Activitățile de dezinformare cu privire la pandemia Covid-19 și la campania de vaccinare, deși sunt “personalizate” pentru publicul local, sunt “preponderent producții care circulă la nivel internațional” și care au fost “preluate, traduse și amplificate în spațiul public românesc”, le-a transmis, vineri, profesorilor prof. Univ. dr. Alina Bârgăoanu, expert pe tema dezinformării în cadrul European Digital Media Observatory.
Alina Bârgăoanu a vorbit în cadrul webinarului organizat de Ministerul Educației pe tema vaccinării, webinar adresat cadrelor didactice pe care ministerul le îndeamnă să se vaccineze, în condițiile planurilor de reluare a școlii față în față în semestrul al doilea.
Experta a enumerat principalele teme ale campaniilor de dezinformare care se fac simțite și în România:
- “Ideea că ar exista o dictatură medicală”, despre care ea afirmă că este o “ofensă la adresa celor care într-adevăr au trăit în vremuri grele de dictatură”. În România, a arătat ea, s-a mers, între altele, pe slăbirea sentimentelor negative față de dictatura comunistă.
- Ideea că gestionarea pandemiei și campania de vaccinare ar reprezenta un “genocid” – Alină Bârgăoanu crede că “folosirea acestui termen reprezintă o instrumentalizare de neacceptat a unor fenomene teribile din istorie”, inclusiv Holocaustul.
- “Ideea că vaccinul ar permite microciparea populației, că ar conține tehnologia 5G” și alte tehnologii. Potrivit expertei, această pistă de dezinformare exploatează teama de știință, frica de tehnologie și e surprinzător că a avut atâta succes într-o societate puțin tehnologizată, putându-se vorbi despre proporționalitate inversă între cele două.
- Ideea că ar “exista reacții severe ale vaccinului” și decese ascunse de autorități este, potrivit Alinei Bârgăoanu, o altă temă de dezinformare, care mizează pe stârnirea unor fenomene de panică.
- Se simte o renaștere a teoriilor despre tratamente minune și medicamente “naturiste”, ascunse de autorități.
Webinarul Ministerului Educației: