Dezvoltarea unor competențe cheie pentru elevii de 10-14 ani din rural și urban mic: înscrieri deschise la Future Ready 4.0, cursuri gratuite online de Programare în Gaming, Securitate cibernetică, Carieră și alte module (P)

1.973 de vizualizări
Programul Future Ready – Dezvoltăm competențele generațiilor viitoare își propune să ofere șansa copiilor cu oportunități limitate de a face față cererilor pieței muncii din viitor, prin dezvoltarea unor competențe cheie precum: alegerea unei cariere, educație financiară, securitate online și comportamente sigure în mediul digital, inteligență artificială sau competențe digitale de bază. A patra ediție a proiectului a debutat la finalul anului 2023 și se va încheia în vara anului 2024.

Informatica, medicina și mass-media reprezintă domeniile în care Inteligența Artificială va avea cel mai mare impact în viitor, în opinia participanților la cursurile Future Ready, în vârstă de 13 ani. În același timp, copiii și-ar dori să afle mai multe despre educație, despre viitorul lor, dar și despre greșelile pe care le fac cei mai mulți adolescenți.

O componentă foarte importantă a programului Future Ready – Dezvoltăm competențele generațiilor viitoare este legată de tehnologie și de modul în care putem să o folosim în mod sigur, în avantajul nostru. Mai ales având în vedere timpul petrecut de cei mici în fața ecranului – copiii cu vârste între 8 și 12 ani petrec în medie aproape 5 ore în fiecare zi.

Dezvoltarea competențelor tehnice – de gaming sau grafică

Tehnologia face parte din viața noastră și are un rol cheie în dezvoltarea copiilor, cu toate aspectele sale pozitive sau negative. Mediul digital are un rol major în tot ce ce ține de divertismentul lor, dar și în aspecte legate de școală sau de explorarea pasiunilor. De aceea, nu este nicio surpriză faptul că cele mai interesante cursuri pentru participanți sunt cele prin care își pot dezvolta competențele tehnice – de gaming sau grafică, spre exemplu.

Viitorii adulți au numeroase avantaje prin folosirea tehnologiei, de exemplu îi ajută să învețe singuri și să se adapteze rapid la noile tendințe, dar este foarte important ca cei mici să capete, în paralel, și noțiuni legate de siguranță cibernetică și să-și dezvolte gândirea critică. Un copil care știe cum să folosească tehnologia în favoarea sa va fi mai pregătit pentru un viitor plin de oportunități. În același timp, este foarte important să înțeleagă și impactul real al tehnologiei în viața sa și modul în care aceasta poate fi utilizată în mod etic și responsabil.

Inteligența artificială și învățarea automată

Deoarece Inteligența Artificială este un subiect fierbinte în ultima perioadă, în luna februarie copiii interesați pot afla noțiuni de legate de IA și Machine Learning (Învățarea Automată). În afară de partea teoretică, participanții vor afla exemple concrete de aplicații în care pot explora și învăța despre aceste tehnologii emergente.

Mai mult, modulul din lunile martie și aprilie va prezenta noțiuni utile despre programare în gaming (game development, algoritmi, coding) și modelare 3D în gaming (grafică digitală, animații, creativitate).

În primul rând, copiii vor afla noțiuni practice de Programare în Gaming. Concret, vor învăța aspecte de bază legate de designul jocurilor, mecanicile jocului și interacțiunea cu mediul virtual. Copiii vor învăța cum să creeze algoritmi eficienți pentru gestionarea logicii din spatele jocurilor, ceea ce îi va ajuta să abordeze în mod rațional orice situație cu care se vor confrunta în viitor și să rezolve mai ușor situațiile dificile de care se vor lovi.

Programarea se află la baza tuturor aspectelor care ne face viața mai ușoară – pornind de la telefoane sau aplicații și până la zona de sănătate, finanțe sau orice alte zone de business. De aceea, abilitatea de a înțelege și interpreta un cod de programare este esențială într-o lume în care tehnologia dictează direcția de mers.

De asemenea, participanții vor căpăta cunoștințe și abilități esențiale în domeniul graficii digitale, animațiilor și dezvoltării creative. Cei mici vor avea ocazia să își folosească imaginația și să își dezvolte creativitatea prin crearea unor obiecte și personaje tridimensionale, pe care le vor însufleți prin animații fluide, adăugând un nivel suplimentar de realism și interacțiune  jocurilor.

Alături de abilitățile digitale, creativitatea și comunicarea eficientă sunt aspecte tot mai importate în orice domeniu, dar sunt și aptitudini utile în viața de zi cu zi. Capacitatea de a găsi soluții originale și de a privi lucrurile printr-o lentilă nouă ne poate fi oricând de folos.

De aceea, în ultimul modul din program, care se va desfășura în perioada aprilie – iunie 2024, copiii vor afla cum să își exploreze creativitatea, să o transforme în realitate folosind cunoștințele dobândite anterior și să comunice mai bine în echipă.

Educație Media sau Comunicare în Echipă

Astfel, cursurile vor aborda tematici de Educație Media sau Comunicare în Echipă, dar și subiecte de mare interes pentru cei mici precum Multimedia și Vlogging. Cei interesați vor afla cum să creeze un Montaj video sau să îl dezvolte cu ajutorul unor Efecte speciale, dar și informații utile privind comunicarea vizuală. Ultimul curs din programul de anul acesta explorează noțiuni de Design și Creativitate și îi va ajuta pe cei mici să aprofundeze domeniul graficii.

Copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani care provin din mediul rural și urban mic pot fi înscriși la fiecare curs din program pe pagina proiectului. Cursurile se vor desfășura exclusiv online, sunt gratuite și vor fi susținute de trainerii Simplon România cu implicarea voluntarilor Societe Generale Global Solution Centre.

Future Ready este dezvoltat de Simplon România și susținut de Societe Generale Global Solution Centre ca parte din activitatea companiei de susținere a dezvoltării abilităților, nivelului de educație și integrării profesionale a grupurilor vulnerabile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Francofonia, sărbătorită internațional pe 20 martie în fiecare an. Peste 50 de milioane de elevi și studenți învață franceza ca limbă străină, însă predarea acesteia este în pericol dacă politicile din Educație nu determină tinerii să aleagă meseria de profesor – nou raport al Organizației Internaționale a Francofoniei

În fiecare an, pe 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită în întreaga lume, atât în țările francofone, cât și în cele în care limba franceză este mai puțin…
Vezi articolul

Copiii atacați online sau ce facem în caz de Cyber-Mobbing. Sfatul expertului către tineri: nu trimiteți fotografii personale cu tentă sexuală nici măcar prietenului sau prietenei – Deutsche Welle

“Aproape fiecare act de hărțuire care are loc în școli continuă apoi pe Internet”, avertizează Birgit Kimmel, pedagog și coordonatoare a inițiativei europene Klicksafe. Ce pot face părinții, ca să…
Vezi articolul

Recompense și stimulente pentru profesorii implicați, instruire cu experți din nordul Europei, formare pilotată prin masterul didactic introdus în 2020 – ce se așteaptă de la cadrele didactice și ce li propune acestora în raportul prezidențial privind educația de mediu

Activitățile legate de combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului ar putea fi introduse în metodologia după care profesorii primesc stimulente salariale și participă la mobilități, potrivit raportului privind educația de…
Vezi articolul

Listă școli premiate în campania “Viitorul începe acum”. Punctele acumulate au devenit computere, monitoare, piese de mobilier, seturi de laborator și articole sportive (P)

Campania „Viitorul începe acum” derulată de Kaufland România a înregistrat un succes important, demonstrând implicarea extraordinară a comunităților locale din România în modernizarea și tehnologizarea învățământului. Pe parcursul campaniei, peste…
Vezi articolul