Edupedu.ro
  • Știri
    • Clasa Pregătitoare
    • Știri Grădiniță
    • Știri Învățământ Primar
    • Știri Gimnaziu
    • Știri Liceu
    • Știri Universitate
    • Analize
    • Statistici
  • Evaluare Națională 2025
  • Bac 2025
  • CartON
  • Educație digitală
  • Nextlab.tech
  • BCR pentru comunitate
Statistici blog
  • 381.378.088 vizite
Edupedu.ro

Știri la zi despre educație

  • Știri
    • Clasa Pregătitoare
    • Știri Grădiniță
    • Știri Învățământ Primar
    • Știri Gimnaziu
    • Știri Liceu
    • Știri Universitate
    • Analize
    • Statistici
  • Evaluare Națională 2025
  • Bac 2025
  • CartON
  • Educație digitală
  • Nextlab.tech
  • BCR pentru comunitate

EduPedu.ro este o organizație non-profit și depinde de tine

Donează
  • BCR pentru comunitate
  • Educație
  • Nextlab.tech

Material susținut de Nextlab.tech

Dezvoltarea de conținut interactiv prin care atragi atenția copiilor, instrumente care ajută oamenii să înțeleagă conceptele, nu doar să ia rezultate de-a gata, printre schimbările în educație posibile cu ajutorul inteligenței artificiale. Interviu Claudia Oprescu, CSR Expert BCR și Radu Constantinescu, CEO Qualitance

Redacția
  • 26 ianuarie 2024
  • 6 minute read
  • One comment
1.521 de vizualizări
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0
Dezvoltarea de conținut interactiv, prin care atragi atenția copiilor, instrumente care ajută oamenii să înțeleagă conceptele, nu doar să ia rezultate de-a gata sunt două dintre schimbările în educație care pot fi posibile cu ajutorul inteligenței artificiale, spun CSR Expert la BCR și una dintre inițiatoarele programului-pilot LifeLab și Radu Constantinescu, CEO Qualitance, companie tech românească, parte din grupul francez Alten, într-un interviu pentru Edupedu.ro.

„Pentru a folosi tehnologia AI corect este nevoie de instrumente, cum este Nextlab.tech, care să ajute studenții, copiii, profesorii să înțeleagă conceptele, nu doar exprimarea lor în diverse rezultate, spune Radu Constantinescu. Astfel, „putem face ca persoane dezavantajate social să fie la un nivel al înțelegerii similar cu persoane care își permit să cheltuiască mulți bani pentru educație”, a adaugat acesta.

Fii parte din schimbare.
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către EduPedu.

REDIRECȚIONEAZĂ
3,5% ACUM

Doar 2 minute • Nu te costă nimic • 100% online
Termen limită 25 Mai

„Profesorii pot dezvolta un conținut atractiv, dacă îl folosesc la clasă ca pe un asistent și cursul poate deveni mai interactiv, le atragi și atenția copiilor. Deja toate studiile arată că elevii, tinerii sunt foarte interesați de inteligența artificială, iar profesorii ar fi și ei interesați, numai că nu există un cadru care să-i ajute să capete competențe în acest domeniu și atunci au nevoie de sprijin”, spune Claudia Oprescu. 

Foto: Edupedu.ro, Claudia Oprescu prezintă ediția a II-a a proiectului LifeLab celor peste 50 de profesori prezenți
Interviu cu Claudia Oprescu, CSR Expert la BCR 

Rep.: Cum putem folosi inteligența artificială în educație?

Claudia Oprescu: AI în educație este mai folosit în mediul universitar, dar cred ca e important sa îi pregătim și pe profesorii din mediul preuniversitar care pot folosi AI la clasa pentru a face lecțiile mai interactive, mai interesante. 

Deja toate studiile arată că elevii, tinerii sunt foarte interesați de inteligența artificială, iar profesorii ar fi și ei interesați, numai că nu există un cadru care să-i ajute să capete competențe în acest domeniu și atunci au nevoie de sprijin. 

Profesorii pot dezvolta un conținut atractiv, dacă îl folosesc la clasă ca pe un asistent și cursul poate deveni mai interactiv, le atragi și atenția copiilor. 

Rep.: Care credeți că ar fi provocările utilizării AI în educație pentru profesori și elevi?

Claudia Oprescu: Pe deoparte trebuie să-i înveți pe profesori să-l folosească ca pe un asistent care efectiv poate să le ușureze mult munca, pe de altă parte, ei ar trebui să învețe să le explice copiilor cum să-l folosească astfel încât să fie și etic. Nu copiezi tot ce îți dă ChatGPT și după aceea pui într-un referat și zici că e al tău. 

Elevii au nevoie să fie ghidați de către cadrele didactice pentru a folosi tehnologiile AI și platformele AI cu responsabilitate, etică și în deplină siguranță, să li se explice care sunt aspectele de cybersecurity la care trebuie să fie atenți când folosesc aceste platforme.

Rep.: Ce facem cu elevii din zone defavorizate, din mediul rural, din școli mici? 

Claudia Oprescu: Aici e nevoie de mai mult decat de pregătirea profesorilor. Ai nevoie și de mijloace financiare ca să poți să duci instrumentele acestea mai aproape de ei. Nu e suficient doar să le creezi și să ai conținut. Este foarte important să-l diseminezi și copiii să aibă acces.

Rep.: Cum folosește BCR noile tehnologii în educație?

Claudia Oprescu: Folosim deja AI în abordarea educației financiare cu ajutorul roboțelului Pepper, profesor la Școala de Bani și ne dorim să accelerăm acest proces pentru că am observat că elevii sunt foarte deschiși și interesați să învețe noțiuni mai complicate legate de bani atunci când combinăm educația cu tehnologia. AI-ul ne poate ajuta în zona de educație transdisciplinară. 

Radu Constantinescu, CE0 Qualitance / Foto: Qualitance.ro
Interviu cu Radu Constantinescu, CEO Qualitance 

Rep.: Cum poate schimba inteligența artificială educația?

Radu Constantinescu: Accesul la informație devine mult mai facil, ceea ce este un avantaj pentru categoriile sociale mai dezavantajate, însă, în același timp, informația fiind atât de rapid și ușor produsă poate să genereze, să spunem, o scădere a nivelului de educație la nivelul populației prin faptul că lumea ia de-a gata și nu mai învață. Cred că instrumentele de tehnologie care folosesc AI și care ajută ca oamenii să înțeleagă conceptele și nu doar să ia niște rezultate ale unor concepte vor fi foarte utile. 

Rep.: Cum poate fi folosită tehnologia AI în educație?

Radu Constantinescu: Pentru a folosi tehnologia AI corect este nevoie instrumente, cum este Nextlab.tech, startup-ul de tehnologie local și care își propune tocmai ca folosind AI să ajute la educarea unor noi generații de elevi, studenți, profesori. Îi ajută să înțeleagă conceptele, să înțeleagă nucleul conceptelor și nu doar exprimarea conceptelor în diverse rezultate. Acest lucru cred că este important. 

În același timp, nu putem să stăm nici în ideea că educația peste 10 ani va fi ce fost acum 50 de ani, ea evoluează. Sunt noi tehnologii, trebuie folosită și din păcate, un limitator este numărul de oameni care are cunoaștere suficient de aprofundata pe care să o poată da mai departe. Cu ajutorul tehnologiei, putem să depășim această barieră și putem face ca persoane care, să spunem, sunt dezavantajate social să fie la un nivel al înțelegerii similar cu persoane care își permit să cheltuiască mulți bani pentru educație. 

Rep.: Care ar putea fi provocările aduse de tehnologiile AI?

Radu Constantinescu: Un raport Edelman Research, făcut pe 32.000 de respondenți, a identificat că în 2023 zona de tehnologie și zona de educație au parte de cea mai mare încredere din partea oamenilor, în general, comparat cu social media sau alte zone. Acest lucru înseamnă că, evident, există și o responsabilitate a playerilor din domeniul de tehnologie, cum este Qualitance Alten, și alte companii mai mari sau mai mici în a duce tehnologia în zone care să aibă impact pozitiv. 

Evident că este un vector de accelerare al distribuirii cunoașterii pe care îl avem la îndemână, dar sunt preocupări vizavi de job-urile care se vor pierde, de impactul negativ pe care îl poate aduce tehnologia și cred că e datoria noastră, fiecare în felul lui, să găsim acele utilizări care aduc un potențial pozitiv în zona aceasta. 

Despre Qualitance

Radu Constantinescu: Suntem o companie care a pornit acum 15 ani în zona de servicii IT, ne-am extins geografic în toată lumea, atât în Statele Unite, cât și în Australia, am crescut organic până la 200 de consultanți și de-a lungul timpului am creat produse digitale, cum ar fi produsul FLOWX.Ai. În România ne axatăm pe crearea de produse digitale pentru organizații mari din zona de fintech, dar sprijinim și start-up-uri care vor să crească rapid și au nevoie de echipe care să știe să construiască foarte repede produse digitale. 

Despre Școala de Bani, programul de educație financiară derulat de 8 ani de BCR

Programul LifeLab lansat în 2022 de BCR și Școala de Bani, alături de FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație, s-a desfășurat în primul an în două școli pilot din România, pe parcursul anului școlar 2022-2023, timp în care profesorii au fost sprijiniți să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevi și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația financiară în activitatea lor de la clasă, indiferent de disciplina pe care o predau. În pilot au fost implicați 50 de profesori și 1200 de elevi iar în cea de-a doua ediție au intrat în program alte 10 școli din 4 județe din România.

Prin acest program, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.

Citește și:
INTERVIU Aurelian Ionescu, președinte Consiliu Educație în IA: Inteligența artificială poate revoluționa educația prin adaptarea experiențelor de învățare și sprijinirea profesorilor
INTERVIU Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României: Pregătirea specialiștilor în inteligență artificială în universități, includerea unei discipline opționale în preuniversitar sunt printre obiectivele Cadrului strategic național pentru IA
Cum introducem inteligența artificială în școli? INTERVIU Profesoara Yiran Zhao, expert OECD: Ca să le dăm cu adevărat putere profesorilor atunci când promovăm tehnologiile AI, cheia este să gândești din perspectiva profesorului
INTERVIU Profesorul Răzvan Bologa: Inteligența artificială poate revitaliza interesul elevilor pentru învățare și am putea estima în timp real competențele lor. Profesorii vor redeveni fascinanți și rezultatele la PISA se vor îmbunătăți
VIDEO Profesorii din 5.400 de școli pot preda și forma competențe ale viitorului pentru 800.000 de elevi cu ajutorul plăcuțelor programabile produse, în premieră, în România
0
0
0
Share 0
Tweet 0
Share 0

Similare


Edupedu.ro este și pe Google News

ABONEAZĂ-TE
Redacția

Redacția EduPedu.ro - Tot ce e important să știi pentru Educația copilului tău. Află în timp real ce decizii iau autoritățile și cum influențează ele viața de zi cu zi a școlii și viața pe termen mediu și lung a românilor.

1 comment
  1. Marton Gabriela spune:
    28 ianuarie 2024 la 19:06

    Daca nu preda și nu evaluează în locul meu ce folos?

    Răspunde
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
  • Educație
  • Învățământ Primar
  • Profesori
  • Știri
  • 3 minute read
  • 2 comments

Ecaterina Andronescu nu vrea after school organizat de învățătoare cu elevii de la clasă. Plus: ore remediale fără plată în plus pentru profesori

  • R.P.
  • 28 februarie 2019
Ministrul Educației a declarat că viitoarea lege a educației trebuie să stabilească interdicție pentru învățătoare de a organiza after school cu elevii de la clasă. În ceea ce priveşte orele…
Vezi articolul
Testele grilă la examene - Subiectele grilă la BAC
  • Educație
  • Liceu
  • Știri
  • 2 minute read
  • No comments

Teste grilă la BAC 2019 – Ce spun elevii: E posibil să crească artificial rata de promovare, nu este exclus să se copieze mult mai ușor

  • Raluca Pantazi
  • 31 octombrie 2018
Elevii critică modificarea intempestivă și fără dezbatere a tipului de subiecte de la Bacalaureat și Evaluarea Națională. “Credem că e posibil ca această modificare să crească în mod artificial rata…
Vezi articolul
  • BCR pentru comunitate
  • Profesori
  • 6 minute read
  • 2 comments

Material susținut de BCR

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab. Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline

  • Redacția
  • 11 aprilie 2024
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni…
Vezi articolul
  • Educație
  • Profesori
  • Săptămâna Verde
  • Școala Altfel
  • 3 minute read
  • No comments

Profesorii le pot oferi elevilor o aventură preistorică în Scoala Altfel la Dino Parc Râșnov – acces gratuit pentru cadrul didactic și reducere pentru elevi / Profesoara Anca Savu: sunt pasionați de lumea misterioasă a dinozaurilor (P)

  • Advertorial
  • 18 februarie 2025
Dino Parc Râșnov este o destinație ideală pentru activitățile din cadrul programului „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”. Aici, elevii pot avea parte de o experiență educativă și distractivă de neuitat.…
Vezi articolul
  • Educație
  • Profesori
  • Știri
  • 9 minute read
  • No comments

Dezbatere LIVE online organizată de World Vision România

Profesorii care au făcut cinci propuneri concrete de politici publice în Educație, pe care le-au prezentat inspectoratelor școlare județene, în proiectul „Inspectoratul școlar civic” al World Vision România: Finanțare de la județ pentru excursii cu elevii, îmbunătățirea comunicării despre școală și a imaginii acesteia, dezvoltarea literației, reducerea abandonului școlar

  • Redacția
  • 31 ianuarie 2024
Zece școli au creat proiecte de politici publice în comunitatea de profesori, uneori și cu implicarea elevilor, pe care le-au propus apoi autorilor de politici educaționale din teritoriu, adică inspectoratelor…
Vezi articolul
  • Educație
  • Știri
  • 2 minute read
  • No comments

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele extinde înscrierile până pe 21 iunie. Sunt așteptați elevi, consilieri școlari și profesori

  • Redacția
  • 14 iunie 2019
Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele extinde perioada înscrierilor cu o săptămână, până pe 21 iunie. Sunt așteptați la înscriere elevi de liceu, consilieri școlari și…
Vezi articolul
COPYRIGHT

Pentru că scrieți despre educație, sau cu atât mai mult datorită acestui lucru, ar fi util să citați cu link, atunci când preluați un articol, părți dintr-un articol sau o idee care v-a inspirat. Noi, la EduPedu.ro ne-am asumat această conduită etică și sperăm că și publicațiile cu mult mai multă experiență vor face la fel. Ne bucurăm că găsiți subiecte interesante pe Edupedu.ro și suntem siguri că înțelegeți rugămintea noastră de a cita sursa (cu link), ca o declarație reciprocă de respect și profesionalism. Vă mulțumim!

DESPRE NOI

EduPedu.ro este o publicație online care găzduiește exclusiv articole din domeniul educației și cercetării. Urmărim constant cum sunt educați copiii noștri, cine și cum face politicile din educație și cercetare, cine și cum îi formează pe profesori, cât de adecvate la lumea în care trăim sunt sistemele de educație și cercetare.

CONTACT REDACȚIE

Adrese e-mail
raluca.pantazi@edupedu.ro
mihai.peticila@edupedu.ro
costin.ionescu@edupedu.ro
alexa.stanescu@edupedu.ro
diana.ghimisi@edupedu.ro
stefan.lefter@edupedu.ro
ramona.florea@edupedu.ro

Notă de informare cu privire la prelucrarea de date personale prin intermediul site-ului

Politica de cookie

Modifică setarile cookie-urilor

Publicitate și parteneriate

Adresă de e-mail
comunicare@edupedu.ro

Statistici edupedu.ro
  • 381.378.088 vizite
Total
0
Share
0
0
0
0
0
0