Dezbateri maraton pe legile educației, de miercuri, 19 aprilie, până joi 27 aprilie, inclusiv sâmbăta, între orele 9-21, cerute de președinta PSD a comisiei de Educație, Natalia Intotero / Este ultima zi în care se mai pot depune amendamente

451 de vizualizări
Foto: gov.ro
Dezbateri maraton pe amendamentele legilor educației, zilnic, între orele 9-21, de miercuri, 19 aprilie, până joia viitoare, pe 27 aprilie, dacă Biroul Permanent aprobă solicitarea făcută de președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero. Marți, 18 aprilie, este ultima zi în care mai pot fi aduse amendamente pe proiectele legilor Educației, în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților. Potrivit calendarului stabilit inițial, votul în plen urma să aibă loc pe 26 aprilie. Dacă se aprobă solicitarea privind dezbaterile extinse, se va depăși termenul pentru vot cu cel puțin o zi. În cazul în care votul nu are loc vineri, pe 28 aprilie, cel mai probabil va fi pe 2 mai.

Președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a depus marți o cerere la Biroul Permanent prin care solicită prelungirea programului de lucru pentru dezbaterile din comisie pe proiectele legilor Educației. Astfel, dacă Biroul Permanent aprobă cererea, vor fi dezbateri 12 ore pe zi, de miercuri, 19 aprilie, inclusiv sâmbătă, 22 aprilie, până joi, pe 27 aprilie, pentru discuții pe amendamente.

“În conformitate cu prevederile articolului 54 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicată, vă rugăm să aprobați ca în zilele de miercuri, 19 aprilie, joi 20 aprilie, vineri, 21 aprilie, sâmbătă 22 aprilie, luni 24 aprilie, marți, 25 aprilie, miercuri, 26 aprilie și joi, 27 aprilie 2023, în intervalul orar 9-21, să se desfășoare ședința Comisiei pentru învățământ în vederea definitivării rapoartelor asupra proiectului legii învățământului preuniversitar și proiectului legii învățământului superior, având în vedere termenul de adoptare tacită și includerea acestora pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților”, se precizează în cerere.

Ședința Biroului Permanent are loc marți, 18 aprilie, când ar trebui să se ia o decizie privind solicitarea programului prelungit.

Tot marți este ultima zi în care se mai pot primi amendamente pe legile Educației aflate acum în Parlament pentru dezbateri.

Potrivit calendarului stabilit, între 18 aprilie și 25 aprilie ar trebui să fie dezbătute amendamentele aduse în comisia de învățământ a Camerei Deputaților, urmând ca, pe 26 aprilie, comisia să depună raportul și să aibă loc votul în plen.

Cererea pentru extinderea programului de lucru depășește însă data limită de 26 aprilie, stabilită de Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Dacă se aprobă solicitarea privind dezbaterile extinse, se va depăși termenul pentru vot cu cel puțin o zi. În cazul în care votul nu are loc vineri, pe 28 aprilie, cel mai probabil va fi pe 2 mai, când parlamentarii revin din minivacanța de 1 mai.

Amintim că Natalia Intotero spunea încă de săptămâna trecută, la dezbaterea pe legile educației, de marți, 11 aprilie, că va depune o cerere prin care deputații să lucreze non-stop săptămâna aceasta, mai puțin duminică, 23 aprilie, pentru a putea vota la timp legile. Ea a spus și că votul pe legile Educației ar putea fi pe 2 mai, dacă dezbaterile se extind.

Din cele 9 comisii care trebuie să trimită avizul pe legile Educației până în data de 25 aprilie, trei dintre ele au avizat deja favorabil proiectele de legi, în data de miercuri, 12 aprilie, când în comisia de învățământ avea loc o dezbatere pe legi. Avizele primite sunt de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Săptămâna trecută, marți și miercuri au fost dezbateri în Comisia de învățământ din Camera Deputaților pe proiectele de legi. Au adus amendamente proiectelor de legi reprezentanți ai părinților, elevilor, cultelor religioase, sindicate din educație.

DOCUMENT Avizul comisiei pentru muncă și protecție civilă:
DOCUMENT Avizul de la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională:
DOCUMENT Aviz de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale:
Citește și:
UPDATE Natalia Intotero (PSD), președinta comisiei de învățământ a Camerei Deputaților: Votul în plen, pe legile educației, ar putea fi pe 2 mai / Inițial anunțul era pentru 26 aprilie
Ce înseamnă dezbaterea în procedură de urgență, prin care legile Educației vor fi discutate în Parlament
Salarizarea profesorului debutant să fie reintrodusă în proiectul legii Învățământului Preuniversitar – amendament al FSE “Spiru Haret” / Ligia Deca: Susțin că profesorii merită mai mult respect. Cred că este mai puțin important unde se află această prevedere
Ora opțională de Religie – Părinții vor face o cerere la fiecare ciclu de învățământ preuniversitar, ca să-și înscrie copiii, potrivit proiectului legii Educației / Ligia Deca: Nu ne dorim în niciun fel să îngreunăm în sens birocratic viața familiilor, însă trebuie și noi să ne supunem regulilor constituționale

1 comment
  1. Iepurasul Tintoreto, specialista lu’ peste in educatia de pretutindeni, absolventa de Spiru, o fi dotata cu baterii Duracell, lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elena Lasconi, președintele USR și candidatul formațiunii la prezidențiale: Vreau o reformă a întregului sistem de educație. Deciziile să nu mai fie luate la minister, la București, sau la inspectorate, ci la școală, consiliile de administrație să decidă asupra modului de predare

Într-o scurtă declarație pentru Edupedu.ro, Elena Lasconi, noul președinte al USR și candidatul desemnat pentru alegerile prezidențiale din toamnă, a vorbit despre viziunea sa asupra educației din România și nevoia…
Vezi articolul

Salariul de profesor al soției președintelui: 3.440 de lei, net / În 2022 a câștigat mai mult din chirii, decât de la școală / Președintele Iohannis și-a publicat declarația de avere pe anul în curs

Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, a câștigat în ultimul an 41.283 de lei, ca profesor de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, conform ultimei declarații de avere depusă…
Vezi articolul

Simulare Evaluare Naţională 2024. Profesorii asistenţi scanează lucrarea cu numele la vedere în prezenţa elevilor / Ce se întâmplă dacă nu este scanată corect sau scrisul este foarte mic?

La simularea pentru Evaluarea Națională 2024, care începe pe 5 februarie, în premieră, toate lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată. Profesorii asistenţi scanează lucrarea în…
Vezi articolul