Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) atrage atenția că vineri, un proiect de ordin de ministru ce îşi propune modificarea Statutului Elevului a ajuns la Comisia de Dialog Social, fără ca proiectul să fie public și dezbătut. “Până la momentul actual, Ministerul Educaţiei nu a publicat pe site niciun proiect de ordin de ministru de modificare a Statutului Elevului”, precizează AEC într-un comunicat de presă transmis Agerpres. Vineri, Edupedu.ro a scris că potrivit documentului obținut pe surse, multe dintre articolele controversate au fost eliminate din proiect. În schimb se propune ca și elevii de clase primare să aibă calificativul scăzut la purtare la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, iar elevii de gimnaziu să aibă nota scăzută la purtare câte un punct la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar, și nu la 10 pe semestru cât este în prezent.
- Edupedu.ro a obținut pe surse ordinul de modificare a statutului elevului din care reiese că mustrarea în fața clasei a elevilor, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6 au fost eliminate din proiectul de statut al elevului. – detalii aici
Vineri, 10 februarie, a fost comunicat Comisiei de Dialog Social din Ministerul Educaţiei un proiect de ordin de ministru ce îşi propune modificarea Statutului Elevului. La nivelul proiectului sunt prevăzute multiple schimbări, care au în vedere în principal înlocuirea pasajelor ce fac referire la semestre, scrie Asociația Elevilor din Constanța în comunicatul de presă.
“În data de 22 decembrie, Ministerul Educaţiei propuse Comisiei de Dialog Social un proiect ce viza tot modificarea Statutului Elevului, dar ce conţinea multiple prevederi controversate, nelegale, şi abuzive, criticate de organizaţia noastră”, menționează Asociația Elevilor din Constanța.
Amintim, era vorba despre sancțiuni legate de mustrarea copiilor în fața clasei, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6. – detalii aici
Site-ul Comisiei de Dialog Social nu este actualizat pe anul 2023 pentru a putea afla dacă proiectul a ajuns la Comisie pentru dezbatere.
Asociația Elevilor din Constanța acuză ministerul Educației că până la momentul actual nu a publicat pe site niciun proiect de ordin de ministru de modificare a Statutului Elevului.
“Punem în vedere Ministerului Educaţiei faptul că Legea nr. 52/2003 reglementează în mod obligatoriu punerea în consultare publică a proiectelor de ordin de ministru. Amintim faptul că această procedură este una distinctă de procedurile Legii dialogului social, şi că punerea unui ordin în discuţie în comisiile de dialog social nu înlătură obligaţia Ministerului Educaţiei de a respecta Legea nr. 52/2003.
Considerăm fundamental pentru democraţie ca principiile transparenţei decizională să fie respectate în orice context, dar mai ales atunci când vorbim de un act normativ ce prevede drepturile beneficiarilor primari ai educaţiei. În cazul în care Ministerul Educaţiei va dori să creeze un precedent periculos, prin modificarea Statutului Elevului fără respectarea legii, nu vom ezita să demarăm acţiuni judiciare în vederea anulării ordinului, precum şi acţiuni penale împotriva tuturor persoanelor, demnitari sau funcţionari, responsabile pentru adoptarea actului cu încălcarea prevederilor legale.
Mai mult, amintim faptul că, în contextul elaborării Statutului Elevului, este obligatorie şi consultarea asociaţiilor independente ale elevilor, conform Legii nr. 1/2011. Am luat la cunoştinţă dorinţa Ligiei Deca de a cenzura, în noile legi ale educaţiei, vocea reprezentanţilor elevilor, dar dorim să îi amintim faptul că aceste noi legi nu sunt în vigoare, şi până la adoptarea lor, este obligată să respecte legile ţării”, se arată în comunicatul de presă.
Photo © Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.