DEZBATERE La ce vârstă ar trebui să înceapă copiii școala? Bariera impusă de legislație vs. unii părinți. Ce spun specialiștii și cum e în alte țări

8.218 vizualizări
Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Începutul anului școlar aduce și o dezbatere în educație. Este vorba despre copiii care împlinesc 6 ani începând din luna ianuarie 2024 și care, potrivit metodologiei de înscriere la școală, nu pot fi înscriși în clasa pregătitoare.

Pe de o parte, voci ale părinților cer eliminarea interdicției ca cei în vârstă de 5 ani să nu poată urma primul an de școală, dacă o evaluare realizată de psihologi ar atesta că ei sunt pregătiți.

De cealaltă parte, psihologii contactați de G4Media.ro susțin că limitarea vârstei până la care copiii pot intra în prima clasă de școală urmărește interesul copiilor: ei pot fi cognitiv la același nivel cu prietenii lor cu jumătate de an mai mare, dar emoțional riscurile sunt mari, susțin aceștia.

Potrivit metodologiei de înscriere la școală, pot fi înscriși în clasa pregătitoare elevii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie, dar și cei care împlinesc această vârstă între 1 septembrie și 31 decembrie, pe baza unei evaluări. Cei care împlinesc 6 ani după 1 ianuarie 2024 nu pot susține evaluarea psihosomatică, deci nu pot merge la școală.

Până în 2020, legislația permitea înscrierea copiilor la școală, chiar dacă nu au împlinit încă 6 ani până la finalul anului calendaristic, pe baza unor metodologii de înscriere care permitea evaluarea lor. Din 2021, aceste metodologii nu mai permit acest lucru.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea


1 comment
  1. eu zic sa lasă copii sa fie copii cat trebuie. Micșorarea vârstei de a merge la școală crează numai greutăți pentru copii. Au timp suficient să meargă la școală. Au 12 ani până termina școală obligatorie și apoi cei ce vor să continue au facultate ,master,etc. Odată mers la școală înseamnă program riguros, lecții ,etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii români manifestă înclinații creative peste media OCDE și apreciază sprijinul profesorilor, dar nu le pot transforma în gândire creativă performantă, o competență-cheie pentru noile generații – Fișa de țară pentru noile date PISA 2022

Elevii români au o performanță a gândirii creative mult sub medie, în testarea internațională PISA 2022, dar acest lucru iese în evidență în condițiile în care, potrivit celor mai recente…
Vezi articolul
Programa școlară

Cât de mare e riscul redeschiderii școlilor în context Covid-19? Rolul copiilor și tinerilor în răspândirea bolii, așa cum rezultă din ultimele experiențe și studii internaționale

Autoritățile române discută, în prezent, cele trei opțiuni pentru începerea școlii: toți copiii vin la școală, învățământul hibrid (la școală și online, varianta preferată pe moment), respectiv continuarea școlii online.…
Vezi articolul

Exerciții de inteligență artificială cu Mihai Viteazul, radicali, Sorescu, Harari și poluarea din Ploiești / Cât de amenințător sau promițător este pentru școală și profesori ChatGPT, cel mai recent sistem AI disponibil la liber pe Internet, care riscă să îngroape temele și spune că poate “înlocui profesorii”?

“Eufemism” de inteligență artificială: cel mai nou sistem AI dat în folosința publicului larg, sistem ce a stârnit un val de discuții în ultima săptămână prin modul spectaculos în care-și…
Vezi articolul