Dezacord al ministrului Educației în mesajul oficial de 8 Martie. Cum poate fi evitată o astfel de greșeală

2.392 de vizualizări
Mesajul publicat de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, de 8 Martie, pe pagina sa oficială, conține o greșeală. Este vorba despre un dezacord între subiect și predicat, potrivit profesorilor de limba română consultați de Edupedu.ro.

Mesajul publicat de Cîmpeanu este următorul:

„Sărbătoarea de azi trebuie, mai mult decât în alți ani, să ne fie un extraordinar prilej de a felicita doamnele din viața noastră, fie că sunt mame, soții, surori, învățătoare, profesoare, colege ori prietene! De ce? Pentru că sprijinul lor empatic și suportul pe care ni-l oferă constant este de neprețuit într-o perioadă atât de dificilă și provocatoare! Dragi Doamne și Domnișoare, vă mulțumim!”

În fraza „Pentru că sprijinul lor empatic și suportul pe care ni-l oferă constant este de neprețuit într-o perioadă atât de dificilă și provocatoare!”, subiectul este unul multiplu – „sprijinul (…) și „suportul”, iar acordul corect al subiectului cu predicatul ar fi trebui să fie la persoana a II-a plural, „sunt”, în loc de „este”.

Pentru a evita o greșeală într-un astfel de caz, se poate face contragerea propoziției: „Empatia și suportul sunt de neprețuit”.

Greșeala se numește „acord prin atracție” și este o greșeală frecvent întâlnită, mai spun profesorii de limba română.

Mesajul a fost publicat luni, 8 Martie, la ora 10:29 de minute.

Foto: Captură Facebook


2 comments
  1. Limba romana si gramatica e grele. Dar, e de inteles cand lucrezi in atat stres, remediale, jumatati, hibrid, Voiculescu, plexiglasu’ … poate ii da cineva un spor de stres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Datele obținute din răspunsurile elevilor, la testarea standardizată, „vor fi publice, nu sunt proprietatea cuiva, unui privat”, spune ministrul Educației: Rezultatele sunt folosite și la nivel de sistem pentru fundamentarea deciziilor ministerului educației

Datele „vor fi publice, nu sunt proprietatea cuiva, unui privat”, spune ministrul Educației despre rezultatele testării strandardizate programată în 329 de școli la începurtul lunii iunie, într-un răspuns la criticile…
Vezi articolul

Apel puternic al sindicatelor din Educație pentru debirocratizarea profesorilor / Marius Nistor: În această țară se merge pe un principiu – mortul se acoperă cu pământ, iar viii se acoperă cu hârtii. Avem nevoie de profesori dedicați elevilor, nu documentelor

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE-SH), Marius Nistor, lansează un apel puternic privind debirocratizarea meseriei de profesor. „Categoric vom face tot ceea ce depinde de noi și le…
Vezi articolul