Aflați în dificultate din cauza crizei coronavirus, foarte mulți absolvenți universitari europeni luptă să obțină unul dintre puținele locuri de muncă vacante. Nu rareori, tinerii se confruntă cu anxietate și depresie, scrie Deutsche Welle.
Jordi Battlo, în vârstă de 24 de ani, din Barcelona, a expediat sute de CV-uri în ultimele luni. ”Am renunțat să le mai număr”, mărturisește tânărul pe un ton mai degrabă resemnat. Refuzurile au devenit o rutină apăsătoare pentru absolventul de inginerie industrială.
”Lipsa unui răspuns pozitiv din partea companiilor mă face să simt că tot ceea ce am învățat este de prisos”, spune Battlo. După ce și-a finalizat masteratul la Școala de Afaceri din Madrid, în iulie 2020, singura ”reușită” s-a redus la un scurt stagiu de practică. După aceea a intrat direct în șomaj.
Jordi Battlo, absolvent universitar spaniol
Jordi este unul dintre milioanele de tineri absolvenți universitari din Europa, aflați în căutarea unui loc pe o piață a muncii peste măsură de aglomerată. Potrivit Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), rata șomajului în rândul tinerilor din UE este de 17% – de două ori mai ridicată decât rata generală a șomajului.
În octombrie 2020, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) avertiza că o întreagă generație de tineri din Europa riscă ”să rămână în urmă”. În anul pandemic 2020, sistarea angajărilor și accelerarea concedierilor au dus la o explozie de cereri pentru puținele joburi disponibile.
”Numărul de cereri a crescut enorm”
La sute de kilometri de Barcelona, în capitala irlandeză Dublin, Georgia Burns, în vârstă de 23 de ani, este la fel de necăjită ca Battlo. După absolvirea unui master în management la University College London, în septembrie 2020, tânăra își privea cu încredere viitorul profesional. ”Însă a venit pandemia și acum fac o practică la jumătate de normă, pe salariul minim”.
Jordi Battlo este de părere că joburile au devenit pur și simplu inaccesibile pentru absolvenții universitari. ”Pentru fiecare post disponibil aplică de două ori mai mulți candidați decât în trecut. Oameni cu doi sau trei ani de experiență râvnesc inclusiv la joburi plătite mai slab”.
Citește analiza integrală pe Deutsche Welle
Fotografie creată de energepic.com, de la Pexels