Destinație nouă de cicloturism în Călărași, cu 5 trasee în jurul unei zone naturale protejate ce atrage iubitori de birdwatching

Trasee de cicloturism inaugurate weekendul acesta în Călărași, anunță World Wide Fund for Nature (WWF). Este vorba despre 5 trasee în jurul uneia dintre cele mai importante zone naturale protejate din județul Călărași: Ciocănești Dunăre. Organizația precizează că Ciocănești Dunăre este una dintre ariile naturale protejate Natura 2000, desemnată de România pentru protejarea speciilor de păsări specifice zonelor umede.

Sâmbătă, a fost testat unul dintre cele 5 trasee de cicloturism care pornesc și se încheie la Ferma piscicolă Ciocănești.

Traseele au peste 550km și sunt gândite pentru a fi parcurse cu bicicleta electrică sau cu bicicleta normală într-un interval de 1-3 zile. Ferma este locul de unde oricine poate împrumuta una dintre cele patru biciclete electrice disponibile și de unde poate fi luată harta realizată special pentru aceste rute de cicloturism.

De-a lungul acestor trasee, sunt peisaje naturale caracteristice zonelor umede, cu lacuri, mlaștini, stuf și sute de specii de păsări protejate care își petrec vara în țara noastră. În plus, prin satele pe care le leagă aceste trasee trăiesc și lucrează dulgheri, împletitori, fierari sau tâmplari, a căror activitate poate fi văzută.

În vecinătatea fermei, se găsește o mini-deltă care atrage iubitorii de birdwatching din întreaga țară. Prezența unui număr atât de mare de păsări se datorează atât activității piscicole din zonă (deci accesului la hrană), cât și faptului că în vecinătatea bulgărească există, de asemenea, o arie naturală protejată, Srebarna. Aici pot fi întâlniți pelicanii comuni și creți, cormoranii mari și mici, rața roșie, stârcii cenușii și de noapte sau egretele mari și mici. Pe lângă acestea se văd cu ochiul liber sute de lișițe, chirighițe cu obraz alb, lebede, țigănuși și corcodei, detaliază WWF în comunicatul remis Edupedu.ro.

Organizația precizează că trasele și evenimentul au fost realizate în cadrul proiectului „Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării” (LENA – Local Economy and Nature Conservation in the Danube Region) cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene prin Programul Transnațional Dunărea (succesorul Programului de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei – SEE).

Exit mobile version