Despre știință și etnicitate – conferință susținută marți de Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University, în cadrul evenimentelor Știința pe înțelesul tuturor organizate de Universitatea din București

175 de vizualizări
“Relația dintre știință și etnicitate este una controversată. Este suficient să amintim că în secolul al XX-lea această relație a stat la baza unor programe de inginerie rasială care au dus la marginalizarea, segregarea și anihilarea unor populații întregi”, spune Universitatea din București, care anunță organizarea unei noi conferințe din seria “Știința pe înțelesul tuturor”. Marți, 18 februarie 2020, profesorul Marius Turda, cadru didactic la Universitatea Oxford Brookes, va susține conferința “Despre știință și etnicitate”.

Adresată publicului larg și pasionaților de științe, conferința “Despre știință și etnicitate” va trata raportul dintre antropologie și medicină și modul în care acesta a influențat discuția despre etnicitate în România în perioada dintre 1900 și 1950, anunță instituția de învățământ superior, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Marius Turda / Foto: Brookes.ac.uk

Prezentarea profesorului Marius Turda va discuta în special raportul dintre cele două științe, medicina și antropologia, dar și felul în care a evoluat discuția despre etnicitate în România în prima jumătate a secolului XX.

Profesorul Turda propune o interpretare interdisciplinară, teoretic nouă și transnațională, care să plaseze cazul românesc – prin aceasta înțelegându-se evoluția domeniului între 1900 și 1950 – în contextul său explicativ: istoria ideilor, a paradigmelor științifice, dar și a instituțiilor de cercetare și rețelelor profesionale, cu accent pe istoria eugenismului, rasismului, biomedicinii și biopoliticii, informează Universitatea.

Marius Turda este profesor la Oxford Brookes University și Director al Centrului de Studii Umaniste și Medicale al aceleiași universități. Membru în numeroase asociații profesionale, între care Royal Historical Society și Galton Institute. Director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford (2012-2013). Este editorul colecției CEU Press Studies in the History of Medicine de la CEU Press (Budapesta-New York). Printre cărțile lui recente se numără Theology and Modernity (2019); Religion, Evolution and Heredity (2018), Historicizing Race (2018, ed. română 2019); The History of Eugenics in East-Central Europe, 1900-1945: Sources and Commentaries (2015; 2017); Latin Eugenics in Comparative Perspective (2014; 2016); Eugenics and Nation in Early 20th Century Hungary (2014); Modernism and Eugenics (2010, ed. română 2014). Este și curatorul a doua expoziții (2018-2020) despre antropologie, biopolitică și eugenism în România, între 1900 și 1944 și a fost unul dintre specialiștii care au contribuit la recentul documentar BBC intitulat Eugenics: Science’s Greatest Scandal (2019).

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai multe universități românești se mândresc că au intrat în valul doi, pe locurile 1000+, în clasamentul global QS, care a anunțat încă de acum opt luni elita universităților globale

“Ediția 2021 a QS World University Rankings confirmă performanțele academice și de cercetare ale universităților membre ale Consorțiului Universitaria”, începe un comunicat dat publicității marți dimineață de acest Consorțiu, ce…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre ieșirea universităților românești din topul Shanghai: O oglindă a politicilor publice din ultimul deceniu / Universitățile s-au concentrat pe asigurarea unui act educațional de calitate pentru studenți, nu pe rezultatele cercetării sau premianți Nobel ori Fields / Vom adopta noi standarde minimale pentru conferențiar și profesor

Aproape o treime din punctajul pentru prezența în topul Shanghai „este acordată pentru existența absolvenților sau a cadrelor didactice sau a cercetătorilor, în universitățile evaluate, care să fi câștigat Premiul…
Vezi articolul

Mihnea Costoiu, rector de trei mandate la Politehnica din București, a fost exmatriculat de la două doctorate, unul de la universitatea sa, celălalt, de la Academia SRI. Ninel Peia și Nicolae Bănicioiu au ratat și ei titlurile de doctor

Universitatea Politehnica din București (UPB) este condusă din anul 2012 de un cadru didactic fără doctorat. Ajuns la 48 de ani, Mihnea Costoiu a pierdut deja două trenuri de doctor.…
Vezi articolul