Descoperirea unei echipe de cercetători români, publicată în Cartea Recordurilor / Au realizat harta celui mai mare lac din istoria planetei, Paratetis / Acesta ocupa cea mai mare parte din teritoriul României

2.828 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină anunță că o echipă de cercetători români și-a câștigat un loc în Cartea Recordurilor pentru descoperirea proporțiilor imense ale celui mai mare lac din istoria planetei Pământ, Paratetis, anunță Agenția de presă Rador, scrie G4Media.ro.

Cartea Recordurilor a publicat un articol online dedicat celui mai mare lac care a existat vreodată și l-a inclus în edițiile tipărite, în peste 40 de limbi, anunță Institutul GeoEcoMar într-o postare pe internet.

Echipa condusă de Dan Palcu, formată din cercetători din cadrul Institutului și de la Universitatea București, a demonstrat științific faptul că acum aproximativ 11 milioane de ani, de la est de Munții Alpi și până pe teritoriul de astăzi al Kazahstanului se întindea un corp de apă care a ajuns să acopere 2,8 milioane km² cu un volum care era de peste zece ori mai mare decât cele cumulate ale tuturor lacurilor cu apă dulce și sărată care există astăzi în lume.

Lacul denumit Paratetis a acoperit și o mare parte din teritoriul României și a lăsat în urmă mărturii spectaculoase precum nisipurile cu trovanţi din sub Carpații Buzăului și Oltenia de sub munte, calcalarele din zona Istrița sau falezele roșiatice din Dobrogea de Sud. Rezultatele studiului echipei de cercetători au fost publicate în iunie 2021.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Petrecere cu miză electorală pregătită pentru joi, vineri și sâmbătă pentru Ligia Deca la Sibiu. Evenimentul are valoare estimată de 100.000 de dolari, bani din proiectul ROSE finanțat prin împrumut de la Banca Mondială / 100 de persoane vor fi cazate la hotel de minimum 4 stele, chiar în ajunul alegerilor parlamentare, iar 50 vor avea oprire în Vâlcea – unde ministra candidează pentru un post de senator

Un eveniment cu miză electorală este pregătit să înceapă mâine, 27 noiembrie, pentru ministrul educației, Ligia Deca, la Sibiu, pe bani din proiectul ROSE finanțat prin împrumut de la Banca…
Vezi articolul

Site-ul study-in-romania.ro, pentru studenții străini care vor să învețe în România, a rămas neschimbat din 2002, de când a fost inaugurat. Tot Ecaterina Andronescu era ministru

Scheletele Educației românești bântuie internetul. Dacă un student străin vrea să vadă ce-i propune România în materie de studii superioare, ajunge pe portalul study-in-romania.ro. Acesta este intact, exact ca în…
Vezi articolul