Descoperire la Universitatea A.I. Cuza – Iași: Metodă de detecție rapidă a patogenilor, aplicabilă și în contextul Covid-19

4.782 de vizualizări
UAIC Iași / Foto: Facebook.com – Tudorel Toader
Un grup de cercetători ai Laboratorului de Biofizică Moleculară și Celulară din cadrul Facultății de Fizică (Instititutul de Cercetări Interdisciplinare) a Universității A.I. Cuza din Iași a introdus, în 2019, o metodă de depistare timpurie a infecțiilor produse de agenți patogeni, bacterieni sau virali, potrivit unei informări făcute de instituție, citată de Agerpres. Metoda, bazată pe detecția rapidă a unor fragmente scurte de acizi nucleici, ar putea sta la baza realizării unor dispozitive portabile, mai ieftine şi mai uşor de utilizat decât cele curente, care ar putea fi utilizate în diferite situaţii sociale, inclusiv în cea generată de COVID-19.

Conform postării preluate de Agerpres, rezultatele ştiinţifice fundamentale obţinute de conf. univ. dr. Loredana Mereuţă, cercetător ştiinţific 2 dr. Alina Asandei, cercetător ştiinţific 3 dr. Irina Şchiopu şi prof.univ.dr. Tudor Luchian au fost validate de comunitatea stiinţifică internaţională prin publicarea în reviste ale American Chemical Society.

  • Profesorul Tudor Luchian: “În acest demers s-au combinat două tehnologii moderne, şi anume detecţia şi investigarea individuală a moleculelor cu ajutorul nanoporilor proteici, precum şi hibridizarea mai eficientă oferită de o specie particulară de polinucleotide, denumite ‘eptide nucleic acids -PNA’. Rezultatele obţinute, validate în comunitatea ştiinţifică, demonstrează nu doar posibilitatea detecţiei unor concentraţii nano-molare de acizi nucleici scurţi (10-15 secvenţe nucleotidice), în timp real (deziderat aproape imposibil pentru tehnologiile curente), dar şi posibilitatea evidenţierii imediate şi tot în timp real a unor eventuale mutaţii în respectivele secvenţe nucleotidice”.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prag de medie pentru bursele de merit? Peste 286 de mii de elevi au avut mediile generale între 9.50 și 10, în anul școlar anterior, conform datelor inspectoratelor școlare cerute de Ministerul Educației pentru „estimarea bugetului pentru plata burselor” / Sunt cuprinse și mediile elevilor din clasa a VIII-a, pentru cei care au intrat acum la liceu

Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene, consultată de…
Vezi articolul

Elevii cer ca autoritățile locale să deschidă audiențe online, să anunțe permanent numărul de cazuri de Coronavirus în comunități, numărul de izolați, de persoane testate, situația achizițiilor: Democrația a avut de suferit odată cu instaurarea stării de urgență

Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului “transparentizarea activității autorităților publice locale, prin informarea permanentă a cetățenilor privind procesul decizional de la nivel local” cu privire la numărul de cazuri de…
Vezi articolul

GHID Evaluarea Națională 2023 – informații de la Ministerul Educației pentru examenul care începe luni: Elevii intră în clase la ora 8:00, iar la 9:00 începe proba – Ce soluții sunt dacă greșesc pe foaia de examen

Evaluarea Națională 2023 începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Accesul candidaţilor în săli este permis începând de la ora 8:00, până la ora 8:30,…
Vezi articolul

În martie, 750 de școli cu risc crescut de abandon vor primi granturi de până la 200.000 euro prin programul ministerului educației, finanțat din PNRR / Cîmpeanu: “Școlile cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate vor semna primele contracte / Nu performanța e problema, ci echitatea în educație”

La dezbaterea de la Cotroceni, “Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, ministrul educației a răspuns unei întrebări despre ce va face ministerul educației ca și în mediul…
Vezi articolul

Profesorii logopezi și consilieri din Timiș vor face activități online cu copiii, începând de marți. “Lucrăm la starea emoțională. Îi vrem înapoi sănătoși” – inspectorul școlar general Aura Danielescu

Profesorii consilieri și profesorii logopezi din Timiș vor derula săptămâna viitoare activități pentru ca starea emoțională a copiilor “să nu fie afectată major”, în perioada în care grădinițele și școlile…
Vezi articolul