Descoperire la Universitatea A.I. Cuza – Iași: Metodă de detecție rapidă a patogenilor, aplicabilă și în contextul Covid-19

4.782 de vizualizări
UAIC Iași / Foto: Facebook.com – Tudorel Toader
Un grup de cercetători ai Laboratorului de Biofizică Moleculară și Celulară din cadrul Facultății de Fizică (Instititutul de Cercetări Interdisciplinare) a Universității A.I. Cuza din Iași a introdus, în 2019, o metodă de depistare timpurie a infecțiilor produse de agenți patogeni, bacterieni sau virali, potrivit unei informări făcute de instituție, citată de Agerpres. Metoda, bazată pe detecția rapidă a unor fragmente scurte de acizi nucleici, ar putea sta la baza realizării unor dispozitive portabile, mai ieftine şi mai uşor de utilizat decât cele curente, care ar putea fi utilizate în diferite situaţii sociale, inclusiv în cea generată de COVID-19.

Conform postării preluate de Agerpres, rezultatele ştiinţifice fundamentale obţinute de conf. univ. dr. Loredana Mereuţă, cercetător ştiinţific 2 dr. Alina Asandei, cercetător ştiinţific 3 dr. Irina Şchiopu şi prof.univ.dr. Tudor Luchian au fost validate de comunitatea stiinţifică internaţională prin publicarea în reviste ale American Chemical Society.

  • Profesorul Tudor Luchian: „În acest demers s-au combinat două tehnologii moderne, şi anume detecţia şi investigarea individuală a moleculelor cu ajutorul nanoporilor proteici, precum şi hibridizarea mai eficientă oferită de o specie particulară de polinucleotide, denumite ‘eptide nucleic acids -PNA’. Rezultatele obţinute, validate în comunitatea ştiinţifică, demonstrează nu doar posibilitatea detecţiei unor concentraţii nano-molare de acizi nucleici scurţi (10-15 secvenţe nucleotidice), în timp real (deziderat aproape imposibil pentru tehnologiile curente), dar şi posibilitatea evidenţierii imediate şi tot în timp real a unor eventuale mutaţii în respectivele secvenţe nucleotidice”.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UTIL Regulile de scriere și pronunțare în limba română, din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic – DOOM 3, sunt online pentru elevi și profesori: când folosim virgula, cum punem accentul, cum despărțim cuvintele și le scriem pe cele compuse

Elevii și profesorii pot accesa Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3) în format online, pentru a consulta regulile esențiale în scrierea, pronunțarea și despărțirea corectă a cuvintelor…
Vezi articolul

O elevă de 14 ani a născut, anunță Inspectoratul Școlar Județean Timiș: Problema care se ridică este cum a ajuns un copil să nască, iar adulții din jurul lui nu au avut nicio certitudine cu privire la starea ei, la experiența pe care ea o traversa singură? / Noi, adulții, trebuie să traversăm experiențe cu copiii, să înțelegem că suntem mentorii lor, că suntem plasa lor de salvare

„În dimineața zilei de 15 ianuarie 2025, o elevă de 14 ani din județul Timiș a adus pe lume un copil”, anunță Inspectoratul Școlar al Județului Timiș într-un comunicat de…
Vezi articolul