Deschiderea școlilor în Europa: Ce-au făcut celelalte țări pentru a-i primi pe elevi la clasă într-un nou an marcat de pandemie

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com

Rata vaccinării în rândul populației, dar și cea în rândul profesorilor sau al adolescenților au fost factori-cheie care au influențat decizia multor țări europene de a deschide școlile, în noul an școlar, cu reguli considerabil mai relaxate decât în urmă cu un an, deși pandemia Covid-19 e departe de a fi trecut. Rata ridicată de vaccinare din statele vest și central-europene, dar și semnalele că boala nu este gravă pentru copii, chiar dacă noile tulpini o fac mai ușor transmisibilă printre aceștia, a convins autoritățile că vor putea face față unui nou val cu un număr cât mai mare în clase, nu în fața calculatorului pentru predare online.

Avertismentele că noul val va lovi foarte curând continuă să vină. În țările cu o rată ridicată a vaccinării în rândul profesorilor și al populației generale, se merge pe măsuri relativ limitate, care în unele locuri lipsesc aproape cu desăvârșire. În țări unde rata de vaccinare este considerată insuficientă, mai ales în sudul Europei, autoritățile iau măsuri pentru a forța profesorii să se vaccineze în număr cât mai mare, inclusiv prin măsuri de sancționare în cazurile în care nu o fac. În cazul adolescenților, vaccinarea acestora nu este, în continuare, recomandată în unele țări precum Suedia, dar în altele, precum Ungaria sau Spania, a făcut obiectul unor campanii extinse în ajunul deschiderii noului an.

Din punct de vedere al măsurilor sanitare, cele mai populare rămân purtatul măștii și ventilarea claselor, chiar dacă, în unele țări, masca nu mai este obligatorie în cele mai multe cazuri, pentru elevi și/sau profesori.

Franța

Autoritățile franceze au lucrat din timp la protocolul de măsuri pentru începerea noului an școlar, aplicând o serie de reguli în funcție de patru scenarii: în cazul scenariului celui mai relaxat, se renunță la mască în cazul elevilor de școală primară, iar în cazul celui mai aspru se trece la școală hibrid pentru clasele mari, cu posibilitatea ca elevii vaccinați să vină în continuare la școală – detalii.

Măsurile sunt considerate însă insuficiente de către experți, după începerea școlii, din cauza răspândirii tulpinii Delta. Institutul Pasteur, citat de France 24, se așteaptă ca minorii – dintre care cei cu vârste sub 12 ani nu se pot vaccina încă – să ajungă, în toamnă, să reprezinte jumătate din totalul infecțiilor cu Covid-19 din această țară.

Germania

Școlile din landurile germane au început noul an școlar defazat, într-un proces început acum o lună și jumătate, având în vedere că educația este descentralizată în această țară. Primele landuri care au deschis clasele la începutul lunii august, Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Pomerania Inferioară, urmate de Berlin și Brandenburg, au apelat la măsuri care se regăsesc în mare parte în majoritatea regiunilor țării: mască obligatorie, teste periodice, discuții despre oportunitatea vaccinării copiilor și mai ales despre statutul vaccinării personalului școlar. 

Din punct de vedere al elevilor, reținerile inițiale ale experților s-au schimbat la sfârșitul lunii august, când forul permanent ce oferă consiliere de specialitate pe tema vaccinării în această țară a recomandat vaccinarea copiilor de 12-17 ani. În privința angajaților din școli, grădinițe și centre de îngrijire a bătrânilor, guvernul federal a decis la începutul lunii septembrie că angajatorii vor putea să le ceară să precizeze dacă s-au vaccinat împotriva Covid-10 sau dacă au trecut prin boală.

În această țară, rata vaccinării cu cel puțin o doză se apropie de 80% în rândul adulților.

Marea Britanie

Guvernul de la Londra a anunțat încă din iulie, înainte de încheierea anului școlar precedent, că în Anglia va elimina mare parte dintre restricțiile anti-Covid aplicate în școli, precum “bulele” de contact sau obligația elevului de a sta acasă la apariția unui caz de îmbolnăvire în familie.

Tot în Anglia, elevii din învățământul secundar au fost puși să se testeze repetat, la școală, la începutul noului an, iar în Țara Galilor, Irlanda de Nord și Scoția – să facă un test propriu. Copilul care e testat pozitiv trebuie să stea acasă 10 zile. Copiii care intră în contact cu o persoană infectată se izolează doar dacă sunt la rândul lor testați pozitiv. Masca nu mai este obligatorie, cu excepția Irlandei de Nord, în primele șase săptămâni de școală – detalii.

Spania

Regiunile deschid școlile etapizat, pe parcursul mai multor săptămâni, sistemul educațional fiind unul descentralizat. În august, guvernul central și autoritățile regionale au ajuns la un acord asupra unei serii de reguli agreate încă din mai – măsuri moderate precum masca obligatorie, număr mai mare de elevi la clasă – detalii.

Italia

Această țară a decis să ia măsuri de forță pentru extinderea vaccinării în rândul angajaților din învățământ. În august, când a stabilit principalele reguli pentru noul an școlar, autoritățile au stabilit că măștile rămân obligatorii, dar se renunță în bună măsură la regulile de distanțare. Accesul în instituțiile de învățământ se face în baza certificatului verde, care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.

Mai nou, s-a decis că lipsa certificatului verde este considerată absență nejustificată și, începând cu a cincea zi de absență, e suspendat raportul de muncă.

Polonia

În această țară, unde școala a fost foarte mult timp închisă pe parcursul anului precedent, se aplică în mare parte regulile sanitare de anul trecut, bazate în special pe purtarea măștii în spațiile comune din școli și ventilarea frecventă a claselor. Acestora li se adaugă recomandarea de vaccinare a copiilor cu vârste de peste 12 ani, cu precizarea că aceasta este decizia părinților – cărora autoritățile le pun la dispoziție linii speciale pentru informare privind riscurile și avantajele vaccinării.

Dacă într-o școală apar cazuri Covid-19, decizia de închidere a clasei, a grupului de elevi sau a întregii școli se ia punctual, în funcție de rezultatele unei investigații epidemiologice, iar deciziile se aplică tuturor elevilor, vaccinați sau nevaccinați. Elevii și profesorii au la dispoziție o platformă educațională online la care cadrele didactice sunt încurajate să contribuie și care se află în permanentă actualizare.

Estonia

Vaccinarea este principalul pilon pentru redeschiderea școlilor în această țară, inclusiv vaccinarea elevilor. Cei ai căror părinți refuză să îi vaccineze sau să se testeze atunci când intră în contact cu o persoană infectată trebuie să se autoizoleze. Pentru vaccinarea elevilor se desfășoară o campanie în școli, pentru aceasta fiind nevoie de permisiunea părinților. Copiii care nu se pot vaccina deoarece nu au vârsta sau nu au permisiunea părinților trebuie să se testeze – tot cu acordul părinților – atunci când intră în contact cu persoană infectată, altfel intră în sistem de învățare la distanță.

Austria

Noul an școlar a început cu o perioadă-tampon de trei săptămâni, în condițiile unei creșteri a numărului de cazuri Covid-19 în această țară. Această fază va presupune obligația elevilor și personalului școlar să poarte măști în spațiile din afara claselor, dar nu și în clasă, în timpul orelor. În același timp, vor fi testați elevii și profesorii, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu. După ce va trece această fază intermediară, elevii și personalul școlar vor fi nevoiți să se supună regulilor aplicate la nivel național – detalii.

Republica Cehă

Școala s-a reluat după o campanie de testare a elevilor la începutul lunii septembrie, autoritățile urmând să decidă măsurile pe termen mediu în funcție de rezultatele acestor testări în masă, potrivit Expats.cz. În zonele cu un număr mare de rezultate pozitive, testarea continuă până la sfârșitul lunii septembrie. Copiii care intră în contact cu o persoană infectată trebuie să se testeze, iar clasele nu vor mai fi închise cu totul. Toată lumea – elevi, profesori, personal auxiliar, vizitatori – trebuie să poarte mască în școli și în zonele comune, dar copiii nu sunt obligați să o facă atunci când stau în bancă sau fac efort fizic.

Slovacia

Masca rămâne măsura sanitară principală în școlile slovace, care se pregătesc să rămână deschise chiar și în cele mai grave condiții epidemiologice la nivelul comunității. În cazul apariției unor cazuri de Covid-19, nu se mai închid școlile, ci doar clasele, autoritățile pregătindu-se în funcție de rata vaccinării pe zone: acolo unde este un nivel scăzut al vaccinării, este de așteptat ca la nivel local să treacă online mai multe clase și mai des.

Ungaria

Școlile s-au redeschis fără ca guvernul condus de Viktor Orban să se îngrijoreze sau să anunțe măsuri precum obligația de a purta mască, motivul ținând de încrederea autorităților că nivelul ridicat de vaccinare va permite desfășurarea normală a predării față în față. În primele zile de școală era programată o campanie de vaccinare a elevilor cu vârste de peste 12 ani.

Bulgaria

Copiii de grădiniță și elevii de până în clasa a IV-a nu sunt obligați să poarte mască în timpul orelor, lucru valabil și pentru profesori, potrivit noilor reguli privind deschiderea școlilor din Bulgaria. Elevii cu vârste mai mari trebuie, însă, să poarte măști tot timpul, obligație care, pentru cei din școala primară, se aplică doar în timpul pauzelor sau când elevii se află în zone comune din incinta școlii.

Slovenia

Principalele măsuri sanitare aplicate în această țară sunt masca obligatorie și ventilarea claselor. Personalul școlar trebuie să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării săptămânale, școlile care nu respectă regula certificatelor Covid-19 putând fi obligate să treacă la predare online, potrivit agenției STA. 56% din populația adultă a țării s-a vaccinat cu cel puțin o doză.

Croația

Școlile se redeschid în condiții similare celor de anul trecut, cu unele modificări ce țin cont de vaccinare. Masca rămâne obligatorie pentru elevii de gimnaziu și liceu, precum și pentru profesorii care nu se vaccinează – cei care au făcut-o pot să-și desfășoare activitatea fără mască. Asemenea României, circa 60% dintre profesorii croați s-au vaccinat. 51% din populația adultă a țării s-a vaccinat cu cel puțin o doză.

Grecia

Această țară și-a concentrat eforturile asupra vaccinării profesorilor. A anunțat inițial, în vară, că profesorii nevaccinați vor fi nevoiți în noul an să prezinte teste negative sau dovadă că au anticorpi, pentru a putea intra în școală. Tot atunci a anunțat că cei care refuză să se vaccineze sau se testeze vor suferi repercusiuni salariale și disciplinare. În urmă cu câteva zile, guvernul a lăsat de înțeles că profesorii ar putea deveni a doua categorie profesională, după personalul medical, pentru care vaccinarea va deveni obligatorie.

Portugalia

Țara adoptă o atitudine “mai flexibilă” privind regulile de desfășurare a predării în noul an, dar păstrează regulile privind folosirea măștilor, distanțarea, ventilarea spațiilor. Principala schimbare ține de procedurile aplicate la apariția cazurilor: o clasă nu mai trece automat online pentru 2 săptămâni atunci când apare un caz nou, contactele considerate a prezenta risc redus sau care prezintă test negativ putând reveni la școală. 96% din populația adultă a Portugaliei s-a vaccinat cu cel puțin o doză, conform datelor ECDC.

Belgia

Discuțiile privind începerea școlii s-au concentrat pe obligativitatea purtării măștii. La mijlocul lunii august, autoritățile din regiunile valonă și flamandă au decis să relaxeze regulile privind măștile, dar regulile de anul trecut au fost menținute în regiunea Bruxelles, unde rata de vaccinare este mai scăzută, potrivit Brussels Times. În cele două regiuni, personalul școlar nu trebuie să mai poarte mască în deplasările din interiorul instituțiilor, obligativitate ridicată și în cazul elevilor de școală primară. Elevii din învățământul secundar pot să își dea jos masca în momentul în care se așază în bănci.

85% din populația adultă a acestei țări s-a vaccinat cu cel puțin o doză.

Olanda

Această țară a redeschis școlile în condiții relaxate considerabil și se confruntă cu un număr considerabil de cazuri în rândul tinerilor, încrederea relativă că valul de infecții din toamnă nu va fi foarte puternic ținând de rata ridicată a vaccinării la nivel național (peste 85% din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză), iar boala nu are impact semnificativ asupra populației cu cel mai grad nivel ridicat de expunere, copiii nevaccinați.

Aici, profesorii vaccinați cu schemă completă nu trebuie să se mai izoleze după ce intră în contact cu o persoană infectată. Elevii și profesorii nevaccinați din învățământul secundar trebuie să se testeze de două ori pe săptămână. Pentru elevii din școala primară, nu există măsuri aparte, dar masca este obligatorie în spațiile comune pentru elevii din învățământul secundar.

Danemarca

Elevii din Danemarca nu vor mai fi trimiși acasă pentru predare la distanță cu toată clasa sau cu toată școala, atunci când apare un caz de infectare cu noul coronavirus. Acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care vor apărea focare majore sau situații speciale în instituțiile de învățământ, conform regulilor pentru noul an. Autoritățile merg pe principiul că o creștere a numărului de cazuri este inevitabilă, în contextul începerii noului an școlar, dar un nivel mai ridicat al infecțiilor poate fi tolerat, având în vedere proporția foarte mare din populație care s-a vaccinat (aproape 90% din populația adultă s-a vaccinat cu cel puțin o doză). – Detalii

Norvegia

Școlile norvegiene încep noul an școlar în condiții normale. Copiii care intră în contact cu o persoană infectată nu mai sunt obligați să se izoleze, dar trebuie să se testeze repetat și intră în carantină doar dacă prezintă un rezultat pozitiv. În această țară, peste 92% dintre profesori și 92% dintre adulți la nivel național s-au vaccinat cu cel puțin o doză.

Suedia

Școlile se deschid normal, cu o serie de “recomandări” din partea autorităților, iar principala dezbatere este legată de vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, care nu a fost recomandată de experți, în pofida faptului că ea a fost recomandată în țări precum Finlanda sau Danemarca. 83% din populația țării s-a vaccinat cu cel puțin o doză împotriva Covid-19.

Notă: Datele privind rata vaccinării sunt colectate de pe platforma Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version