Descentralizarea educației în criza Covid-19 – Studiu de caz: Spania și comunitățile autonome

Foto: Pexels.com

Posibilitatea ca deciziile privind redeschiderea școlilor să fie transferate, parțial, la nivel local, la începutul noului an școlar, este discutată în prezent în consultările pe care Ministerul Educației le are cu alte ministere și cu organizațiile profesorilor, elevilor și ale părinților, referitoare la modul cum va fi reluată școala în septembrie. Modelul descentralizat al educației este aplicat în mai multe țări cu un nivel ridicat de autonomie regională, precum Germania sau Spania. Cazul spaniol a făcut, recent, obiectul unei analize publicate pe platforma rețelei europene Eurydice – ce a însemnat autonomia regională în adaptarea școlilor din această țară la pandemie?

În România, subiectul revine permanent în comentariile oficialilor și ale altor participanți la discuțiile găzduite de minister – cel mai recent într-un interviu în care ministrul Monica Anisie a vorbit, impersonal și neangajant, despre posibilitatea descentralizării:

Analiza Eurydice descrie cum, în sistemul descentralizat din Spania, autoritățile și sistemele de învățământ regionale au acționat după propriile nevoi pentru a se adapta la condițiile impuse de pandemia Covid-10 și pentru a continua școala la distanță. În această țară, potrivit materialului citat, existau de câțiva ani inițiative de implementare a tehnologiilor digitale în educație, la nivelul Comunităților Autonome, proces pe care epidemia l-a accelerat.

Accelerarea s-a produs diferit, în funcție de nevoile locale, în aceste regiuni. Astfel:

Analiza Eurydice precizează că Ministerul Educației a oferit comunităților autonome resurse și fonduri suplimentare pentru a face față crizei, după propriilor nevoi.

Detalii pentru fiecare dintre programele menționate, adoptate la nivel regional – în analiza publicată de rețeaua europene.

Decizia privind redeschiderea școlilor în septembrie, însoțită de un set de recomandări, aparține, însă, guvernului de la Madrid – detalii aici.

Foto: Pexels.com

Exit mobile version