Mai multe fișe de lucru la diverse materii, pe diferite cicluri de studiu, au fost prezentate de autorii lor la seminarul LifeLab by BCR de la Brașov. Au participat la seminar profesorii din cele 12 școli înscrise în proiectul de educație financiară transdisciplinară. Fișele și prezentările lor pot fi descărcate din articol. Alte peste 120 de materiale educaționale sunt pe platforma școaladebani.ro. Materialele adaptează noțiuni de educație financiară la diferite materii, de la geografie la informatică, până limba engleză sau religie.
- Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare. Până acum au semnat aproape 20.000 de persoane.
- Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab. Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline – termenul de înscriere: 31 mai 2024.
Scopul programului LifeLab este ca profesorii să includă activități de învățare și discuții utile despre bani și comportamente financiare responsabile la fiecare oră, indiferent de disciplina pe care o predau. Educația financiară transdisciplinară ar forma cu adevărat competențele antreprenoriale din profilul absolventului.
Interesul crescut al cadrelor didactice și elevilor pentru o abordare inovativă în educația financiară în școlile românești arată clar locul conturat al LifeLab în acest peisaj. De la recunoașterea propriilor limite la explorarea potențialului elevilor de a învăța și inova în acest domeniu, vocile profesorilor din LifeLab 2.0. sugerează un viitor promițător pentru educația financiară în România.
Urmăriți secvențe video din prezentările de fișe educaționale:
Mai jos sunt fișele care pot fi descărcate:
Fișa educațională LifeLab pentru învățământ primar, clasa I/pregătitoare – De ce avem nevoie de bani? – prof. Laura Cristea
Fișa educațională LifeLab pentru învățământ primar, clasa pregătitoare – Am nevoie/Îmi doresc – prof. Laura Cristea
Prezentare fișe educaționale LifeLab – prof. Laura Cristea:
Fișa educațională LifeLab pentru clasa a VI-a – What do you need? What do you want? – profesor de Limba engleză Ana Radu – Colegiul Național „Dinicu Golescu” Câmpulung Muscel, județul Argeș
Prezentarea fișei educaționale LifeLab pentru Limba engleză – profesor Ana Radu:
Fișa educațională LifeLab pentru informatică și TIC, clasa a VI-a – Casa de schimb valutar – prof. Ciprian Ittu, director Școala Gimnazială Poiana Mărului, Brașov:
Fișa educațională LifeLab pentru informatică și TIC, clasa a VIII-a – Structuri repetitive în C++. Minimul și maximul din șir – prof. Ciprian Ittu, director Școala Gimnazială Poiana Mărului, Brașov:
Fișa educațională LifeLab pentru Matematică, clasa a VI-a/a VII-a – Perimetrul dreptunghiului – prof. Ciprian Ittu, director Școala Gimnazială Poiana Mărului, Brașov:
Prezentare fișe educaționale prof. Ciprian Ittu, director Școala Gimnazială Poiana Mărului, Brașov:
LifeLab 2.0. este acum în plină derulare. Cele 10 școli care dezvoltă în acest an școlar programul sunt:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
LifeLab 2.0 marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.
Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.