Deruta doctoratelor – studiu de caz: ASE București organizează studii doctorale și cu frecvență, și cu frecvență redusă, deși propriul regulament prevede doar doctorate științifice, ce pot avea loc doar cu frecvență / Director CSUD: Juriștii au interpretat așa, vom actualiza în septembrie

8.752 de vizualizări
Foto © Unquintu | Dreamstime.com
Regulamentul studiilor doctorale de la Academia de Studii Economice din București, recent actualizat și aplicabil „începând cu” anul universitar 2023-2024, prevede că la ASE este posibil doar doctoratul de tip științific. Or, conform cifrelor alocate de Ministerul Educației, universitatea rezervă aproximativ jumătate din locurile la doctorat studiilor cu frecvență redusă, care nu sunt posibile, legal, în cazul doctoratului științific. Situația – despre care directoarea Consiliului de studii doctorale al ASE spune că urmează să fie actualizată din nou septembrie – este relevantă pentru confuziile produse în mediul universitar de separarea făcută între doctoratele științifice și cele profesionale, cu măsuri dictate de Ministerul Educației și cu reglementări actualizate chiar înaintea admiterii pentru următorul an.

Edupedu.ro a scris, la sfârșitul lunii iulie, că în pofida prevederilor legii studiile de doctorat cu frecvență redusă, care ar trebui organizate ca excepții, devin regulă larg răspândită. Aceasta pentru că locurile la buget, fără bursă, trec la studii cu frecvență redusă, schimbare asociată de Minister, în alocarea cifrelor de școlarizare, cu introducerea doctoratului profesional. 

  • Tot atunci, Edupedu.ro semnala, între alte universități, și cazul distribuirii locurilor la doctorat în cadrul ASE București, unde, pentru anul universitar următor, numărul locurilor la studii cu frecvență redusă, fără bursă aproape îl egalează pe cel al studiilor cu frecvență, cu bursă (58 vs 60 de locuri). ASE preciza, atunci, că cifrele au fost transmise, cum se întâmplă anual, de către Ministerul Educației, pe baza propunerilor din partea universităților și a fondurilor disponibile, cu mențiunea că „propunerile noastre au în vedere solicitările candidaților din anii anteriori, numărul locurilor propuse de școlile doctorale, precum li numărul locurilor ocupate în anii anteriori”.

În acest moment, pe site-ul școlii doctorale ASE ultimul regulament de organizare a studiilor de doctorat esteRegulamentul instituțional privind organizarea și desfășurarea studiilor universitare de doctorat, aplicabil începând cu anul universitar 2023-2024” (link de download),  actualizat printr-o hotărâre a Senatului universitar din 31.07.2024.

Acest Regulament prevede, la Art. 3:

„Descrierea specificului ASE-IOSUD: 

  1. În cadrul ASE doctoratul este de tip ştiinţific şi reprezintă o formă avansată de învăţare prin cercetare, contribuind la dezvoltarea de competenţe profesionale în domenii de specialitate, precum şi a unor competenţe transversale.”

La Art. 4, același regulament instituțional prevede că:

„(…) (2) Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza, de regulă, la forma de învăţământ cu frecvenţă

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă.(…)”

Potrivit noului Regulament-cadru de organizare a studiilor doctorale, valabil de la începutul acestui an, studiile cu frecvență redusă pot fi organizate doar în cazul doctoratelor profesionale – nu și în cazul celor științifice. Or, ASE spune în propriul regulament că organizează doctorate științifice și nu face nicio mențiune privind organizarea de doctorate profesionale.

Ce spune Regulamentul-cadru:

„Articolul 8

  • (1) Programele de studii universitare de doctorat științific se organizează la forma de învățământ cu frecvență.
  • (2) Programele de studii universitare de doctorat profesional se pot organiza, de regulă, la forma de învățământ cu frecvență.
  • (3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), programele de studii universitare de doctorat se pot organiza și la forma de învățământ cu frecvență redusă. (…)”

Acest Regulament-cadru, ce trebuie să stea la baza regulamentelor instituționale ale universităților, este mai strict decât noua Lege a învățământului superior 199/2023, care prevede:

  • „Art. 33: (6) Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza, de regulă, la forma de învățământ cu frecvență.
  • (7) Prin excepție de la prevederile alin. (6), programele de studii universitare de doctorat se pot organiza și la forma de învățământ cu frecvență redusă.
  • (8) Pentru programele de studii universitare de doctorat, obligațiile referitoare la frecvență și frecvență redusă sunt stabilite de către senatul instituției de învățământ superior, la propunerea Consiliului pentru Studiile Universitare Doctorale, denumit în continuare CSUD.”

Legea 199 prevedea, inițial, ca doctoratul profesional să poată fi organizat „în domeniile artelor, sportului, ale științelor miltare, respectiv pentru învățământul universitar dual”. Însă, printr-o ordonanță adoptată în iunie (OUG 95/2024), Legea a fost schimbată așa încât doctoratul profesional să poată fi organizat „în toate domeniile”, deci inclusiv în cele studiate la ASE. 

Art 61 (6) Programele de studii universitare de doctorat sunt de două tipuri: (…)

  • b) doctorat profesional, în toate domeniile, inclusiv în învățământul universitar dual, care are ca finalitate producerea de cunoaștere originală pe baza aplicării metodei științifice, a reflecției sistematice sau a cercetării aplicative asupra unor creații artistice, asupra unor performanțe sportive de înalt nivel național și internațional sau asupra unor teme de importanță practică și care constituie o bază pentru cariera profesională în învățământul superior și în cercetare, în domeniile vizate.”
Directoarea CSUD – ASE: Juriștii au interpretat că se poate și cu frecvență, și cu frecvență redusă” / Regulamentul va fi actualizat iar în septembrie

Ultima actualizare a Regulamentului ASE a avut loc pe 31 iulie, la o lună după acea ordonanță de urgență și după alocarea locurilor de către Minister. El continuă, însă, se menționeze doar studiile științifice ca fiind organizate în cadrul ASE.

Contactată de Edupedu.ro, directoarea Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat (CSUD) din cadrul ASE, Mirela Aceleanu, a declarat că, dacă Ministerul a trimis locuri și cu frecvență, și cu frecvență redusă, „înseamnă că e în regulă așa. Juriștii au interpretat că se poate și cu frecvență, și cu frecvență redusă”.

Întrebată dacă această alegere a fost făcută chiar dacă în cadrul Regulamentului de studii doctorale ASE se specifică faptul că doctoratul e doar de tip științific, ea a răspuns. „Așa au interpretat juriștii și exact așa ne-au venit locurile de la minister. Atunci am lăsat ambele variante, nu aveam cum să facem altfel, dacă au dat un număr de locuri pe frecvență redusă”:

Ea a precizat că situația va fi abordată din nou în vederea unei actualizări a regulamentului, în septembrie, actualizările de până acum aplicându-se anului în curs. Mirela Aceleanu:

  • „Vom discuta acum, pentru că trebuie să actualizăm pentru 2024-2025. Vom actualiza în septembrie și voi pune în discuție acest aspect și cu Juridicul. Și vom vedea cum rămâne până la urmă. Vom actualiza pentru anul universitar următor. Am făcut actualizări pe măsură ce au apărut legi, din mers, dar pentru anul în curs. De acum actualizăm pentru anul următor – în septembrie vom actualiza pentru 2024-2025”.

Amintim că la ASE prima sesiune de admitere la studii doctorale 2024 a avut loc în luna iulie.

Foto © Unquintu | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV Studiile de doctorat cu frecvență redusă nu mai sunt excepție, ci regulă din anul 2024-2025, în pofida prevederilor legii / Locurile la buget, fără bursă, trec la studii cu frecvență redusă, conform cifrelor de școlarizare decise de Ministerul Educației
Ministerul Educației nu lămurește transformarea excepției doctoratelor la frecvență redusă în regulă, pentru mare parte din studiile doctorale / Instituția invocă generic schimbarea legii și apariția doctoratelor profesionale, pe lângă cele științifice

3 comments
  1. La fara frecventa trebuie să de-a de pomană doctorate aghiotanților politicienilor și hoților de politicieni.

  2. Situația cu ,,frecvență redusă” este o formă neseriosă pt un doctorat științific, efectiv nu există timp necesar pt o cercetare științifică în laborator.
    Poate că denumirea de doctorat profesional ar trebui înlocuită cu altă sintagmă…, creează multă confuzie și practic nu are nimic comun cu partea științifică.
    De asemenea bursele sa fie acordate doar la doctoratul științific, care se face doar cu frecvență.

  3. De fapt, este simplu: legea a fost modificata pentru a permite, in continuare, studiile doctorale cu frecventa redusa 🙂
    Partea legata de doctoratul profesional a fost extinsa la toate domeniile (iunie, 2024), iar acolo-i cheia problemei din articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vă rog să învățați și să nu copiați. Vrem să deveniți niște cetățeni model. Este foarte important și acum să fiți niște elevi buni care nu copiază – mesajul de început de an școlar al primarului sectorului 1, Clotilde Armand

Mesajul de început de an școlar al primarul sectorului 1, Clotilde Armand, către elevii școlii Gimnaziale nr. 162 a fost unul scurt: “Învățați și nu copiați. Vrem să deveniți niște…
Vezi articolul

Copiii din comunitățile dezavantajate își doresc o meserie, nu visează să fie medici, spune Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației / “Avem nevoie de forță de muncă calificată și aceasta trebuie promovată încă din clasa VII-a și a VIII-a”

Subsecretar de stat în Ministerul Educației, Marian Daragiu a vorbit despre importanța învățământului dual în contextul abandonului școlar, în cadrul unei dezbateri organizate de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin pe…
Vezi articolul

USR solicită prelungirea termenelor pentru dezbaterea noilor legi ale Educației la Senat, forul decizional pentru aceste proiecte: „O adoptare grăbită a unor proiecte de o asemenea complexitate ar aduce grave servicii educației din România”

USR solicită Biroului permanent al Senatului stabilirea unor „termene rezonabile” pentru „o dezbaterea serioasă” a proiectele legilor Educației, intrate joi dimineață în circuit parlamentar și la Senat, după ce au…
Vezi articolul