Senatorul USR Ştefan Pălărie propune ca, în cazurile în care rata de incidenţă COVID-19 depăşeşte 6 la mia de locuitori, colectivul de părinţi de la clasă să hotărască dacă orele se desfăşoară online sau cu prezenţă fizică, informează Agerpres.
UPDATE Drept la replică. Senatorul Ștefan Pălărie revine asupra declarațiilor sale și susține că decizia de a funcționa în format online/fizic a unei unități de învățământ trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități.
„O măsură mult mai logică şi mult mai bună ar fi fost ca, la depăşirea ratei de incidenţă de 6 la mie, printr-o decizie descentralizată, colectivul de părinţi de la clasă să hotărască dacă trec în online cu toţii sau rămân pe opţiunea cursurilor cu prezenţă fizică. De departe, o decizie descentralizată în aceste condiţii va permite părinţilor să ia împreună cea mai bună decizie în funcţie de situaţia medicală a familiilor, în funcţie de prezenţa echipamentelor şi a calităţii învăţării online, în funcţie de posibilitatea de a rămâne acasă pentru a supraveghea proprii copii sau nu”, a scris Ştefan Pălărie, joi, pe Facebook.
În opinia senatorului, membru al Comisiei pentru învăţământ, reglementarea actuală este „lipsită de logică epidemiologică”.
Precizăm că deciziile scolii se iau în consiliul de administrație al unității de învățământ, iar descentralizarea în luarea deciziei ar însemna aplicarea unui cadru general, dar personalizat de către fiecare unitate de învățământ. Din Consiliul de Administrație fac parte și reprezentanții părinților.
Transferarea deciziei total în sarcina părinților ar însemna transformarea completă a acestor principii, renunțarea la descentralizare și trecerea într-o zonă de arbitrar, fără să mai conteze mecanismele profesionale și profesioniste, știut fiind gradul uriaș de subiectivitate al părinților în privința copiilor. Într-o situație de criză, reacțiile acestea subiective sunt și mai mult amplificate.
Derapajul vine și din contradicția creată între propunere și ideologia USR-PLUS, partid din care face parte. În doctrina acestuia sunt menționate valori ca: „Educație și șanse pentru toți. Respectul și garantarea proprietății private. Competența. Meritocrația. Integritatea. Respectul față de lege și stat de drept”.
Amintim că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.
În localitățile în care incidența de infectare cu Covid-19 depășește 3 la mia de locuitori, modul de funcționare al școlilor este dependent de rata de vaccinare a personalului: pentru prezență fizică, minim 60% din personal trebuie să fie vaccinat.
El a criticat, totodată, lipsa testelor de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 pentru elevi, precum şi faptul că au fost reluate cursurile la două zile după Revelion.
„Cluj, Suceava, Timiş, Bucureşti sunt pe roşu. Trist este faptul că reprezentanţii Guvernului vorbesc încă în termeni de ipoteze – ‘dacă va mai creşte numărul de cazuri’, ‘dacă incidenţa depăşeşte 3 la mie săptămâna viitoare’… când toţi specialiştii au avertizat că Omicron are rată de dublare a numărului de cazuri în comunităţi la fiecare 2-3 zile. Guvernanţi, treziţi-vă! Nu mai e nicio surpriză că cele mai mari centre urbane alături de Suceava vor continua să anunţe cifre record de infectare în valul 5. Dublarea înseamnă un lucru simplu – că 3-la-mie devine 6-la-mie în maxim 3 zile. Le vor veni din urmă judeţele care acum sunt pe galben – Constanţa, Ilfov, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi centura judeţelor de la graniţă – Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş. E posibil ca într-o săptămână să avem grosul judeţelor roşii”, a transmis reprezentantul USR.
După ieșirea USR de la guvernare, senatorul Ștefan Pălărie a devenit un critic vehement al deciziilor referitoare la funcționarea școlilor.