„Decizia Ministerului Educației este pur și simplu aberantă, în condițiile în care rata abandonului școlar este în creștere și când una dintre cauze este legată de lipsa posibilităților financiare ale familiilor acestor elevi”, este de părere Lucian Lungoci, deputat PSD, în legătură cu noile criterii pentru bursele elevilor care au fost aprobate prin ordin de ministru. Acesta a făcut referire la prevederea care elimină bursele sociale pentru elevii de liceu care merg la școală într-o altă localitate.
Amintim că Avocatul Poporului a criticat eliminarea burselor sociale pentru liceenii care merg la școală într-o altă localitate și a transmis că „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”. – Detalii aici
„Dacă ministrul Sorin Cîmpeanu nu are habar de această realitate cruntă, îi aduc la cunoștință, așa după cum l-a explicat Asociația Elevilor din Constanța, cazul unui eleve care domiciliază în Agigea. (…) Pentru a ajunge la cursuri are nevoie de 18 lei pe zi, adică aproximativ 360 de lei în fiecare lună”, a scris pe Facebook Lucian Lungoci.
- Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educației, fără să fie anunțată public de minister.
- Consiliul Național al Elevilor a acuzat Ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu. – detalii aici
Mesajul lui Lucian Lungoci, integral:
„Ministerul Educație a emis ordinul nr. 5379/2022 privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor. Conform acestuia, elevii de liceu care studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu mai sunt eligibili pentru obţinerea bursei de ajutor social.
Decizia Ministerului Educației este pur și simplu aberantă, în condițiile în care rata abandonului școlar este în creștere și când una dintre cauze este legată de lipsa posibilităților financiare ale familiilor acestor elevi.
Dacă ministrul Sorin Cîmpeanu nu are habar de această realitate cruntă, îi aduc la cunoștință, așa după cum l-a explicat Asociația Elevilor din Constanța, cazul unui eleve care domiciliază în Agigea.
Domnule ministru, Ioana Stamatin face naveta la un liceu din municipiul Constanța. Pentru a ajunge la cursuri are nevoie de 18 lei pe zi, adică aproximativ 360 de lei în fiecare lună. Suma pe care ai ei părinți nu și-o permit!
De ce vreți să-i restricționați Ioanei dreptul la educație, prevăzut în Constituția României?
Cu atât mai mult cu cât nu poate beneficia de transport gratuit tot din cauza ministerului pe care îl conduceți! Minister care a stabilit ca deconturile pentru transportul gratuit al elevilor să fie făcute de Inspectoratele Școlare Județene, dar nu a transmis care este sursa de finanțare!
Ioana, ca și alte sute sau mii de elevi, ar fi putut să-și plătească naveta din bursa de ajutor social.
Le-ați luat și această posibilitate, domnule ministru Sorin Cîmpeanu, dar vorbiți despre România Educată!”
2 comments
Productia de legi la hectar la Ministerul Educatiei este buna! Pacat ca multe sunt balarii!
Despre bursa pentru liceenii de la tara…
Bursele respective erau o aberatie, sa acorzi burse tuturor elevilor de liceu care aveau domiciliul la tara, pe motiv ca nu exista liceu in fiecare comuna! Nicicand nu a existat liceu in fiecare comuna a tarii! Cine a propus aberatia? Cineva din minister, iar ministrul s-a laudat cu ea! Adevarul este ca majoritatea celor care si-au facut dosare de bursa de acel timp au primit cel mult partial acele sume!
Ministerul face legi cu gandul la a produce ceva, nu la a oferi sanse egale tuturor copiilor! Copii de la tara care fac naveta la oras si ai caror parinti au venituri sub media oe economie trebuie sa li se deconteze transportul! Aceasta este o prevedere corecta!
Bună ziua,
În urma cu 2 ani ( în pandemie ) fiul meu era elev în clasa a 12 la un liceu aflat la 35 km de localitatea de domiciliu deoarece nu avea cu ce merge la cursuri findica numai clasele a 12 frecventau sc am plătit 80 lei pe zi cu transportul
Acum situația se repeta am un copil clasa a 9 tot la liceu care nu are cu ce face naveta sta la internat as dori sa știu domni de la conducere știu cât e internatul? bănuiesc ca nu dar va spun eu 700 lei
As dori sa îi întreb dintr-un salariu minim poți sa Îți educi copilul?