Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor făra funcție. “Procentul este destul de ridicat”, spune liderul sindical Marius Nistor, FSE / Stavri, FSLI: Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de școli

23.255 de vizualizări
Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”. Declarația vine în contextul în care 2.500 de directori de școli și grădinițe cer premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, salarii mai mari.

Liderul sindical a mai spus că Guvernul a mers pe ideea că sunt suficienți candidați pentru ocuparea unor funcții de conducere, doar că „inspectoratele se chinuie să acopere cu funcții de conducere unitățile de învățământ preuniversitar”:

„Am făcut și noi numeroase demersuri, către Guvern, prin care am solicitat reglementarea salarizării pentru funcțiile de conducere: vorbim de directori, directori adjuncți, secretari-șefi și contabili-șefi. În momentul de față, salariile lor sunt mai mici decât salariile personalului de execuție. Deocamdată, Guvernul a întârziat să ia vreo decizie, din acest punct de vedere, mergând pe ideea că sunt suficienți candidați pentru ocuparea unor funcții de conducere. Surpriză, în momentul de față, nu sunt candidați. Din contră, inspectoratele se chinuie să acopere cu funcții de conducere unitățile de învățământ preuniversitar. (…) Sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”, a spus Marius Nistor.

Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), a precizat pentru Edupedu.ro că sunt anomalii în salarizarea directorilor de școli și grădinițe și a adus în atenție că draftul legii salarizării ar fi trebuit să fie cunoscut încă din luna iulie:

„Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de unități de învățământ. Din acest motiv sunt și foarte mulți care își dau demisia. Refuză să rămână pe un astfel de salariu. E mai convenabil să stea la catedră decât să-și asume atâtea răspunderi în conducerea unei unități de învățământ. (…)

Directorilor nu li se oferă această gradație de vechime, să zic așa, în funcție de vechime. (…) Trebuie revizuită (salarizarea – n.red). E adevărat că se va revizui începând cu 1 ianuarie, dar n-am văzut încă draftul legii salarizării. Avem o întârziere, proiectul trebuia să fie publicat în iulie.” – Cornelia Popa Stavri

Informații de context

În luna iulie, sindicatele au cerut ministrului Educației să schimbe, printr-o ordonanță de urgență, o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli.

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Edupedu.ro a scris că noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie. Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a semnalat, pe pagina de socializare, că proiectul noii legi a salarizării ar fi trebuit „să fie postat pe site în data de 15 iulie. A trecut deja 15 august și nu se aude încă nimic”.

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING 2.500 de directori de școli cer Guvernului Ciolacu salarii mai mari: un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor

39 comments
  1. Da, sunt director, cu responsabilităţi de conducere, dar şi de predare în acelaşi timp. Cu elevi premiaţi la multe concursuri- la disciplina pe care o predau. Şef şi coleg, numit, da, în urma unui concurs, pe care nu l-aş bagateliza în niciun caz. Mi-e milă de mulţi care dau cu părerile aici, fără să ştie despre ce vorbesc. Da, sunt şi eu membru de sindicat, şi mi-am susţinut colegii până la capăt. Nu am avut elevi, cui să le predau, dar aveam de făcut destule munci administrative, documentaţie. Şi făceam pregătire cu elevii de clasa a VIII-a. Şi directorul este cel care rezolvă toate problemele şcolii, care-şi ţine spatele pentru toţi şi toate, cel care poate fi sunat zi şi noapte, că doar el este directorul.
    Înţelepciunea este mai presus de toate. Şi omenia. Eu din acest motiv nu judec pe nimeni. Nu am dreptul!

    1. Directorul și adjunctul au ore suplimentare, peste norma obligatorie (și așa redusă). Ei cică n-au voie să intre în grevă.

      Și-au luat salariile în întregime (cu PCO incluse) de parcă ar fi făcut orele respective. NU le-au făcut.

      Despre ce vorbim aici? Că n-au fost singurii în situația asta. Nu vă mai dați după pom, noi toți trăim în realitate, nu în țara ideală. Mă îndoiesc profund că a fost vreun director care a acceptat doar plata pentru sarcinile administrative și nu pe cea pentru orele suplimentare.

  2. Păcat că suntem așa blamați, noi cei care suntem directori. Personal, am participat și am reușit la ultimele două concursuri și nu sunt nici măcar simpatizant al vreunui partid politic. Nu mai vorbiți cei care nu știți: este o muncă cu un mare consum psihic. Când ceva nu merge bine, directorul e de vină. Unii directori trebuie să coordoneze împreună cu o echipă de profesori și proiecte europene(gen PNRAS sau altele) cu 0(zero) lei la retribuție, doar în folosul comunității. Știe vreunul din cei care învinuiesc directorii, câtă muncă necesită organizarea unei școli? Multă lume se întreabă de ce mai stăm dacă suntem prost plătiți!? Poate au dreptate și e un moment să vină alții cu elan nou. Oricum, economii la buget nu se vor face în acest caz. Dimpotrivă.

  3. De ce demisii? Nu înțeleg. Nu mai știe nimeni sa dea în judecata pentru a obține drepturi bănești? Asa pampalai sunt în învățământ?
    Peste tot amenințări cu demisia. Ei nu pleacă nici de nebuni dar învățământul imediat demisionează. Sa ii facem sa demisioneze ei. Toți psihopații și sociopatii care ne sufoca și au ajuns sa facă legi strâmbe ca ei.

  4. deja am lăcrimat in batista cu atâtea demisii …vai,vai! or mai știi unii sa predea? sunt de ceva vreme acolo,ca și unii inspectori:)
    ei,azi e prima lor zi frumoasa daca au demisionat! succes la catedra:) Acum incepe bătaia pe dirigenții și ore suplimentare,astea îngroașă buzunarul ..

  5. Doamne, ce va place sa va dați cu părerea! Vorbiți în necunostinta de cauza! Directorul oricărei instituții, de oriunde, în lumea asta, din orice domeniu de activitate, mai puțin desigur, din învățământul nostru, are salariul cel mai mare, in comparatie cu cei pe care ii conduce! Este adevărat, când ai hotărât sa ocupi o funcție, în cazul de fata ,cea de director de instituție de învățământ, îți asumi, ești conștient de responsabilitățile pe care le vei avea, dar ai și niște așteptări, nu foarte mari, ptr ca nu au de unde sa vina, dar nici sa iei un salariu cu mult mai mic decât al altui cadru didactic, nu este ok. Nu v-ați aflat în situația în care un cadru didactic îți rade în nas și se lauda cu salariul mai mare decât al tău; eu da, sunt director și am trecut prin fazele acestea, și sincer ma bate gândul să-mi dau și eu demisia, chiar dacă am fost numita în urma unui concurs, nu politic. Nu vreau sa supăr pe nimeni, dar unii dintre voi nu aveți habar de munca directorului, directorul vine primul la școală, și pleacă ultimul, directorul răspunde de toată activitatea din școală, de toti angajații, de elevi, de relația cu cei din comunitate; dacă lucrurile merg prost el este de vina, ca de, este director, s.a.m.d. Colegii mei sunt mulțumiți de măririle obținute, noi directorii nu avem acest drept? Nu am făcut greva? Pai nu aveam cum, instituția nu o poți lăsa fără conducere, e logic, dar asta nu înseamnă că nu am fost alături de colegii mei, nu i-am influențat în a renunța la greva, au făcut lucrul asta cand au hotărât ei; in fine, vom trai și vom vedea ce va fi cu salariile directorilor. Apropo, am și eu o întrebare, cati dintre cei care ați scris aici aveți statut de cadru didactic?

    1. Ati fost NUMITA in urma unui concurs???? Nimerita formulare, doamna director! Sa ne anuntati daca totusi mai rezistati in conditiile astea vitrege. Si, neaparat, inainte sa luati vreo decizie, sa va consultati cu secretarul de partid.
      PS. Raspuns la intrebare: destui.

  6. Un director de liceu (pe veci! 😁) are un salariu de apr 8 mii de lei sí nu i e de ajuns ptr 6 ore predate pe saptamana, nu stiu cum mai rezista unii de atata stat degeaba sí in rest ceva munca facut de subalterni ptr el in interes personal! (scuze ptr exceptii) 🙂

  7. nistoreee ce faci tati? pai directorii sunt patronatu tati…sunt de la partid tati ….pai e frumos? adica prietene de 20 de ani n ai marait nimic pt profi si acum te f….grija de sal directorilor:)))….pe bune ma …?

  8. Trebuie limitate la un mandat, sau niciuna. Și în altă ordine de idei directorii aleși prin ,,concurs,, să fie repartizați in specificul instituției beneficiare . Avem cazuri în care o instuituție vocațională – artă, medicină sau Palatele Copiilor, istituții formale sau nonformale este coordonat de directori cu diplome în Zootehnie, Fizică ,Agronomie, S.R.I., Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Facultatea deTeologie etc. Să coordonez normal și bine activitatea unei instituții vocaționale sau nonformale trebuie să ai o pregătire în specificul acelei instituții. O instituție de învățămănt ,formal sau nonformal, să aibă o activitate normală, are nevoie și de oameni de conducere care au o pregătire specifică pentru postul respectiv. Ce știe proful de sport de arta plastică, de cerințele lui; sau proful de engleză ce știe de dansul contemporan. Cei de la ISJ împart posturile politic fără să ia în considerare pregătirea profesională, se ia în considerare numai proveniența, gradul de rudenie, iar criteriul de compatibilitate este ignorat cu desăvărșire. Mai vreți să faceți parte din categoria profesorilor? Dacă aveți coloană vertebrală solidă, vă rog din suflet să căutați alte surse de venit. Eu nu mai caut, au trecut anii peste mine. Ghinion.

    1. Kedves Csaba!
      Én nem általánosítanék. Próbálja ki ezt a beosztást. Csak egy évig! Garantálom, hogy más lenne a véleménye! Tisztelettel!

  9. Ce treaba au liderii de sindicat cu lefurile directorilor. Pe bune, pai ar trebui sa se ocupe de lefurile profesorilor.

    1. @profu21, mestere, eu cred ca tu nu esti prof. pai, directorii aia sunt tot profesori, istetule, nu e ca la spital, unde poti angaja un sculer matriter pe post de director.ai o logica de babuin

  10. Si ce daca, se intorc la catedre la salarii mai mari, ar trebui angajati directori cu studii economice si abilitati de conducere, nu neaparat dintre profesori, pe aia lasa-i sa stea la catedra ca acolo le place.

    1. Sunt de aceeași părere. Am avut divergențe cu directorul școlii fiicei mele, am criticat vehement anumite decizii luate anul ăsta. Acum stau cu grija că fiica mea l-ar putea avea ca prof de română, când va trece la gimnaziu, că el are și ore de română, și că s-ar putea “răzbuna pe ea” prin note proaste etc.

    2. da meștere, doar ca directorul semnează pentru ca profesorii sa-si primească leafa. dacă nu mai e director și nimeni ju vra sa fie nu mai e leafa

  11. Pe toată perioada grevei nu au făcut ore dar au luat salarii întregi. Directorii activi au gradații de merit și alte indemnizații cu care depășesc salariul unui profesor. Cei care se plâng sunt cei puși politic, stau degeaba și se cred stăpâni pe moșie.

  12. În perioada grevei nu au prestat orele și au luat salarii integrale, apoi ne-au ras în nas. Dacă nu le convine să-și dea demisia să vină cei dedicați nu cei puși politic sau cu ambiții de șefi.

  13. Cică nu aveau voie să facă greva! Ei sunt manageri! ia poftim, stati manageri, dacă va convine…nu va tine nimeni legați de scaun! Funcțiile nu sunt pe.vecie, omenia e pe.vecie! poate ca unora nici nu le mai convine sa vina in randurile din care au plecat, tocmai pentru felul în care s-au purtat , de când s-au văzut “stăpânii inelelor”!

    1. Asa este. Majoritatea se cred atotputernici in aceasta functie de conducere, nu respecta nimic, fac numai ce vor ei. Sunt certati cu omenia si cu alte valori fundamentale.

    2. Directorii de şcoli fac cele mai mari abuzuri ! Eu sunt calificat dar nu sunt titular si când iau decizie de repartizare într-o şcoală,directorul refuză să mă primească pe post de parcä ar fi scoala lui si el ar fi patron acolo ! Asa păţesc aproape anual ! Inspectoratul nu-i sanctionează si le mai si ,,ține partea” zicând că eu sunt de vină ! Cred că ar trebui să-i reclam la minister că-mi încalcă un drept legal !

  14. Habarnista zisa si Limbaj de Lemn a declarat in 2018 ca pana in 2030 face reforma managementului educational.

    Cativa ani a facut doamna doctor o larga consultare.

    In 2030 vom avea salarii si cursuri de management educational ca in vest. Doamna doctor pregateste si o procedura corecta de selectie care sa nu permita intrarea in sistem a pilelor de partid, a mitocanilor si prostilor.

    Aceste obiective vor fi anuntate de doamna doctor in campania electorala pe care o va incepe in scoli pe 11 septembrie.

  15. Cățeii de partid ar trebui să se mulțumească cu oasele aruncate de haită, pentru că asta înseamnă politizarea învățământului.

  16. Aha…Acum le plâng de mila ..șefii..nemuritor i de la sindicate. ..Uite ca avem sindicate…credeam ca nu mai avem de la greva…Alooo..demisia e un act unilateral..si nu i a obligat nimeni sa fie numiți directori ..de la partide si cu prioritate..ori sa dea in 2021 un concurs mascarada …de rasul lumii Si săracii de directori..nu au gradtie..nu au ore ascunse..nu au posturi pitite și scoase la taraba . după 1. încolo.. nu au ore mascate pt suplinitori. si fac juma juma la bani?..Întreb și eu…din plictiseala.??

  17. Majoritatea directorilor nu au protestat pentru salarii mai mari pe perioada grevei, ceea ce înseamnă ca sunt multumiti de actuala salarizare.Ba mai mult decat atat, unii dintre ei nu stiau cum sa inabuse protestele de greva.

  18. Nistor iese la discuții pentru drepturile directorilor… dar drepturile profesorilor, personalului didactic auxiliar și nedidactic? Pentru ele nu mai are de discutat nimic?

    Când au încheiat greva după capul lor mormăiau că mai mult nu se poate obține. CE s-a obținut? Unde e proiectul noii legi a salarizării? Cine le garantează ce au ”negociat” ei când ne-au vândut pe mărunțiș?

    Să mă scutească Nistor și plângăciosul de Hăncescu. Să PLECE! Și să ne vedem de treabă fără ei. Înapoi la catedră, că ați uitat de unde ați plecat și nu vă mai dați mutați. Huo!

  19. Doar cei normali. Cei pusi politic stau in continuare cu capul plecat in fata ISJ-ului si cu nasul pe sus sfidatori fata de profesorii angajati. Domnia prostiei, sclavagizarea profesorului de catre mosierii directori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre relaxarea restricțiilor: Educația este o prioritate și atunci când gândim diverse etape de relaxare, deschiderea școlilor trebuie să fie printre priorități și printre primele opțiuni atunci când pandemia ne permite

Printre măsurile care trebuie să se vadă în viața de zi cu zi, odată cu scăderea incidenței de infectare cu coronavirus și a creșterii numărului persoanelor vaccinate, este revenirea tuturor…
Vezi articolul

VIDEO “Cadrele didactice care nu sunt vaccinate vor preda online” – o “ipoteză” pentru reluarea școlii, anunțată de ministrul Educației / “E o presiune din ce în ce mai mare din partea părinților”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut marți, într-o conferință desfășurată la Ploiești, că există o “presiune din ce în ce mai mare din partea părinților” ca reluarea școlii cu prezență…
Vezi articolul

DOCUMENT Consiliul Național al Elevilor: Examenele de admitere la colegiile naționale sunt “imposibil de acceptat”, “promovează segregarea” / Solicitările organizației: un fond național al burselor sociale, calendar clar pentru creșterea alocărilor pentru educație, rescrierea capitolului privind educația specială și cea incluzivă

Prevederile din proiectele legilor educației ce permit colegiilor naționale să organizeze examene de admitere în clasa a IX-a sunt “imposibil de acceptat”, deoarece “nu face altceva decât să promoveze segregarea…
Vezi articolul

Au fost aprobate 2.200 de angajări în învățământ, deși inițial Ministerul anunțase 3.500 posturi / Locurile de muncă noi sunt în creșe, grădinițe și școli speciale, dar și pentru personal în școlile incluse în programul Masă caldă

Vineri, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se suplimentează cu doar 2.200 numărul de locuri în învățământul preuniversitar: creșe, grădinițe, școli. Numărul este mai mic decât cel anunțat inițial…
Vezi articolul

Ministrul francez al Educației condamnă cyberbullying-ul și fenomenul pornit pe TikTok împotriva elevilor de clasa a V-a născuți în 2010. Jean – Michel Blanquer: Este complet prostesc, este împotriva valorilor noastre. Ceea ce va conta sunt valorile fraternității și nu prostia!

Copiii din Franța născuți în anul 2010 (cei de 10-11 ani) sunt, zilele acestea, victimele unui fenomen de cyberbullying: haștagul “#anti2010” de pe rețeaua de socializare și videoclipuri scurte TikTok…
Vezi articolul