Demisie la Ministerul Educației. Subsecretarul de stat Jean Badea, responsabil cu digitalizarea educației și autorul de facto al Strategiei SmartEdu: Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe un mesaj. Demisia este rezultatul acestui mesaj

Foto: gov.ro

„Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe un mesaj. Demisia este rezultatul acestui mesaj”, a declarat pentru Edupedu.ro subsecretarul de stat din Ministerul Educației Jean Badea. Acesta și-a dat demisia din funcție vineri, 26 februarie 2021, la 5 luni de la numire.

A fost numit subsecretar de stat la Ministerul Educației pe 17 septembrie 2020. În primele 3 luni de mandat a construit, alături de 18 companii din domeniul IT și comunicații, plus 24 de organizații non-guvernamentale și câteva sute de experți implicați, proiectul de Strategie pentru digitalizarea educației – SmartEdu.

Draftul acestui document propunea, printre altele, introducerea dezvoltării competențelor digitale în învățământul primar de anul viitor, Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a să conțină probă de abilități digitale din 2024. De asemenea, pentru profesori competențele digitale urmau să fie introduse încă din formarea inițială, iar ținta strategiei era ca 90% din populație să fie alfabetizată digital.

Jean Badea susține că planul inițial, după lansarea în consultare publică a Strategiei Smart-Edu, era de a dezbate proiectul de strategie, plan care a fost abandonat la venirea noii conduceri a ministerului. Pe 11 februarie președintele Klaus Iohannis a anunțat domeniile din educație care vor fi finanțate din banii europeni prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “Noi am căutat împreună cu ministerul [Educației – N. Red.] cele mai bune zone în care pot fi solicitați bani pentru a face școala românească mai bună”, a declarat Iohannis, care a precizat că “primul domeniu este digitalizarea. Învățământul românesc trebuie digitalizat, asta înseamnă și calculatoare, și tablete pentru toți elevii, dar înseamnă platforme digitale pentru învățământ online, fiindcă o să mai avem învățământ online, înseamnă digitalizarea întregului sistem, trebuie să avem o dată toate datele la un loc”.

„Nu mai sunt membru al niciunui partid și nici nu îmi mai doresc”, a mai declarat Jean Badea. Reamintim că acesta a fost numit, în noiembrie 2019, alături de Sebastian Burduja și de alți membri PNL, pentru un mandat provizoriu, în Consiliul de Supraveghere al companiei strategice Transelectrica.

Edupedu.ro: Din informațiile noastre, v-ați depus demisia din funcția de subsecretar de stat al Ministerului Educației. De ce plecați prin demisie de la minister?

Jean Badea: Am depus vineri la Secretariatul General al Guvernului mandatul meu către prim-ministru, mandat pe care îl primisem în Guvernul Orban pentru a mă ocupa de digitalizare, acesta fiind cumva și profilul căruia corespundeam ca specializare și ca background profesional. Deși am realizat, alături de un grup de lucru, strategia pentru digitalizarea educației în formă de draft se pare că de două luni, cumva, nu știu dacă nu am mai intrat în priorități sau cel puțin până la momentul acesta nu s-a întâmplat nimic.

Edupedu.ro: A venit o nouă conducere în urmă cu două luni, ce s-a întâmplat cu acel document-draft care era în dezbatere publică până pe 15 februarie?

Jean Badea: Documentul a fost până pe 15 februarie în dezbatere publică urmând ca ulterior acestei date să fie integrate observațiile, propunerile pe care le primeam, și să fie definitivat documentul, care să servească, practic, ca bază pentru reforma în ceea ce privește digitalizarea educației și, mai mult decât atât, ca sursă de proiecte viabile pentru PNRR. La momentul acesta, practic, a trecut acel termen. Am avut perioada de două luni de consultare în care alături de cei opt coordonatori îmi propusesem să continuăm seria dezbaterilor, să realizăm focus-grupuri pe topicurile pe care ni le-am propus și, mai mult decât atât, să lucrăm la fundamentarea bugetelor pe fiecare dintre proiectele cuprinse în strategie.

Edupedu.ro: De ce nu au mai avut loc aceste dezbateri?

Jean Badea: Cumva înțeleg că la nivelul conducerii ministerului, la momentul preluării mandatului, au existat niște priorități, ceea ce e și normal legate de nevoia reluării cursurilor și de activitățile remediale și nu a existat timpul necesar pentru a se ocupa și de strategie. Mă gândesc că, probabil, faptul că nu am mai lucrat în trecut cu actualul ministru a făcut să nu beneficiez de aceeași încredere pe care am primit-o din partea doamnei ministru Monica Anisie, încredere care mi-a servit cumva că mînă liberă atunci când m-am ocupat de tot ce înseamnă această strategie. 

Edupedu.ro: Practic, ce ați făcut în ultimele două luni, de la venirea ministrului Cîmpeanu?

Jean Badea: Activitate curentă, ca să spun așa, nu mare lucru.

Edupedu.ro: Acum, când v-ați dat demisia, a existat vreo reacție din partea ministrului sau a premierului? V-au întrebat de ce plecați?

Jean Badea: Astăzi în colegiul Ministerului am anunțat faptul că mi-am depus mandatul și domnul ministru mi-a propus ca să rămân consilier la cabinetul dumnealui și să mă ocup în continuare de digitalizare.

Edupedu.ro: Aceasta a fost prima discuție pe digitalizare pe care ați avut-o cu ministrul?

Jean Badea: A mai existat o discuție în care dumnealui mi-a spus că este preocupat de acest proiect, însă după ce se finalizează celelalte urgențe, celelalte priorități.

Edupedu.ro: Ministrul a declarat recent că digitalizarea trebuie inclusă în proiectul România educată. Ce se întâmplă cu domeniul digitalizarea educației, cine îl preia?

Jean Badea: Nu știu cine va prelua, de altfel ca să fiu onest faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni, cât au existat consultări, eu nu am fost întrebat, nici eu nici cei 8 coordonatori care au lucrat la document, am perceput lucrul acesta ca pe un mesaj. Demisia este rezultatul acestui mesaj pe care l-am perceput. 

Edupedu.ro: Ați mai primit la minister propuneri pentru strategia SmartEdu în aceste două luni de dezbatere?

Jean Badea: Foarte puține și nu suficient de consistente pentru că ne mai fiind readus în atenția publică practic în perioada de sărbători de iarnă atunci când am lansat un consultare publică ulterior au existat alte subiecte pe ordinea de zi, deci nefiind readus în atenția publică nu a existat foarte multe observații iar cele primite sunt inconsistente.

Edupedu.ro: Au lucrat la acest proiect peste 20 de companii tot atâtea ONG-uri și foarte mulți experți, au existat reacții din partea lor la această „lipsă de prioritate”, cum îi spuneați?

Jean Badea: M-au întrebat de-a lungul timpului în ce stadiu suntem și cum continuăm. Le-am dat același răspuns pe care l-am primit și eu și anume că la un moment dat va fi reluat activitatea. Logica pe care o vedeam eu de elaborarea acestui document era următoarea: practic până în decembrie am avut sute de ore de muncă și multe nopți muncite la Ministerul Educației ca să fie gata până în finalul anului, urmând ca până în 15 februarie să lucrăm la ea în măsură ce primeam și alte observații să le armonizam să continuăm dezbaterile. În data de 15 februarie trebuia să fie gata și să fie de fapt sursa pentru Planul Național de Redresare și Reziliență pentru domeniul digitalizarea educației. În momentul acesta, nelucrând practic la nimic din ceea ce înseamnă PNRR, nu știu care sunt proiectele propuse însă sunt curios sau aș fi curios să vedem în ce măsură sunt cuprinse acestea în strategie, sau cât din strategia chiar și în varianta draft se reflectă în proiectele propuse. 

Edupedu.ro: Sunteți membru PNL?

Jean Badea: Am fost membru PNL până la un moment dat. La acel moment am preferat să activez mai degrabă ca expert, decât ca membru al unui partid politic. Deci în acest moment nu sunt membru al nici unui partid politic și nici nu mai doresc.

Edupedu.ro: Ce veți face de acum încolo?

Jean Badea: Mă voi întoarce la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, acolo unde ocup prin concurs funcția de șef serviciu informatizare și voi continua activitatea și voi încerca să mă implic și în alte proiecte de construcție, care nu vizează politicul sau administrația centrală.

Context: În luna octombrie 2020, ministerul educației a lansat un document concept care urma să stea la baza unei consultări pentru elaborarea Strategiei de digitalizare a educației. Timp de două luni au avut loc dezbateri pe domeniile de consultare propuse în cadrul documentului concept la care și-au adus contribuția 1200 de experți, 24 ONG-uri, 18 companii din domeniul IT sau telecomunicații, iar în data de 18 decembrie documentul rezultat a fost pus în dezbatere publică până la data de 15 februarie.

Foto: gov.ro

Exit mobile version