Definitivat 2024. Aproape 700 de profesori au lipsit ori s-au retras când au văzut subiectele și 5 au încercat să copieze, transmite Ministerul Educației

Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com

Cinci profesori au încercat să copieze la examenul de definitivare în învățământ și 690 au fost absenți ori s-au retras din sală când au văzut subiectele, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației de miercuri seară, 22 iulie 2024.

„Dintre cei 8.534 de candidați cu drept de participare, au fost prezenți 7.844 de candidați. 690 de candidați fie nu s-au prezentat, fie au decis să se retragă din motive personale, în condițiile prevăzute de metodologia de concurs”, potrivit informării ministerului.

Doar 7.839 de candidați au avut lucrările trimise spre centrele de evaluare, unde acestea vor fi corectate digitalizat: „Din cauza unor tentative de fraudă au fost eliminați 5 (cinci) candidați. În total, au fost transmise spre centrele de evaluare 7.839 de lucrări”.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie, în centrele de examen și pe pagina dedicată examenului, amintește instituția. Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie (până la ora 20:00) și 31 iulie (până la ora 12:00).

Rezultatele finale vor fi afișate la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat în data de 6 august. Edupedu.ro va reveni cu rezultatele inițiale și cele finale imediat ce acestea vor fi publicate de Ministerul Educației.

Foto: edu.ro

Vezi și:

Ce este definitivarea în învățământul preuniversitar?

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

După Definitivat urmează gradele didactice

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Pentru a putea participa la proba scrisă, candidații au avut de îndeplinit simultan următoarele condiții:

Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori.

Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version