Definitivat 2023: Profesorii care predau într-una dintre limbile minorităților naționale pot susține proba scrisă chiar dacă nu au finalizat studiile în limba respectivă, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

538 de vizualizări
Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com
Cadrele didactice care predau elevilor într-una dintre limbile minorităților naționale nu trebuie să mai aibă studiile finalizate în limba respectivă pentru a susține proba scrisă a examenului de Definitivat 2023, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.
  • Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică și completează Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.434/2020.

Sunt vizați profesorii care predau Limba maghiară, germană, croată, sârbă, slovacă, italiană, ucraineană și turcă.

Concret, acești profesori nu trebuie să fi terminat studiile în limba respectivă pentru a se definitiva în învățământ, deoarece a fost eliminată din metodologie structura „având studiile finalizate în limba respectivă”.

Conform metodologiei, „proba scrisă se susține după finalizarea cursurilor în anul școlar curent, la data prevăzută în Calendar, în centrele de examen care se stabilesc de către consiliul de administrație al inspectoratului școlar în unități de învățământ care permit organizarea în aceeași clădire a sălilor de examen și a sălilor în care își desfășoară activitatea comisia de examen”.

Tot în document este menționat că, raportat la funcția didactică de predare, proba scrisă a examenului se susține la limba și literatura maternă și la celelalte discipline specifice profilului pentru cei care vor să predea în unitățile de învățământ cu limba de predare în una dintre limbile minorităților naționale.

Înainte, profesorii care dădeau proba scrisă la limba și literatura maternă trebuiau să aibă studiile finalizate în limba respectivă.

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Inspecțiile speciale pentru Definitivat 2023 se susțin doar în perioada de cursuri, printre modificările din metodologie. Lucrările de la proba scrisă ar putea fi corectate digitalizat / Descarcă fișele de evaluare pentru inspecții
OFICIAL Calendarul pentru Definitivat 2023 a fost publicat. Înscrierea se face până pe 14 octombrie. Proba scrisă are loc pe 19 iulie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Învățătorii trebuie să completeze rapoarte de evaluare pe 49 de puncte distincte pentru elevii din clasa pregătitoare în anul școlar 2024-2025, care începe în septembrie / Model de raport pentru evaluarea de la finalul clasei

Învățătorii trebuie să completeze rapoarte descriptive de evaluare într-o aplicație informatică dedicată pentru elevii care vor intra în clasa pregătitoare în anul școlar 2024-2025, conform proiectului de ordin pentru aprobarea…
Vezi articolul

Apel PNRR de peste 14 milioane de euro pentru formarea a peste 20.000 de educatori și puericultori până în martie 2026 / Pot aplica universități de stat și private, casele corpului didactic, Academia Română și ONG-uri între 15 februarie și 1 aprilie

Ministerul Educației a lansat apelul de proiecte privind formarea personalului din creșe și grădinițe care se adresează universităților publice sau private, furnizori publici sau privați de formare continuă, caselor corpului…
Vezi articolul

Daniel David, despre profesorii cu depresie și burnout: Când ai o problemă psihologică, dacă ești educat, mergi la un psiholog sau la un psihiatru. Îi încurajez să apeleze, cum să spun, ca un semn de educație, nu ca o vulnerabilitate

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a afirmat referitor la depresie că „încă există o stigmatizare puternică, dar nu atât de puternică cum era în urmă cu 10 ani sau…
Vezi articolul

Planuri-cadru 2025. Directoarea Daniela Orășanu: Am nevoie de specialiști, e un deficit de resurse umane fantastic. Legislația acum nu-mi permite să aduc un inginer pentru câteva ore. Pentru o normă întreagă nu va veni niciodată

Am nevoie de specialiști. Legislația în momentul acesta nu-mi permite mie, ca director, să aduc un inginer pentru trei ore, patru ore. Că pentru o normă întreagă nu va veni…
Vezi articolul