Definitivat 2022. Astăzi are loc proba scrisă. Examenul a început la ora 9 și durează 4 ore, potrivit metodologiei

2.020 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
Proba scrisă a examenului de Definitivat 2022 are loc miercuri, 20 iulie, potrivit calendarului oficial. Amintim că Edupedu.ro a scris că orarul definitivatului 2022 a fost schimbat de Ministerul Educației printr-o procedură trimisă către inspectoratele școlare. Astfel, plicurile cu subiectele nu vor fi distribuite candidaților la ora 10, așa cum apare în metodologie, ci la ora 9. 

Accesul candidaţilor în centrul de examen la proba scrisă se face în intervalul 7:30 – 8:00, pe baza actului de identitate valabil – carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, pe baza paşaportului în termen de valabilitate, după cum apare în metodologie. Proba scrisă începe la ora 9 și durează 4 ore, potrivit sursei citate anterior.

Pentru redactarea lucrărilor se foloseşte cerneală sau pix de culoare albastră. Desenele/graficele se execută cu creion negru, potrivit metodologiei. Profesorii pot avea, în sala de examen, dicţionare – pentru disciplinele latină sau greacă veche – şi planuri de conturi – pentru disciplinele economice.

Candidaţii şi profesorii asistenţi nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanţă, alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea examenului în condiţii de legalitate, echitate şi obiectivitate. Acestea vor fi depuse şi sigilate în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen.

Când este anulată lucrarea

Înscrierea numelui candidaţilor sau a altor nume proprii care nu au legătură cu cerinţele subiectului, precum şi la existenţa oricăror alte semne distinctive pe foile de examen determină anularea lucrărilor scrise.

Cum se corectează o greșeală

Cei care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar schemele/desenele, cu o linie oblică.

Despre definitivat

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Calendar Definitivat 2022
  • 20.07.2022: Susținerea probei scrise
  • 27.07.2022: Afișarea rezultatelor
  • 27.07 – 28.07.2022: Înregistrarea contestațiilor
  • 28.07 – 3.08.2022: Soluționarea contestațiilor
  • 4.08.2022: Afișarea rezultatelor finale
  • 4.08 – 9.08.2022: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați
  • 9.08 – 16.08.2022: Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Ce angajati mai dau examene serioase ca cei din invatamant?

    Cu cat examenul este mai dificil cu atat salariul este mic, cred ca din aceasta cauza vrea Campeanu vrea sa schimbe angajarea in invatamant. Sa fi la mana directorului, ii mai dai si lui ceva iar banii ajung unde trebuie. La polul opus sunt cei numiti politic care au cele mai mari salarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cum devii profesor în Franța, în 30 de minute: Îți trebuie minimum o diplomă de licență, susții interviu cu inspectori și ești instruit câteva săptămâni până în septembrie / Criza de cadre didactice este mare, iar participanții la concursul de titularizare sunt nemulțumiți

De o lună și câteva săptămâni încoace, în Franța, Ministerul Educației organizează sesiuni de recrutare de profesori, în contextul unei crize de personal didactic, adâncită de criza pandemică în care…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

DESCARCĂ Fișe cu secvențe de lecție pentru clasele primare / Profesoara Ionela Leonte: Am adoptat această tehnică pentru a face mai plăcută și mai pe înțelesul copiilor terminologia aceasta bancară – video

O discuție captivantă despre viață, cu termeni de educație financiară, sub îndrumarea învățătoarei Ionela Leonte a avut loc la Școala Gimnazială Mitropolit Iacob Putneanul din Putna, județul Suceava. Împreună cu…
Vezi articolul