Procentul final de promovare la examenul naţional de definitivare în învăţământ este 77,89, în creștere cu 2,61 puncte procentuale comparativ cu rezultatele inițiale (75,28% înainte de contestații), se arată într-un comunicat al Ministerul Educației. Notele au fost publicate astăzi pe definitivat.edu.ro. În 2018, rata finală de promovare a Definitivatului a fost mai mare cu 1,7 puncte procentuale decât cea de astăzi, 79.59% dintre debutanți reușind să obțină medii peste 8.
Au fost depuse 1.079 contestaţii. În total, 169 de candidați au obținut medii peste 8 în urma soluţionării acestora, promovând astfel examenul. Datele mai arată că din totalul de 6.485 de candidaţi cu note la proba scrisă, 5.051 de candidaţi au reușit să obțină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 și au promovat examenul.
De asemenea, 128 de candidați au fost notați cu 10.
-
Pentru a fi declarat promovat la definitivat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8. Aceasta se calculează ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen.
Reamintim că, după susținerea ultimei probe a examenului de definitivat din sesiunea 2019 – proba scrisă, dar înainte de înregistrarea/soluționarea contestațiilor, fuseseră declarați promovați 4.882 de candidaţi care au obținut medii între 8 şi 10.
Judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Dâmbovița (87,06%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în județul Călărași (57,14%). În Capitală, procentul este de 85,96%.
- Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.