Aplicarea reglementărilor privind decontarea cheltuielilor de navetă pentru cadrele didactice a fost amânată din nou prin OUG nr. 156/2024, însă sindicatele subliniază că normele actuale permit administrațiilor locale să acopere costurile pentru transport, chiar și în cazul profesorilor care locuiesc în alte localități decât școala.
- Edupedu.ro a scris pe 31 decembrie 2024 că profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025, a decis Guvernul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț.
Conform Ordonanței de Urgență (OUG) „trenuleț” nr. 156/2024, aplicarea unor prevederi din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, inclusiv cele legate de navetă, a fost prorogată până la începutul anului școlar 2025-2026. Este vorba despre articolul 139, alineatul 2, litera d. Astfel, decontarea navetei rămâne reglementată de Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 569/2015, care includ proceduri clare pentru acoperirea cheltuielilor de transport.
„Decontarea se realizează fie prin abonamente la mijloacele de transport în comun (auto, CFR, naval), fie prin contravaloarea biletelor, sau prin decontarea carburantului pentru rute similare”, explică FSE „Spiru Haret”. Totodată, obligația decontării revine angajatorului și administrațiilor publice locale, care trebuie să aloce fonduri pentru aceste cheltuieli.
Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023 prevede la art. 127 lit. k că autoritățile administrației publice locale au responsabilitatea de a asigura decontarea cheltuielilor de navetă pentru personalul didactic și auxiliar, indiferent de localitatea în care își desfășoară activitatea.
- Art. 127 lit. k nu este prorogat de nicio ordonanță de urgență, inclusiv de OUG nr. 156/2024, iar acest lucru înseamnă că autoritățile locale sunt obligate să respecte această prevedere și să aloce fonduri pentru naveta personalului didactic, mai reiese din adresa federației de sindicate.
Pentru profesorii din localități unde nu există transport public, administrațiile pot organiza de exemplu transport cu microbuze care deservesc elevii. „Nu există prevederi legale care să permită decontarea navetei cu mijloace proprii de transport, dar autoritățile pot identifica soluții locale”, mai menționează documentul.
Sindicatele atrag atenția că „obligațiile autorităților de a sprijini naveta sunt clar reglementate în Legea nr. 198/2023”, iar întârzierile în aplicarea unor noi norme nu trebuie să afecteze drepturile cadrelor didactice. Conform aceleiași adrese, FSE „Spiru Haret” îndeamnă administrațiile să respecte actualele reglementări pentru a asigura continuitatea în procesul educațional.
FOTO DOCUMENT Adresa FSE „Spiru Haret” nr. 1 din 8 ianuarie 2025 despre decontarea navetei profesorilor în urma prevederilor OUG 156/2024:
Foto: © Teodororoianu | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.