Decontaminarea claselor și cauzele pentru care virusul gripal este acum atât de puternic. Streinu-Cercel, Institutul de Boli Infecțioase: Vaccinarea e singura modalitate de a ne feri de gripă

20.926 de vizualizări
FOTO: Salvati Delta
“Decontaminarea sălilor de clasă se impune doar acolo unde au fost cazuri de gripă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”. Într-o conferință susținută alături de ministrul Sănătății, Streinu-Cercel a afirmat că închiderea școlilor și grădinițelor vineri a însemnat o pauză de cursuri de 4 zile și a fost o măsură “binevenită, ținând cont de faptul că infecția gripală are o perioadă scurtă de incubație, de una până la trei zile”.

În acest ecart de timp, avem posibilitatea să vedem cine dezvoltă sau cine nu dezvoltă o astfel de infecție virală”, a continuat directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

Întrebat cât timp rezistă virusul pe bănci, în școlile în care nu a fost făcută decontaminarea, Adrian Streinu-Cercel a răspuns: “Dacă deschideți geamul, aerisiți și ștergeți mesele cu substanță care să fie pe bază de clor, totul se încheie în acel moment”.

Vaccinarea este singura modalitate pe care o avem la îndemână ca să ne ferim de gripă, a declarat oficialul. Acesta a subliniat că “nu este momentul pierdut” să ne vaccinăm, pentru că “avem la dispoziție circa 7-10 zile să apară primii anticorpi, iar la 14 zile avem deja un tip de anticorpi care să ne protejeze“. Streinu-Cercel a atras atenția că Tamiflu nu trebuie folosit decât în anumite cazuri.

Care este diferența între gripa de anul acesta și ce am avut anii trecuți

Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” a explicat care este diferența între virusul de anul acesta și cel de anii trecuți, de ce acum avem atâtea cazuri de îmbolnăviri și decese:

  • “În fiecare an, în urma examinării circulației virusului gripal la nivel de mapamond, Organizația Mondială a Sănătății face niște estimări pe care le trimite apoi tuturor producătorilor de vaccinuri antigripale, în așa fel încât rețeta vaccinului antigripal să fie cu virusurile care se estimează să fie în circulație.
  • În fiecare an, virusul gripal își mai schimbă câte un pic structura; mici modificări, care îi cresc potențial sau nu virulența.
  • Așa s-a întâmplat și cu acest virus AH1N1 și respectiv AH1N3, care și-a modificat puțin structura, dar nu major, și care generează în momentul de față infecții mai severe.
  • Din acest punct de vedere, singura modalitate pe care o avem la îndemână ca să ne ferim este să ne vaccinăm. Nu este momentul pierdut a se face acest lucru.
  • Din momentul în care ne vaccinăm, avem la dispoziție circa 7-10 zile să apară primii anticorpi, iar la 14 zile avem deja un tip de anticorpi care să ne protejeze.
  • Dacă nu facem acest lucru, atunci să nu ne întrebăm de ce ni se întâmplă.
  • Vaccinarea este singura metodă de profilaxie împotriva gripei.
  • Poate o să mă întrebați: cum rămâne cu Tamiflu. Tamiflu este un medicament antiviral cu care este bine totuși să nu ne jucăm, pentru că odată ce dezvoltam rezistență la acest antiviral se întâmplă exact situația ca la antibiotice.
  • Și știți foarte bine că în momentul de față există infecții date de bacterii care nu mai au cu ce să fie tratate, pentru că nu e niciun antibiotic activ împotriva lor. Nu trebuie să ajungem la aceeași situație și cu Tamiflu.
  • În momentul în care se stabilește clar că este un caz de gripă, persoanele din jurul persoanei cu gripă pot să beneficieze de profilaxie cu Tamiflu. Dar nu trebuie să fie asta regula. Regula trebuie să fie vaccinarea”.

35 de persoane și-au pierdut viața în urma gripei de la 1 ianuarie și până acum, ultimul deces fiind anunțat astăzi, 25 ianuarie, de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (79.459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963), potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

La nivel național s-au înregistrat 4.625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1.155 înregistrate în săptămâna precedentă. Până la dată de 20.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.275.813 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

FOTO: Salvati Delta

Citește și:

 

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, în contextul discuției publice legate de propunerea de desființare a CNATDCU: Suntem singura ţară europeană în care universităţile nu acordă titlul de doctor / CNATDCU e o instituție de sorginte sovietică, înființată în anii ‘50

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București, a prezentat o scurtă istorie a CNATDCU, într-o declarație de presă pentru Agerpres. Declarația sa vine în contextul în care Edupedu.ro a scris că,…
Vezi articolul

Doi foști miniștri ai Educației, Anton Anton și Pavel Năstase, vor primi pe viață, la propunerea Ministerului Educației, indemnizații de merit, echivalentul a trei salarii minime brute în fiecare lună, sumă neimpozabilă, semnalează deputatul Iulian Bulai

Doi foști miniștri ai Educației, Anton Anton și Pavel Năstase, se numără printre persoanele care vor primi, la propunerea Ministerului Educației, indemnizație de merit, care este acordată, conform legii, “personalităților…
Vezi articolul