Declarațiile pentru școala online și semnarea lor de către părinți nu pot limita sau îngrădi accesul elevilor la ore, anunță Ministerul Educației

15.768 de vizualizări
scoala online si accesul elevilor la ore
Foto: Edu.ro
Școlile din România sunt obligate să organizeze cursurile online pentru toți elevii, indiferent dacă părinții semnează sau nu declarațiile cerute de către Ministerul Educației pe 27 octombrie, transmite Ministerul printr-o adresă oficială trimisă unităților de învățământ și obținută de Edupedu.ro.

“În contextul situației epidemiologice prezente, pentru organizarea eficientă a procesului educațional în sistem online, vă comunicăm că nedepunderea/nesemnarea declarațiilor transmise anterior, în completarea prevederilor Metodologiei-cadru (conform OMEC nr 5545/2020), nu pot limita sau îngrădi accesul elevilor la procesul instructiv-educativ desfășurat în mediul online sincron și asincron – accesul elevilor la ore”, prevede adresa ministerului.

Precizarea Ministerului vine după ce părinții au semnalat mai multe cazuri în care elevii nu au fost primiți la orele online de către profesori pe motiv că părinții nu au semnat sau depus declarația la școală.

Reamintim că pe 27 octombrie Ministerul Educației a trimis școlilor două declarații pe propria răspundere, pe care să le semneze părinții, elevii și profesorii. În acele formulare, atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții „se obligau” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Declarația pentru elevi și părinți invoca două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal.

Pe 12 noiembrie Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a solicitat printr-o cerere oficială Ministerului Educației eliminarea acestor declarații pe propria răspundere pentru părinți, arătând că încalcă dreptul la educație al elevilor.

“Având în vedere practica existentă la nivelul unor unități de învățământ prin care profesorii și unitățile de învățământ interzic accesul elevilor la platformele digitale (orele online) în lipsa semnării de către părinți a unei declarații pe proprie răspundere cu privire la obligația de a nu înregistra orele ținute online”, scriu reprezentanții părinților.

“Părintele nu poate fi obligat să își asume, prin înscris sub semnătură privată, obligația generală de respectare a legii. Și dreptul acestuia, de a asigura copilului său o dezvoltare armonioasă și pregătire școlară, este încălcat. Pentru ipoteza încălcării legii, atât elevul cât și părintele pot răspunde conform legii”, se arată în solicitarea părinților.

Foto: edu.ro


4 comments
  1. Problema este că nici părintele nu are timpul fizic de a controla zilnic activitatea on line a copilului sau mai multor copii, dacă îi are, pentru că, pe bună dreptate, nu este calificat să o facă, copilul/ copiii cei mulți dintr-o familie mai se joacă, sunt totuși la vârsta curiozității și a nevoilor de cunoaștere de sine, așa că numai gestionarea situațiilor de criză cu care ne confruntăm astăzi, ne trebuie un cadrul legal defăimare morală a adulților privind susținerea lecțiilor on line, pozate sau nefilmate, înregistrate sau nu care țin, până la urmă de CONȘTIINȚA FIECĂRUI PARTICIPANT la mediul educațional. Societatea până la urmă că decela Ce este bine sau nu, dar va dura ceva timp, din păcate!

  2. Simpla informare a parintilor si elevilor despre care sunt drepturile si obligatiile lor in contextul invatamantului online ar fi fost suficienta si rezonabila. Obligarea parintilor de a-si lua angajamente inutile de respectare a unor obligatii care oricum exista deja conform legilor in vigoare, prin declaratii care dau o falsa impresie de protectie profesorilor, nu pot fi considerate decat o incercare de manipulare si de intimidare (atat a parintilor/elevilor, cat si a cadrelor didactice). Vedeti-va de treaba, profesori, iar noi, parintii, ne vom vedea de treaba noastra!

  3. Cum semneaza ca si asuma daca da foc unei case, sa si asume si asta. Sa fac ore, dar sa fie sanctionati daca vor calca stramb.

  4. Asa este, nu îngrădesc nici posibilitatea de a înregistra sau face poze platformei. În așa zisa școală românească, drepturi au doar elevii și părinții, profesorii sunt sclavi. Să te ferească Dumnezeu., să pui note mici sau să scazi nota la purtare că ești linșat. Primești detoate ca profesor, reclamații, umilințe……..
    Dacă acuma merge țara prost, așteptați să termine ăștia liceul, va fi vai de capul nostru…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiatul lui Victor Ponta în campania din 2014: “Oriunde în lume un politician prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”

În campania prezidențială din anul 2014, atunci când Klaus Iohannis a candidat pentru prima dată la președinția României, a făcut declarații, într-o dezbatere electorală de la B1TV, referitoare la plagiatul…
Vezi articolul

Universitățile tehnice critică felul cum sunt elaborate, la CNATDCU, standardele minimale pentru acordarea titlurilor de conferențiar și profesor universitar, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, pe noua lege / Standardele urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului și adoptate la începutul lui 2024

Procedurile prin care sunt stabilite standardele minimale pentru conferirea titlurilor de conferențiar și profesor universitar, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, conform noii legi a învățământului superior,…
Vezi articolul