“Declarația” guvernului privind salarizarea profesorilor, publicată în Monitorul Oficial – ”soluție” dezgropată de Nicolae Ciucă din epoca Adrian Năstase: cinci ”declarații” emise de guvern și publicate în Monitor acum 20 de ani

24.636 de vizualizări
Tichete educaționale 2024
Foto: © Stevanovicigor | Dreamstime.com
O monitorizare realizată de Edupedu.ro a identificat, pe Portalul Legislativ, sute de documente ce conțin în titlu cuvântul “Declarație”, dar dintre acestea doar cinci au fost emise de Guvernul României – exceptând documente emise de unele instituții guvernamentale, precum declarațiile comune cu alte instituții, “declarațiile pe proprie răspundere” sau “declarațiile de consimțământ”. Cele cinci identificate sunt toate “declarații” emise de guvernul Năstase, în urmă cu circa 20 de ani.

Context juridic:

Pentru a fundamenta “Declarația” publicată joi în Monitorul Oficial, despre care Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a confirmat că nu are valoare juridică, ci doar politică, Guvernul a invocat mai multe prevederi legale:

  • Articolul 38 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, referitor la regimul juridic al actelor guvernului, care vorbește despre hotărâri și ordonanțe
  • Articolul 28 lit. f) a aceleiași Ordonanțe 57/2019, care prevede că Guvernul “asigură realizarea politicii în domeniul social;”
  • Legea 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial – Art. 5, pct. F lit. d.), care menționează printre “actele Guvernului”: “declarațiile de politică generală și alte asemenea declarații”. Lit. d) este ultima a punctului F – Actele guvernului, după hotărâri, ordonanțe și ordonanțe de urgență

O altă lege, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislatrivă pentru elaborarea actelor normative, menționează la Articolul 11 ce acte se publică în Monitorul Oficial – Partea I. Nu sunt menționate clar “declarațiile” guvernului, ci “hotărârile și ordonanțele Guvernului, deciziile primului-ministru” etc.:

  • “(1) În vederea intrării lor în vigoare, legile și celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile și ordonanțele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autorităților administrative autonome, precum și ordinele, instrucțiunile și alte acte normative emise de conducătorii organelor administrației publice centrale de specialitate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Site-ul Monitorului Oficial precizează ce tipuri de acte sunt publicate în partea I, menționând, generic, la punctul F: “Actele Guvernului”.

De menționat că declarațiile nu sunt considerate a fi “izvoare de drept” sau ca făcând parte din cadrul juridic din România – vezi aici o listă detaliată a instrumentelor juridice existente, începând cu Legea fundamentală, continuând cu legile organice și ordinare, decretele, actele normative ale guvernului etc. Actele normative ale guvernului sunt ordonanțe, ordonanțe de urgență, hotărâri), la care se adaugă cele emise de administrația publică centrală (ordine, instrucțiuni, regulamente) și locală.

Precedentele de acum două decenii

În aceste condiții, Edupedu.ro a căutat, pe Portalul Legislativ, câte documente ce includ în titlu cuvântul “Declarație”/”Declarația” au fost emise de Guvernul României și publicate în Monitorul Oficial. 

  • În arhivă există sute de documente care includ, în titlu, acest termen, însă fie sunt documente ale Parlamentului, fie sunt acte internaționale, declarații comune ale unor instituții (precum ministerele) cu alte organisme din străinătate, fie documente folosite în diverse proceduri, precum “declarația pe propria răspundere” sau cea “de consimțământ.

Astfel, au fost identificate doar cinci “Declarații” emise de Guvern, publicate în Monitorul Oficial. Toate au fost emise în timpul Guvernului Adrian Năstase. Mai precis:

  • “Declarația de politica generală a Guvernului din 22 decembrie 2001”, document “privind bilanțul primului an de guvernare”, document ce apare ca având emitent Guvernul, fiind susținută în Parlament de premierul Adrian Năstase, dar care apare semnată de președinții de atunci ai celor două camere ale Parlamentului, Valer Dorneanu și Nicolae Văcăroiu 
  • O declarație din februarie 2003  a premierului Adrian Năstase “la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la politica Guvernului în perioada 2001-2002 şi la principalele prioritati economice şi sociale în anii 2003-2004”
  • O “Declarație comună” din iulie 2003 (având ca emitent Guvernul), “între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Federale Germania privind cooperarea şi asistenţa logistică pentru modernizarea Poliţiei de Frontieră Române”, ce prezintă formele de cooperare între cele două instituții

Singurul alt document de tip “Declarație” emis de guvern care a mai fost publicat în Monitor este declarația pe propria răspundere, adoptată ca document de sine stătător, pe care cetățenii erau nevoiți să o completeze pentru a se deplasa, la începutul pandemiei Covid-19 (martie 2020).

Foto: © Stevanovicigor | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale: Declarația adoptată de Guvern pentru profesori ”are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care s-ar putea ca de săptămâna viitoare să nu mai fie niciunul dintre ei în funcție” / Nu are valoare juridică, ci doar politică
DOCUMENT Ce prevede „declarația” pentru salarizarea profesorilor, aprobată de Guvern și publicată urgent în Monitorul Oficial, deși documentul nu are nicio valoare normativă sau juridică

6 comments
  1. Sunt dezgustată de tot ceea ce se întâmplă în jurul grevei profesorilor.Toate cetegoriile sociale pot să ceară orice noi nu…și politicul își bagă coada peste tot…inspectoratele constrâng …directorii la fel..
    .iar noi ne săpăm groapa unul altuia…nu mai suport!!!

  2. Oare dl. profesor, actual președinte, nu are nimic de spus celor ce mărșăluiesc? O luare de poziție ceva, o conferință de presă chiar și fără jurnaliști? A, am uitat că a rostit ” Au primit tot ce au cerut, cum își permit?!”

  3. Nu e nicio problemă. Avem ocazia ca, pentru prima dată în istoria României, să avem un an școlar înghețat din cauza tâmpeniei guvernului (în general, nu e niciunul mai răsărit acolo).

  4. In ce partid sa intru, ca mi-am ales ca profesie sa fiu parlamentar , sa am 15000 de euro pe luna, sa mananc bine, sa ma plimb prin strainatate, c,e doar trebuie sa ridic mana din cand in cand si sa dau din cap pe acolo.
    Doar n-o sa ma fac profesor sa traiesc in saracie lucie cu 2400+585 lei, sa lesin pe strada sau sa tremur iarna in frig, si sa fiu imbracat saracacios.
    E greu sa fii profesor, sa stai incordat psihic in fiecare zi sa nu se bata elevii intre ei, sa nu se scuipe unul pe altul ori sa se jigneasca ca la usa cortului, doar scolile bune sunt 2 ori 3 prin fiecare oras , dar ce facem cu celelalte scoli mai numeroase de cartier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Președinta institutului internațional privind frauda academică IRAFPA, în afacerea de plagiat a ministrului Bode, verificată integral doar cu softuri: “Procentul de plagiat identificat cu software nu înseamnă mai nimic” / “Adevărata metodă” e compararea textelor, pe care o pot face doar specialiștii

Programele de detectare a plagiatului ar trebui să aibă un rol limitat investigațiile asupra cazurilor de plagiat și “adevărata metodă constă în compararea textelor asupra cărora planează suspiciuni, iar specialiștii…
Vezi articolul

INTERVIU Ce este xenofobia / Csaba Asztalos: Xenofobia este o formă de ură împotriva altor persoane, de regulă împotriva străinilor. Societatea e extrem de tensionată, nici nu mai ajungem să încercăm să îl convingem pe celălalt de ce credem noi, ci îl facem prost, direct

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro că „xenofobia este o formă de ură împotriva altei persoane, bazată pe intoleranță care se exprimă în…
Vezi articolul