Deciziile ce au permis numirea lui Cornel Cătoi, prin ordin de ministru, pentru al treilea mandat de rector al Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca au fost suspendate de Tribunal, la patru luni de la alegerile academice / Rectorul anunță că va face recurs

Cornel Cătoi / Foto: Facebook - USAMV Cluj-Napoca

Două hotărâri ce au determinat, procedural, numirea lui Cornel Cătoi pentru al treilea mandat de rector al Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca (USAMVCN) au fost suspendate, joi, printr-o decizie a Tribunalului Cluj. Soluția a fost pronunțată în urma unei acțiuni în contencios administrativ a unui grup de 5 reclamanți, la patru luni după alegeri și la mai bine de trei luni după ce Cătoi a fost confirmat în funcție prin ordin de ministru – ordin care nu face obiectul acestui proces, dar care se bazează pe una dintre respectivele hotărâri.
La decizia de acum a tribunalului se poate face recurs. Cornel Cătoi a spus pentru Actual de Cluj că va face apel. Actual de Cluj l-a citat pe acesta spunând că ”deocamdată putem face apel. Dar oricum, e bizară această decizie”.

Într-un comunicat transmis joi redacției Edupedu.ro, un avocat care declară că a asistat reclamanții – profesori universitari – în acest proces face legătura între decizia de suspendare a acelor hotărâri și faptul că una dintre cauzele acțiunii în instanță a fost aceea că rectorul Cătoi a candidat pentru al treilea mandat. Pe de o parte, soluția publicată de tribunal nu menționează această legătură, fiind doar o soluție pe scurt, fără argumentare. Pe de altă parte, candidatura lui Cătoi, susține sesizarea, ar fi fost „nelegală”, deoarece Legea învățământului superior prevede maximum două mandate pentru rectori.

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației un punct de vedere cu privire la implicațiile acestei decizii a Tribunalului Cluj, mai ales în eventualitatea menținerii ei în urma unui recurs. Și aceasta, în condițiile în care Legea învîțământului superior (Art. 135) prevede că Ministerul este cel care îl confirmă prin ordin pe rector, în urma selecției lui prin alegeri sau prin concurs public. În cazul de față, alegerea lui Cornel Cătoi, prin vot, s-a încheiat prin validarea ei printr-o hotărâre a senatului universitar, hotărâre care este acum suspendată.

Ce a decis Tribunalul Cluj

La începutul lunii aprilie, adică la două luni după alegerea lui Cornel Cătoi în funcția de rector, cinci reclamanți au depus acțiune în contencios administrativ pentru suspendarea mai multor hotărâri ale Senatului USAMV Cluj-Napoca. Cei cinci reclamanți sunt Leon Muntean, Adrian Oros, Vasile Florian, Radu Constantinescu și Daniel Cocan. Dintre aceștia, Leon Muntean a fost contracandidat al lui Cornel Cătoi, iar Adrian Oros este parlamentar și fost prorector USAMVCN – mai multe detalii despre ei aici.

Potrivit comunicatului transmis joi de avocatul menționat, acțiunea în instanță a vizat aceleași aspecte sesizate și în contestația către minister:

În dosar, pârât este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, fiind vorba despre decizii ale Senatului acesteia, iar Cătoi Cornel figurează ca intervenient.

Soluția publicată joi menționează suspendarea executării a două hotărâri ale Senatului USAMVCN „până la soluționarea definitivă a acțiunii de fond”, existând posibilitatea de recurs în termen de 5 zile de la data comunicării.

Reacția lui Cornel Cătoi, pentru cluj24.ro: „Voi face recurs, bineînțeles. Este o hotărâre, o interpretare total greșită. Sunt multe argumente, am vorbit și cu avocații, dar avem exemplul a cel puțin 40-50% dintre universități, care au rectori la al treilea, la al patrulea mandat, chiar la al cincilea mandat. Nu cred că numai la noi este ilegal. Legea actuală spune (că ai dreptul la – n.red.) două mandate de cinci ani. Din câte știu, legea nu poate fi retroactivă. Au fost discuții multe și în Parlament, când s-a promulgat legea. Mi se pare o interpretare total greșită a legii”, a declarat rectorul USAMV Cluj.

Soluția pe scurt, pronunțată pe 6 iunie 2024:

Screenshot

„Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de suspendare a executării actelor administrative, formulată în temeiul art. 14 din Legea nr. 554/2004 de reclamanţii M L, O N-A, F V, C R, C D, în contradictoriu cu pârâta U Ş A M V C-N C şi intervenient forţat prof. univ. dr. rector C C. Dispune suspendarea executării Hotărârii nr. 850/12.01.2024 şi Hotărârii nr. 2729/07.02.2024 emise de Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond. Respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr. 1706/25.01.2024 emisă de Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Ia act că reclamanţii vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată şi respinge cererea pârâtei şi intervenientului de obligare a reclamanţilor la plata de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, în termen de 5 zile de la data comunicării. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei azi, 06.06.2024.”

Citește și:
Rectorul Universității de Științe Agricole din Cluj, Cornel Cătoi, reales pentru al treilea mandat, este vizat de o contestație la Ministerul Educației, dar după ce a fost confirmat în funcție
Exit mobile version