Decizia din toamna anului trecut a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), de a respinge plângerea prin care șase tineri maghiari acuzau România că îi discriminează prin numărul mare de examene la Bacalaureat, devine definitivă. Săptămâna aceasta, o cerere ca Marea Cameră a CEDO să preia mai departe cazul a fost respinsă.
În Octombrie 2020, CEDO respingea plângerea depusă în 2018 de șase tineri maghiari care acuzau România de discriminare, prin numărul de examene pe care le susțin la Bacalaureat absolvenții liceelor cu predare în limba minorității. Judecătorii CEDO au respins atunci ca inadmisibilă cererea celor 6 tineri, cu o majoritate de 5 la 2. Edupedu.ro a scris despre această decizie aici.
Regulile CEDO prevăd că, în trei luni de la data unei decizii, orice parte implicată poate să ceară, în situații excepționale, ca respectivul caz să fie judecat în Marea Cameră a CEDO. În cazul unor astfel de cereri, decizia dacă un caz ajunge sau nu la Marea Cameră, formată din 17 judecători, este luată de un grup de cinci judecători, în funcție de procedurile aplicabile, importanța cazului și gravitatea lui. În cazul în care acest grup de cinci judecători respinge cererea, decizia pronunțată de Curte devine definitivă.
Lucru care s-a întâmplat și cu acest caz, în care CEDO a luat decizia în octombrie. Cererea ca el fie trimis la Marea Cameră a CEDO a fost respinsă luni de grupul de cinci judecători, potrivit unui comunicat de presă, acest lucru însemnând că decizia din toamnă devine definitivă.
Photo 62042187 © Oleg Dudko – Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.