Decizia conducerii Universității din București de a condiționa participarea la examene cu prezență fizică de certificatul Covid sau test negativ, suspendată de Tribunalul București / UPDATE Universitatea va face recurs, soluția vizează doar anumiți studenți

12.237 de vizualizări
CIVIS Open Lab
UniBuc / Foto: Universitatea din București
Tribunalul București a admis, marți, cererea unui grup de studenți de a suspenda o decizie a conducerii Universității din București, adoptată la sfârșitul lunii trecute, prin care se stabilea că studenții trebuie să aibă certificat Covid-19 sau un test negativ recent pentru a putea susține examenele cu prezență fizică. Soluția instanței, publicată miercuri, prevede că aceasta poate fi atacată cu recurs.

UPDATE Universitatea va face recurs, iar dosarul îi vizează doar pe studenții care au acționat în instanță, a precizat pentru Edupedu.ro Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al instituției. Potrivit acesteia: “Universitatea din București va face, desigur, recurs în acest dosar. Este important de precizat că decizia de suspendare, care nu e definitivă, este opozabilă doar studenților care au acționat în judecată. Aș mai adăuga că, pe aceeași speță, Universitatea a câștigat, în primă instanță, două procese, unul la Brăila și altul la Vrancea”.

Pe 16 decembrie 2021, Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al UB a decis condițiile privind accesul studenților în săli pentru a da examenele cu prezență fizică. Decizia condiționa acest acces de prezentarea certificatului digital european Covid-19 sau de prezentarea rezultatului negativ al unui test rapid Covid-19, efectuat cu maximum 24 de ore înainte de susținerea examenului.

  • Într-o a treia situație, conducerea UB preciza că examenul se poate organiza fără aceste verificări, dar cu măsurarea temperaturii și cu distanțare fizică, “în situații extreme, pe care nu le încurajăm, cu asumarea propriei răspunderi și cu acordul în unanimitate” al tuturor celor prezenți.

Un grup de studenți au cerut în contencios administrativ suspendarea deciziei, într-un dosar înregistrat la Tribunalul București pe 30 decembrie 2021.

Marți, instanța a admis cererea de suspendare, care poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Suspendarea este decisă “până la soluționarea definitivă a acțiunii în anulare”, ce face obiectul unui alt dosar, care are ca prim termen de judecată 8 februarie.

Decizia de marți a instanței:
  • “Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de reclamantii BELCIU MIRUNA IOANA, GEORGESCU IVONA CODRUŢA, NICOLAU ANASTASIA, SLABU IONUŢ, ŢACU IULIA PETRUTA, ŢUGUI ŞTEFAN şi VOICU KARRINA FLORIANA, în contradictoriu cu pârâta UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI. Dispune suspendarea executării Deciziei Biroului Executiv al Consiliului de Administratie din 16.12.2021 referitoare la accesul studentilor in spatiul de invatamant pentru sustinerea examenelor in format fizic, până la soluţionarea definitivă a actiunii în anulare, ce face obiectul dosarului nr. 34374/3/2021. Executorie de drept, potrivit art. 14 alin. 4 din Legea nr. 554/2004. Ia act că nu se solicită acordarea cheltuielilor de judecata. Prezenta hotărâre poate fi atacată cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, potrivit art. 14 alin. 4 din Legea nr. 554/2004, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, conform art. 490 C.pr.civ. Prezenta hotărâre se va comunica părţilor, în copie, conform art. 427 C.pr.civ. Pronunţată astăzi, 18.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

5 comments
  1. Este un ABUZ care trebuie sa ia sfarsit o data pentru totdeauna ! De ce nu suntem lăsați sa intrăm in facultăți decat pe baza acestui INUTIL CERTIFICAT VERDE ? Suntem FOARTE multi studenti care REFUZĂM categoric vaccinarile si testarile inutile doar de dragul buzunarului vostru dragi DECANI ! Nu mai este un secret FAPTUL ca va prins foarte bine ceea ce se impune si la mijloc este problema BANILOR , nu va mai ajung banii pe care-i strange-ti de la taxe ? LĂSAȚI-NE să ne putem termina studiile ! Nu noi studentii suntem de vină pentru cursurile online si voi ca nu ne LĂSAȚI sa le facem fizic decat prin impuneri inutile ! ÎNCETATI CU ACEST ABUZ (CERTIFICAT VERDE SI TESTĂRI INUTILE ) MAI BINE V-AȚI GANDII CUM SA FACETI SA NE FIE MAI BINE NU SA NE INGRADITI DREPTURILE !

  2. Nu sunt de acord cu această decizie deoarece îngrădește drepturile,dar dincolo de asta mă amuză faptul că Universitatea amenință din nou cu recurs ca și în cazul profesoarei de suedeză concediate.În acest caz nu s-a întâmplat niciun recurs. Nu m-aș mira sa fie doar o amenințare și aici

  3. Sa va fie rusine,copii de la 1 an pana la 19 ani au facut scoala cu prezenta fiica si voi universitatile pentru ,,protectia ” studentilor faceti cursuri online.Sa va fie rusine nu faceti scoala ca sa nu faceti nimic,sa stati acasa in varful patului si sa luati mii de euro salariul.Voi universitatile v ati complacut in coruptie,superficialitate si prostie si ati distrus tot.

  4. Avertismentul lui Renate Weber, Avocatul Poporului: „Când drepturile colective sunt astfel susținute și impunerea lor se face prin constrângere, directă sau indirectă, cele individuale deja au murit”
    Decizia Tribunalului București amintește de poziția Avocatului Poporului, Renate Weber, care și-a exprimat categoric poziția cu privire la restricțiile severe impuse de Guvern în contextul COVID-19.
    „(…) Nu pot să nu remarc, cu tristețe, felul insidios în care s-a ajuns aici: felul în care OMS și statele lumii și-au propus să lupte cu pandemia, nu cu virusul. Pentru a combate virusul ar fi fost suficient un tratament adecvat. Din păcate, el nu e nici azi disponibil pentru toată lumea.

    Pentru a combate pandemia au fost utilizate restricții severe ale libertății de mișcare, închideri de țări și activități, carantine, izolări, internări forțate, vaccinuri și, din nou, după un an restricții severe ale libertății de mișcare, închideri de țări și activități, carantine, izolări, rapeluri peste rapeluri de vaccin. Si nu e sigur că s-a terminat. Au mai fost, în ultimii 75 de ani, și alte epidemii care au avut nevoie de abordări complexe, inclusiv de campanii de vaccinare, de exemplu contra poliomielitei, contra tuberculozei, contra rujeolei, dar niciodată până acum nu a fost folosită agresivitatea colectivă pentru impunerea lor.
    Când drepturile colective sunt astfel susținute și impunerea lor se face prin constrângere, directă sau indirectă, cele individuale deja au murit. Mi-as dori să nu am dreptate. Niciodată nu mi-am dorit atât de mult să nu am dreptate”, a transmis, printre altele, Weber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Decizie controversată a unui primar ecologist din Franța: meniu fără carne în școli, doar ouă și pește / Fermierii au protestat în stradă, ministrul agriculturii acuză ”o ideologie scandaloasă”

O nouă dezbatere agită apele în Franța. Primarul ecologist din Lyon,Grégory Doucet, a decis să impună meniuri unice, fără carne în cantinele școlare, transmite Radio France Internationale. Ideea a scos imediat…
Vezi articolul

CCR invocă înțelesul dreptului la învățătură și folosirea banilor din bugete locale pentru transportul elevilor, ca motiv pentru respingerea sesizării USR privind legea bugetului de stat pe 2022 / Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

CCR a publicat, marți, motivele pentru care a decis că Legea bugetului de stat pe 2022 este constituțională, prin respingerea sesizării USR, explicând și de ce a respins, pe lângă…
Vezi articolul