Decizia conducerii PNL: Sebastian Burduja va fi numit ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș rămâne la Fonduri Europene / Cine este liberalul propus ministru responsabil cu Cercetarea

605 vizualizări
Sebastian Burduja / Sursa: Facebook
Conform informațiilor G4Media, liderii PNL au decis joi după-masă, în cadrul Biroului Executiv, să-l nominalizeze pe Sebastian Burduja pentru portofoliul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, deși pentru acest minister era vehiculat și numele fostului șef al Autorității pentru Digitalizarea României, deputatul clujean Sabin Sărmaș. Liderii PNL au decis însă în favoarea lui Burduja, șeful organizației PNL din Sectorul 1, fiul unui fost vicepreședinte al Bancorex.

Sebastian Burduja este deputat în Parlamentul României, vicepreședinte al comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputatilor și președinte PNL Sector 1. A fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice în 2019. Anterior, a lucrat ca expert în dezvoltare la Banca Mondială în Washington D.C.

Este licențiat al Stanford University, absolvent al al unui dublu masterat la Harvard University în administrarea afacerilor și politici publice și doctor în economie (summa cum laude) la ASE București.

În vârstă de 36 de ani, Sebastian Burduja a intrat în atenția publică în 2009 când și-a lansat cu mare fast un ONG dedicat studenților din străinătate. Din acel moment, Burduja a gravitat permanent în jurul liderilor politici ai momentului, indiferent de culoarea lor politică, a candidat ca independent la parlamentare, și-a creat un partid care a fuzionat cu PNL, dar nu a avut nici un succes politic sau profesional major.

La evenimentul de lansare a ONG-ului controla de tânărul Burduja participau personaje precum Dan Voiculescu, Mircea Geoană, Sebastian Ghiță, Mihai Gâdea, conform comunicatului transmis la vremea respectivă de organizatori.

Marinel Burduja, tatăl lui Sebastian Burduja, a fost vicepreședintele băncii Bancorex, devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Cine este Sebastian Burduja, potrivit propriului CV:

Potrivit propriului CV de parlamentar, îÎnainte să fie ales deputat, el a fost, între 2019-2020, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, iar în 2020 a fost și membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Anterior, timp de trei ani, a fost managing partner în firma de consultanță RISE Consortium. Între 2021-2015 a lucrat ca specialist în dezvoltare socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială, după ce doi ani (2011-2012) a lucrat în consultanță de management la Dalberg Global Development Advisors.

Între 2011-2015 a fost președinte și membru fondator la Fundația CAESAR (Centru pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), după ce, între 2009-2013, a fost președinte și membru fondator la Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), organizația care anul trecut atrăgea atenția prin propunerile sale privind finanțarea studenților din străinătate. (Vezi mai sus detalii despre lansarea acestei organizații)

El mai notează, în CV, că în 2010 a fost câteva luni consultant stagiar la firma de consultanță McKinsey&Company, iar în 2009 – stagiar la Națiunile Unite – Comisia Economică pentru Europa, după ce în 2007 a fost stagiar la Divizia Europa și Asia Centrală a National Endowment for Democracy.

Potrivit propriului CV, el a obținut un doctorat în Economie și Afaceri Internaționale (calificativ excelent – Summa Cum Laude) – disciplinele “Management, Strategie, Etică în afaceri, Relaţii internaţionale, Responsabilitate socială corporatistă, Anticorupţie” la ASE București – Departamentul de Relații Economice Internaționale, între 2016-2019. A obținut licența în științele politice (calificativ maxim în lucrarea de diplomă) la Stanford University (2004-2008), a urmat un master în politici publice la Harvard Kennedy School of Government – Harvard University (2008-2011) și un master în administrarea afacerilor la Harvard Business School – Harvard University (2008-2011), potrivit sursei citate.

Ca parlamentar, se numără printre inițiatori în cazul a 76 de propuneri legislative, dintre care 11 au legătură cu educația (diverse modificări ale Legii educației, proiecte vizând educația fizică, încurajarea lecturii, burse).


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele mai mari 5 universități din România: Vom promova importanța vaccinării cadrelor didactice, a personalului, a studenților, astfel încât să putem decide revenirea în condiții sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine

Cele cinci mari universități românești care formează Consorțiul Universitaria au anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că „vor promova importanţa vaccinării cadrelor didactice, a studenţilor şi personalului didactic-auxiliar şi nedidactic…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Agronomie: Am primit vineri solicitarea lui Sorin Cîmpeanu, urmează să o analizăm in integrum, să decidă de la nivelul școlii doctorale și o comisie de specialiști

Solicitarea făcută de Sorin Cîmpeanu pentru analizarea tezei sale de doctorat a ajuns vineri la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, a declarat rectorul interimar Răzvan…
Vezi articolul