Decanul Facultății de Drept, despre cei 49 de studenți propuși pentru exmatriculare: „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră”

70.609 vizualizări
Facultatea de Drept – Universitatea din Bucuresti / Sursa: Facebook
Propunerea pentru exmatriculare a 49 de studenți este o premieră în cadrul Facultății de Drept și a Universității din București, a declarat pentru Edupedu.ro decanul Răzvan Dincă. Situația este cu atât mai gravă fiind vorba de oamenii școliți să devină viitorii magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului, deci tocmai cei care ar trebui să practice echitate și corectitudine și să judece conform acestor valori. „Este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a spus Dincă.

„Am fost informați de existența unor grupuri de Whatsapp pe care zeci de studenți din anul I rezolvau în comun subiectele de examen în timpul examenului, făceau schimb de metode de copiat, purtau discuții despre cum să își poziționeze ecranele astfel încât să aibă acces și la un alt dispozitiv, unii dintre ei s-au și filmat explicând astfel de metode de fraudă pentru ceilalți. În total, sunt 49 de studenți pe care i-am propus pentru exmatriculare, avem toate dovezile.

Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră. Au mai fost studenți exmatriculați pentru fraudă, dar niciodată nu au fost propuși atât de mulți. Pentru spiritul de justiție, echitate și corectitudine pe care trebuie să îl cultivăm în facultatea de drept este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a explicat decanul Răzvan Dincă pentru Edupedu.ro.

Amintim că Edupedu.ro a publicat în exclusivitate marți dimineață că 49 de studenți din anul I de la Facultatea de Drept a Universității din București au fost propuși pentru exmatriculare pe motiv de fraudare a mai multor examene.

„Sunt două grupuri alcătuite de studenți din anul I unde rezolvau în comun subiectele, existau schimburi și chiar filmulețe în care unii studenți explicau metode de copiere și cum să își așeze ecranele astfel încât să aibă acces la o sursă de inspirație”, au explicat sursele pentru Edupedu.ro.

Sursă foto: Facebook

Citește și:
VIDEO Profesoară de la Facultatea de Drept, cercetată disciplinar după ce a organizat un examen online cu 770 de studenți simultan și cu 90% din subiecte identice cu cele de anul trecut / Cadrul didactic a reclamat presiuni ale conducerii instituției în fața studenților
Profesoara Simona Cristea, replică în scandalul examenelor cu subiecte identice, în care este cercetată disciplinar: „Nu există nicio prevedere care să interzică repetarea subiectelor de la o sesiune la alta”

25 comments
  1. Cum au fost informați profesorii universitari de existența acelor grupuri de Whatsapp?Înseamnă că cineva din interior a fost atât de nesimțit încât le-a comunicat profesorilor despre intenția studenților.
    Soluția cea mai bună ar fi ca studenții respectivi să fie păstrați în facultate.Ei vor fi declarați absenți la acest examen și nu vor fi penalizați la următoarele examene la acele materii.

  2. Studenții s-au adaptat, au colaborat pt. a rezolva un examen care nu le cerea o aplicare a cunoștințelor acumulate la o tema de sinteză.
    Au folosit creativ noile unelte.
    Poți sa dai o tema de proiect și sa evaluezi aplicarea cunoștințelor acumulate pe o simulare a situației reale.
    Adaptam examenele osificate.

    1. E normal sa fie asa.. Nu am auzit de vreun liceu sau facultate sa dea proba eliminatorie la etica !!!! educatia nu mai inseamna “a fi om cu carte”, ci a fi un posesor de cnp cu o diploma. asta e praf in ochii oamenilor, copiatul e de cand lumea . probabil nici profesorii nu le au inspirat prea mult “caracter”.. ce iese din pisica, soareci mananca !!! Desteapta te romane !!!!

  3. Nu vorbim aici despre mici infractori, avem in fata o echipa infractionala constituita inainte de a prelua puterea de decizie……….

  4. Problema este foarte serioasa.Acesti studeni au gresit,iar exigenta este deosebita.As pune in atentie faptul ca acele fapte nu se intampla la cele particulare unde se incurajeaza cel putin aceste fapte.Absolventii unor facultati particulare foarte controversate au acaparat functiile importante in stat si consecintele suntdevastatoare si se vad.

  5. Măsura propusă e absolut corectă. Important e ,că în acest demers, să nu se cedeze intervențiilor de tot felul. Să se mai termine cu impostura în universități, dar mai ales viitorii magistrați să înțeleagă că așa nu mai merge. Nu greșesc când spun că cei care ies pe porțile facultăților de drept sunt tot mai slab pregătiți, iar copiatul este o cauza comuna.

  6. “Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră”… Licență avocățească… Mai degrabă minciuna.
    Pe lângă doctoratele cusute cu ața alba, va reamintesc cel mai mare scandal din istoria examenelor de admitere din Romania (celebrul caz Fodor din anii ’70-’80). Frauda organizata de cadrele didactice. Tradiția trebuie continuata.

  7. Masura trebuie aplicata la fel si pentru tezele de doctorat verificate – 0% similitudine, ai copiat 2% se desface contractul de munca si restitui ce ai primit ilegal – in tot mediul universitar! Sa vedem cine mai ramane la catedra!?
    Toate cadrele didactice sa treaca prin softul antiplagiat teza de doctorat, cartile publicate etc, acesta sa fie momentul 0… Sa incepem chiar cu cei care au votat aceasta masura! Hai! Ce facultate este 100% fara de pacat sa puna toate rapoartele cadrelor didactice pe masa – cu ce facultate din universitate sa incepem domnule rector?

  8. Exmatriculati fara drept de inscriere,viitori magistrati/avocati/juristi trebuie sa inteleaga faptul ca ei reprezinta legea.
    Legea trebuie drastic aplicata,in cazul viiitorilor magistrati/avocati legea sa fie aspra.
    Daca ei fraudeaza examenele ce incredere putem avea in ei….in alte tari civilizate odata exmatriculati nu mai puteau sa se incrie la Facultatile de Drept din intreaga tara!

  9. Eu cred ca e o răzbunare a decanului pentru acțiunea in instanța despre care nu mai vorbește nimeni ca a avut grija domnul avocat sa sa distragă atenția de la subiect. Acuma toată lumea da in copii. Cum de numai anul I este in atenția conducerii?
    Chiar aveți impresia voi care judecați ca numai aici se intampla asta? Dacă copii aceia au putut sa copieze înseamnă ca voi profesorii sunteți incapabili săi examinați.

  10. Mimic Nou sub Soare ;acum lume de face magistrat ca a vazut ca aceasta categorie sociala isi face de cap ,Nu plateste pt ceea ce face si mai e si promovat;ASA cum mustele trag la cacat si derbedeii trag la bordelul actual al societatii ro ;si mai fac si protocoale cu unii de aceeasi teapa;ASA ca e mult pana incepe un sistem sa degenereze-dezastrul Nu de lads asteptat

  11. Cred ca oamenii sunt majori si.ar trebui sa.si asume responsabilitatea faptelor lor. Ne-am obisnuit sa acordam circumstante atenuante tuturor faptelor ilegale si o sa ne transformam cu totii in mici hoti care “N-AM OMORAT PE NIMENI” , si uite asa ne omoram incet dar sigur intre noi.

  12. Care e problema?
    Au invatat sa colaboreze, nu-i asa?
    S-a incercat vre-un chestionar cu sute de intrebari si raspuns la 10 secunde sa zicem, la fiecare?
    S-a mers pe invatamant online. La asa cerinte, asa raspunsuri.

  13. Cam dură decizia. Cred ca o repetare a examenului ar fi suficient. Doar nu au făcut vreo crimă. Sunt adolescenți și vor învăța din greșeli.

    1. Replica ca sunt “adolescenți” ar fi pt pers de 14ani si fără discernamant si incepe sa fie o scuza destul de penibila. Sunt adulți, in anul I de facultate care și-au ales aceasta cale din diverse considerente. Sunt anumite categorii educationale în care erorile nu-si au locul. Aceasta categorie este una din ele, la fel ar fi și cea a medicilor. Dacă furi te joci cu viata altor oameni. Speram sa nu ajungeți pe mana unor astfel de viitori avocați, magistrați etc în care sa nu va găsiți dreptatea; sau sa va greșească operația pt ca a copiat la X examene și ajung sa nu știe cum sa va ajute. Scopul lor nu ar mai fi binele dumneavoastră ii veti fi indiferent, doar o sursa de venit…dar este ok erau “adolescenți” si s-au distrat … …Acum au furat niste răspunsuri la examen dar în viitor vor fura altceva sau vor închide ochii pt diverse “servicii”. Hai sa nu mai acceptam astfel de obiceiuri nesănătoase, toleranță zero ffffff bine ca sunt sancționați. Hai sa terminam si cu replicile ieftine sa nu mai asteptam gratuitati fără sa oferim servicii de calitate.

  14. Si abia au început sa apara.Astia sunt “elita”.Fac parte din generația care are doar drepturi si fara urma de îndatoriri. Exmatriculat forever.Sa se duca la o particulară de cartier.

  15. Înainte de a-i exmatricula, discutați cu ei.
    Până și celui mai înrăit criminal i se dă șansa de a-și motiva fapta și de a se căi.
    Dacă niciunul dintre domnii profesori de la drept în frunte cu decanul nu au copiat nicio singură dată în viața lor la școală, atunci pot ridica primii piatra și să lovească.

    Prevenție și educație, mai mult decât pedeapsă și oprobiu public.
    Și mai cred, din păcate, că lumea avocaților/magistraților de azi prea puțin poate să dea exemplu de cinste și corectitudine.

    1. Daaaaa!Eventual sa li se dea si un premiu loazelor si sa isi ceara scuze decanatul ca a îndrăznit să îi deranjeze din “micul” lor aranjament.

      1. Wtf, adică unii dintre noi ne chinuim si depunem efort iar ei să fie iertați? Nu au 10 ani știau ce fac și au dorit să facă asta, și e total incorect fata de restul studenților, nu e ca si cum au copiat pe moment a fost planificat totul în număr mare. De ce am pastra astfel de persoane in facultăți ca sa ne reprezinte pe noi legal ani mai târziu? Mai lăsați-ma in pace cu iertarea, puteau să fie cinstiți pt că asta le cere viitoarea meserie

      2. Bravo! Poate ca in orice alta profesie ar fi mers si o repetare a examenului cum propunea cineva aici. Dar cand profesia care era tinta cere mai mult decat moralitate, ci, probitate, e inacceptabil. Nu poti accepta furtul unui om care pe viitor te va judeca daca furi. Simplu.

    2. Și ce, asta înseamnă că idioții ăia care mâine vor fi procurori, judecători, să organizeze fraudarea examenelor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Când începe școala”, printre cele mai populare căutări pe Google în 2021 / Classroom, resursele digitale și cataloagele electronice – printre principalele aplicații legate de educație căutate de utilizatori din România

Confuzia produsă de schimbările aplicate în calendarul anului școlar, din cauza pandemiei, se reflectă și în căutările utilizatorilor români pe Google. “Când începe școala” este principala informație de tipul “când…”,…
Vezi articolul

Kelemen Hunor, după ce un elev a murit și alți trei au fost răniți la Odorheiu Secuiesc: Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor, aici trebuie căutați responsabilii  

„Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor și dacă lucrurile s-au făcut conform avizelor proiectului, aici trebuie căutați responsabilii și cei vinovați…
Vezi articolul

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța se opune ferm față de posibila desființare a Universității Maritime din Constanța și participarea la formarea unei noi universități tehnice naționale

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC) se poziționează ferm împotriva desființării Universității Maritime din Constanța și a participării la formarea unei noi universități tehnice naționale, sub orice formă s-ar…
Vezi articolul