Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că o școală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului de studiu. Programul național “Masă sănătoasă” a crescut numărul școlilor beneficiare de la 350 în 2022 la peste 1.400 în aprilie 2024, însă numărul elevilor beneficiari rămâne în continuare mult sub cel prevăzut de Legea Educației.
“În acest an şcolar, o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului şcolar. Am crescut succesiv numărul, de la 350 în 2022 la 450, apoi, din ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Programului naţional “Masă sănătoasă”, la peste 1.200, iar din aprilie la peste 1.400″, a afirmat Deca, după şedinţa de guvern de săptămâna aceasta.
Ea a spus că la acestea se adăugă 800 de şcoli din Programul naţional de reducere a abandonului şcolar.
“În acest moment adăugăm şi cele 800 de şcoli în care copiii beneficiază de masă caldă prin Programul naţional de reducere a abandonului şcolar. Practic, acum, în total, avem peste 2.200 de şcoli beneficiare, ceea ce însumează aproximativ 650.000 de copii care primesc o masă la şcoală şi vom continua până când toate şcolile vor putea oferi o masă în timpul programului şcolar”, a mai spus Deca.
Informații de context
Programul de masă în școli este parte a unei strategii mai ample de combatere a abandonului școlar, evoluția acestuia fiind prezentată în mod constant de EduPedu.ro. Probleme precum infrastructura școlară inadecvată, lipsa personalului calificat pentru pregătirea și distribuirea meselor, dar și lipsa fondurilor locale au întârziat în mod repetat punerea în aplicare a măsurilor promise.
Programul „Masă Sănătoasă” s-a aplicat din acest an ca o extindere a programului “Masă caldă”, însă pentru doar jumătate din numărul de elevi și copii prevăzuți în Legea Educației. Guvernul Ciolacu a decis să facă economii în an electoral și să amâne până în ianuarie 2025 prevederea care include 1 milion de elevi beneficiari.
Pentru masa elevilor, Guvernul plătește 15 lei per elev, conform HG din ianuarie 2024, art. 2:
„PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Limita de 15 lei pe zi /elev cuprinde prețul suportului alimentar, conținând prețul materiei prime și al serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport.”
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a fost întrebat de jurnaliști în luna aprilie dacă suma de 15 lei per elev/copil de grădiniță este suficientă pentru o masă pe zi, iar el a răspuns că “nu valoarea sumei este problema principală” și că “suma de 15 lei este una rezonabilă”. El a afirmat că “într-un program viitor este foarte posibil să crească”.
Programul “masă caldă” în școli a început în urmă cu 8 ani, cu 50 de școli, ca fiind un program pilot, iar guvernele au continuat an de an programul prin hotărâri de Guvern aprobate în fiecare an târziu, aproape de începerea anului școlar, ceea ce a creat întârzieri în aplicare. Elevii nu au primit în nici un an la timp pachetul alimentar sau masa caldă. În 2018, de exemplu, proiectul de HG a fost pus în dezbatere la 3 luni de la începerea anului școlar.
1 comment
Deci, nici dupa 8 ani de zile nu au reusit sa dea o masa calda tuturor copiilor ?!
Un sandvis ofilit pe post de “masa calda” nu e nici pe departe o “masa sanatoasa”, cum o denumesc guvernantii !
Bani pt magistrati si pt pensiile date prin legi speciale se gasesc ori de cate ori li se pare beneficiarilor ca au prea putini, dar pt copiii tarii, niciodata !
Asta e “Romania nemancata”, nicidecum “educata” !