Studenții trebuie să nu închidă ochii, fie că sunt victime, fie că sunt martori. Trebuie să sesizeze orice astfel de act care poate însemna un abuz, transmite ministra Educației, Ligia Deca, după cazul sociologului Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA acuzat de hărțuire sexuală și pus în urmărire penală. „Nimeni nu dorește să ascundă gunoiul sub preș”, a subliniat Deca, care a reacționat după semnalele de hărțuire sexuală din vară la 10 zile după dezvăluirea primului caz din valul care a urmat.
Întrebată luni seară la Digi24 de mesajul pe care îl are pentru studenți în contextul în care de la 1 octombrie se întorc în amfiteatrele și sălile universităților, după lunile iulie și august pline de dezvăluiri privind abuzurile și presiunile făcute de unii profesori în scop sexual asupra celor pe care ar trebui în schimb să-i educe, ministra Ligia Deca a spus:
- „Studenții trebuie să nu închidă ochii, fie că sunt victime, fie că sunt martori. Trebuie să sesizeze orice astfel de act care poate însemna un abuz, chiar dacă nu sunt siguri, pentru că avem proceduri care ne ajută ca astfel de comportamente să nu se mai regăsească nicio universitate din România”.
Ea a continuat: „Ce s-a întâmplat în cazul Bulai este absolut nepermis și am văzut că atunci când au existat sesizările au existat și măsurile, atât administrative, cât și penale, vedem că lucrurile au avansat. Din punct de vedere al contractului de muncă, acesta a fost încheiat. Din punct de vedere al urmăririi penale, ea progresează, deci astfel de cazuri nu rămân fără răspuns”. Miercuri, 11 septembrie, Alfred Bulai a făcut primele declarații în fața procurorilor, notează G4Media.ro.
Amintim că șefa Educației a ieșit public să comenteze acuzațiile de hărțuire sexuală din vară la 10 zile după primele dezvăluiri făcute de Snoop.ro în cazul sociologului Alfred Bulai și cazul profesorului de la Arhitectură, publicat inițial de redactiaropaganism.eu și despre care a relatat pe larg Edupedu.ro. Ligia Deca este lector universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), conform CV-ului acesteia.
- Într-o analiză de pe 31 iulie, am arătat că erau zero reacții în 10 zile din partea Ligiei Deca la acuzațiile de abuz sexual în universitatea unde predă și la Arhitectură sau despre acuzațiile de pedofilie din Ministerul pe care îl conduce. Conturile sale de social-media abundau însă în felicitări adresate tuturor olimpicilor. Reacția a venit într-un comunicat de la Ministerul Educației după publicarea analizei Edupedu.ro.
Redăm fragmentul de discuție integral mai jos:
„Moderator – Cosmin Prelipceanu: Cazul Alfred Bulai și mesajul pe care ministrul educației îl dă studenților din România, studenți care probabil s-au întâlnit cu astfel de situații. Situații ca cele prin care au trecut studenții profesorului Bulai – suspiciuni, temeri, pentru că e un caz care a făcut vâlvă. Da, sunt multe valuri în urma lui. Care este sfatul ministrului educației pentru studenții care simt că au fost puși în astfel de situații? Ce să facă?
Ligia Deca: Studenții trebuie să nu închidă ochii, fie că sunt victime, fie că sunt martori. Trebuie să sesizeze orice astfel de act care poate însemna un abuz, chiar dacă nu sunt siguri, pentru că avem proceduri care ne ajută ca astfel de comportamente să nu se mai regăsească nicio universitate din România. Ce s-a întâmplat în cazul Bulai este absolut nepermis și am văzut că atunci când au existat sesizările au existat și măsurile, atât administrative, cât și penale, vedem că lucrurile au avansat. Din punct de vedere al contractului de muncă, acesta a fost încheiat. Din punct de vedere al urmăririi penale, ea progresează, deci astfel de cazuri nu rămân fără răspuns, doar că ele trebuie să fie sesizate și sesizate, dacă se poate, la timp. Am făcut toate demersurile în această vară pentru a extinde protecția legală.
Împreună cu Guvernul am inițiat o modificare a ordonanței 27, care nu permitea petițiile anonime pentru că ne dorim ca indiferent de unde apare un astfel de caz – și indiferent cine îl semnalează – el să poată fi procesat. A doua măsură pe care o luăm: am pus în dezbatere publică o hotărâre de Guvern care amendează hotărârea de Guvern adoptată anul trecut, care privește fix hărțuirea sexuală. De ce? Pentru a extinde prevederile acelei hotărâri de guvern inițiate de Ministerul Familiei și la relațiile între cadre didactice și studenți sau elevi, nu doar la relațiile de muncă, da, relațiile între angajați sau colegi.
Mai mult, ne dorim ca și ceea ce avem noi în legislația educației, regulamentul comisiilor de etică din universități, codul – cadru de etică să reflecte aceste modificări legislative și mai mult decât atât, ceea ce vom face în zilele următoare – vom pune în transparență, de fapt a fost în transparență, urmează să adoptăm, să finalizăm procesul intern de adoptare – regulamentul comisiilor care să permită autosesizarea. Dacă există o suspiciune rezonabilă, atunci comisia etică într-o universitate se autosesizează și-și duce procesul de de analiză mai departe.
Moderator: Există și situații în care studenții se tem, au senzația că există o complicitate între profesori. Ce să facă în situația asta?
Ligia Deca: Ei trebuie să știe că prin statutul studentului sunt protejați de legea avertizorului public prin intermediul efectului legii avertizorului public. Adică, așa cum protejăm pe cineva care raportează ilegalitate într-o companie sau într-o instituție publică, așa va fi protejat și un student care semnalează un astfel de caz de abuz. Și din discuțiile mele cu tot mediul universitar, să știți că nimeni nu dorește să ascundă gunoiul sub preș. Din contră, toată lumea vrea să știe dacă sunt astfel de cazuri și își dorește să le sancționeze ca atare”.
2 comments
La cât gunoi e în minister, e cam dificil de găsit preșul sub gunoi…
Bine zis să nu ascundă gunoiul sub preș când chiar gunoiul e ea.