Debirocratizarea instituțiilor publice se poticnește în Ministerul Educației: la înscrierea în clasa pregătitoare se cere în continuare dosar cu copii după diverse acte, deși copiile au fost eliminate prin lege

Foto: © Watchara Panyajun | Dreamstime.com

Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare în viitorul an școlar, publicată în Monitorul Oficial luna trecută și promovată în continuare de Ministerul Educației spre informarea populației, prevede că părinții trebuie să depună și anul acesta, în format fizic, un dosar cu documente, inclusiv copii după documente emise de instituții publice ale statului român. Acest lucru se întâmplă deși o lege intrată în vigoare la începutul anului trecut prevede eliminarea acestor hârtii, ca parte a eforturilor de reducere a birocrației în relația cu cetățenii instituțiile publice.

Astfel, Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, publicată pe 22 martie 2024, prevede că:

Nevoia acestor copii – cerute și până acum (vezi ex. 2023) – este reluată de Minister și Inspectorate în documentele și instrucțiunile folosite în teritoriu, în care sunt menționate ca fiind necesare la dosar:

Infografic publicat de ISJ Timiș

Iar într-un ghid privind înscrierea în clasa pregătitoare menționează copiile în răspunsul la întrebarea privind actele necesare înscrierii:

„Care sunt actele necesare pentru înscriere?

Ghidul menționat menționează că înscrierile trebuie să se facă fizic, la unitatea de învățământ, iar cererile-tip de înscriere, chiar dacă pot fi completate și online, ele trebuie să fie validate prin prezența fizică a părinților la școala respectivă.

Ce spune o lege veche de un an cu privire la copiile cerute la instituții publice

Toate acestea vin în condițiile în care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a promovat, anul trecut, apariție unei noi Legi adoptate de Parlament la începutul lui 2023, prin care se elimină de la dosare, în lucrul cu instituțiile publice, copiile emise de către alte instituții publice – inclusiv cele după actele de identitate sau certificatele de naștere. 

Ce spun schimbările de lege și cum au fost promovate anul trecut de Ministerul Digitalizării

Legea 9 din 4 ianuarie 2023, prevede, între altele, că:

La scurtă vreme după adoptarea Legii respective, care avea ca termen de intrare în vigoare vara anului 2023 (180 de zile de la data publicării), fostul ministru al Digitalizării, Sebastian Burduja, preciza, la solicitarea Edupedu.ro, că legea se aplică și sistemului de învățământ:

El preciza că obligația acestor instituții de a se conforma era 5 iulie 2023.

Ulterior, în iulie 2023, același Minister transmitea noile reguli intrate în vigoare în baza Legii 9/2023. În comunicatul de atunci al MCID se arăta că „dispar și copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituțiile publice au obligația să asigure, în mod gratuit, foto-copierea acestora. Copia legalizată devine și ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcționarul competent”.

În septembrie 2023, Edupedu.ro solicita Ministerului Digitalizării să ofere lămuriri cu privire a aplicabilitatea Legii 9/2023 în învățământ, de la cererile de bursă la cele pentru care ar fi nevoie de prezentarea unor diplome. Printre întrebări: 

MCID a transmis, atunci, că „solicitarea dvs. a fost înregistrată la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării cu nr. 140112/19.09.2023 li redirecționată spre soluționare Ministerului Educației, de unde veți primi un raspuns.”

Am transmis din nou, marți, o solicitare MinisteruluI Educației să precizeze de ce mai sunt solicitate astfel de copii la dosarul de înscriere la clasa pregătitoare și care este temeiul legal al acestei cereri. Vom publica răspunsurile în momentul în care le vom primi.

Citește și:
GHID Înscrierea în clasa pregătitoare 2024. Din 11 aprilie, părinții depun cererile la școală sau online / Clarificări de la Ministerul Educației la cele mai frecvente întrebări
DOCUMENTE Clasa pregătitoare 2024. Modele de cerere pentru evaluarea dezvoltării copiilor în vederea înscrierii sau amânării clasei pregătitoare, care se depun în perioada 28 martie – 10 aprilie
EXCLUSIV Din iulie, grădinițele și școlile nu mai pot cere elevilor sau părinților copii sau documente emise tot de către instituții de stat, potrivit ministrului Digitalizării / Facultățile nu vor mai cere candidaților, la admitere, diploma de bac / Fără dosar cu șină, cu copii, la angajarea în învățământ
Inspectoratele școlare, școlile și grădinițele nu mai pot cere profesorilor, părinților și elevilor dosarul cu șină sau copii ale documentelor emise de către alte instituții ale statului

Foto: © Watchara Panyajun | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version