De Ziua Internațională a scrisului de mână, scriitorul Mircea Cărtărescu a publicat primele pagini scrise de mână din romanele Orbitor și Solenoid

1.600 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Mircea Cărtărescu
Scriitorul Mircea Cărtărescu a publicat pe pagina sa de Facebook primele două pagini scrise de mână din romanele Orbitor și Solenoid. Cărtărescu precizează că paginile sunt originale, nu transcrieri ulterioare. În Trilogia Orbitor are în total aproape 1.500 de pagini, iar romanul Solenoid peste 800 de pagini.
  • Ziua Internațională a scrisului de mână a fost declarată în 1977 de către Asociația americană a producătorilor de instrumente de scris. De asemenea, 23 ianuarie este ziua de naștere a celui care a semnat primul Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, John Hancock, conform history.com.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a publicat pe pagina sa de Facebook, de Ziua Internațională a scrisului de mână, primele două pagini din romanele Orbitor, cu primul volum în 1996, și Solenoid, lansat în 2015.

Scriitorul precizează pe rețeaua socială că paginile sunt cele originale, nu au fost transcrise: “De ziua scrisului de mână m-am gândit să pun aici prima pagină din Orbitor și prima pagină din Solenoid. Sunt originale, nu transcrieri ulterioare”.

Trilogia Orbitor are forma unui fluture, și conține trei volume: Aripa stângă (408 pagini), Corpul (520 de pagini) și Aripa dreaptă (560 de pagini).

Prima pagină a primului volum din trilogia Orbitor, publicat în 1996. Au urmat alte 2 volume până în 2007:

Foto: Facebook.com – Mircea Cărtărescu

Prima pagină din romanul Solenoid, publicat în 2015, care în varianta tipărită are 838 de pagini:

Foto: Facebook.com – Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură de mai multe ori în ultimii ani. În 2021, era favorit la casele de pariuri înaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură. În 2019, Mircea Cărtărescu era cotat mai bine decât Milan Kundera. – Detalii aici

Despre Ziua Internațională a scrisului de mână

23 ianuarie este ziua de naștere a primul om care a semnat Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, John Hancock. În zilele noastre, în SUA numele John Hancock este similar cu “semnătură”, potrivit site-ului specializat în istorie, history.com.

În 1977, Asociația americană a producătorilor de instrumente de scris a declarat ziua de 23 ianuarie drept Ziua Internațională a scrisului de mână, pentru a promova vânzarea stilourilor, pixurilor și a hârtiei, conform aceleiași surse.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou modificată: actualizări în validarea planificării concediului de odihnă pentru profesori, printre noutăți

Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată, potrivit unui document publicat de mai multe inspectorate școlare. Printre noutăți se află și actualizările în validarea planificării…
Vezi articolul

LISTA Creștere de aproape 10 ori a numărului localităților în care rata de incidență a sărit de 3 la mie, într-o singură săptămână. Printre ele – Cluj-Napoca, Brașov și Oradea. În acestea școala rămâne deschisă pe baza ratei de vaccinare a profesorilor

În prima zi de școală din acest an calendaristic, 3 ianuarie 2022, erau 15 localități pe lista celor cu rata de incidență de peste 3 la mie, potrivit datelor Ministerului…
Vezi articolul

Sfârșit de an școlar pentru elevii absolvenţi de la singurul liceu cu predare în limba română din Cernăuţi / Eleva Emilia Zaharciuc: Am lipsit mult, am fost peste hotare din cauza războiului. Mi-aş fi dorit să fi petrecut mai mult timp cu colegii, profesorii

14 elevi au absolvit Liceul “Alexandru Cel Bun”, unica instituţie liceală cu predare în limba română din Cernăuţi. 7 dintre ei, plecați peste hotare încă de la începutul războiului, au…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2019: Greșelile cele mai frecvente la examenul de română și strategii de evitare a lor – sfaturi de la profesoara Ecaterina Stanca, de la Colegiul Tudor Vianu

Greșelile gramaticale din neatenție și din cauza stresului sunt cel mai des întâlnite la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională, spune pentru Edupedu.ro profesoara Ecaterina Stanca,…
Vezi articolul