Ziua de 24 ianuarie este Ziua Internațională a Educației, stabilită de UNESCO în 2018. Cu această ocazie, UNESCO transmite un mesaj comunității internaționale referitor la femeile din Afganistan care trebuie să aibă dreptul la educație. Amintim că, de peste un an, Afganistan este singura țară din lume care nu permite femeilor să meargă la școală mai departe de învățământul primar.
- Ziua Internațională a Educației nu trebuie confundată cu cea sărbătorită pe 5 octombrie, Ziua Profesorului. Cea a Educației a fost stabilită în urmă cu 5 ani de UNESCO. – Detalii aici
- Potrivit ultimelor date menționate de UNESCO, în lume, 244 de milioane de copii și tineri nu merg la școală și 771 de milioane de adulți sunt analfabeți.
Mesajul UNESCO, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, trage un semnal de alarmă cu privire la dreptul la educație al femeilor din Afganistan. Organizația condamnă acest atac grav la adresa demnității umane și a dreptului fundamental la educație.
“În ciuda provocărilor semnificative, Afganistanul a făcut progrese uriașe în extinderea dreptului la educație în ultimii 20 de ani, în special pentru fete și femei. Dar, astăzi, riscă o generație pierdută. Afganistanul este singura țară din lume care interzice femeilor și fetelor să primească o educație. De Ziua Internațională a Educației, solicităm comunității internaționale să ni se alăture pentru a ne repeta apelul la #LetAfghanGirlsLearn [N. Red. #Lăsațifeteleafganesăînvețe]”, scrie în mesajul adresat de organizație pe pagina de Facebook.
- Amintim că de peste un an, de când la putere au venit talibanii, fetele nu mai au voie să învețe la școală mai departe de clasele primare. În decembrie anul trecut, talibanii au interzis oficial accesul tinerelor și în universități.
Redăm mesajul integral al UNESCO:
“A 5-a Zi Internațională a Educației va fi sărbătorită pe 24 ianuarie 2023 sub tema „a investi în oameni, a acorda prioritate educației”. Bazându-se pe impulsul global generat de Summitul ONU pentru Transformarea Educației din septembrie 2022, ziua din acest an va cere menținerea unei mobilizări politice puternice în jurul educației și va stabili calea de a transpune angajamentele și inițiativele globale în acțiune. Educația trebuie să aibă prioritate pentru a accelera progresul către toate obiectivele de dezvoltare durabilă pe fondul unei recesiuni globale, al inegalităților tot mai mari și al crizei climatice.
UNESCO dedică Ziua Internațională din acest an fetelor și femeilor din Afganistan care au fost private de dreptul lor la educație. Acesta solicită ridicarea imediată a interdicției care le restricționează accesul la educație. Dreptul la educație este încălcat și este inacceptabil. Este timpul să transformăm educația.
Fără o educație incluzivă și echitabilă de calitate și oportunități pe tot parcursul vieții pentru toți, țările nu vor reuși să atingă egalitatea de gen și să rupă ciclul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri și adulți”, transmite UNESCO.
Despre Ziua Internațională a Educației
Ziua Internațională a Educației a fost declarată de UNESCO în 2018.
Potrivit UNESCO, în lume, 244 de milioane de copii și tineri nu merg la școală și 771 de milioane de adulți sunt analfabeți.
În 2018, când a fost declarată Ziua Internațională a Educației, Directorul UNESCO pe Educației a făcut, în discursul său de deschidere, o analiză a stadiului implementării Strategiei de Dezvoltare pe Educație (SGD4). ”Dacă ne uităm pe date, vedem că în ciuda progreselor făcute, nu suntem la nivel global aproape de țintele pentru 2030”, a declarat Giannini. Atunci cifrele arătau:
- 750 de milioane de tineri și adulți care nu știu să scrie și să citească.
- 262 de milioane de copii care nu merg la școală.
- 617 milioane sau 58% dintre copiii și adolescenții din lume nu sunt în stare să citească și să înțeleagă un text sau să facă operații matematice de bază, mulți dintre ei sunt la școală.
- Jumătate dintre copiii cu vârstă de grădiniță nu sunt înscriși la grădiniță.
- Doar jumătate din adolescenții și tinerii din lume au terminat liceul.