De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din județul Constanța vor beneficia de transport gratuit, susține șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, într-o declarație pentru Edupedu.ro. “Peste 90% dintre școli și licee au transmis operatorilor de transport tabelele cu numele elevilor și stațiile unde urcă și coboară, iar miercuri vom avea o discuție cu reprezentanții transportatorilor pentru a vedea cum decurge situația și unde sunt probleme”, a mai spus inspectorul general. Până acum părinții și elevii au fost nevoiți să cumpere abonamente sau bilete din banii lor, ca să ajungă la școală.
- Edupedu.ro a prezentat cazurile a două eleve navetiste din Constanța, din localități diferite și care învață la licee din orașul Constanța. Ele au fost nevoite să cumpere abonamente de 300 sau 400 de lei, pentru că Guvernul a aprobat metodologia de transport gratuit târziu, cu doar 2 zile înainte de a începe școala, vineri seara, pe 8 septembrie. (n. red. iar normele și procedurile sunt birocratice).
“Peste 90 la sută dintre școlile din județul Constanța au trimis tabelele cu numele elevilor către transportatori”, spune șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai. Întrebat dacă de luni, 2 octombrie, acești elevi navetiști vor putea primi transport gratuit în baza acelor tabele, Sorin Mihai a răspuns: “Cu siguranță”. Nu a putut să precizeze care sunt școlile care au finalizat procedura pentru ca elevii să primească transport gratuit, dar a cerut o centralizare și mai spus că miercuri se va întâlni cu transportatorii din județ pentru a urmări cum se desfășoară procedura privind transportul gratuit pentru elevi. Aceasta este una mai birocratică, față de cum era până în prezent.
Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța: Vineri seară, nu au trimis toate școlile din județ listele către transportatori și nu ar fi corect față de cei care au avut grijă de elevii lor și au trimis la timp listele să aștepte ca să se completeze centralizarea.
Edupedu.ro: Așadar, elevii școlilor care au trimis către transportatori tabelele nominale, pot de luni 2 octombrie să beneficieze de transport gratuit? Să își găsească numele pe tabele la șoferi?
Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța: Cu siguranță.
Edupedu.ro: Ați cerut centralizare: Știți câte școli mai sunt care nu au trimis și care sunt acestea?
Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța: Avem undeva peste 90 la sută dintre școli care au trimis tabelele către transportatori. În comunicarea cu unitățile de învățământ întotdeauna avem și codași.
Edupedu.ro: Școlile au trimis acele tabele poate acum câteva zile, de unde știm dacă au ajuns la transportatori și că de luni aplică transportul gratuit?
Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța: Transportatorii au obligația în momentul în care primesc această situație să le elibereze elevilor acele documente care atestă transportul, fără să solicite plata. Nici transportatorii nu pot să ofere gratuit oricui intră în microbuz, trebuie să ateste că este elev și că folosește ruta respectivă pentru că ideea este să le înlesnim transportul către școală elevilor, astfel încât să nu aibă probleme de a avea acces la actul educațional.
Vom avea o discuție miercuri cu toți operatorii de transport, i-am chemat la Consiliul Județean, vrem să vedem care sunt alte probleme sau dacă trebuie să ne corelăm informațiile încât să nu avem probleme”.
Informații de context
Articolul 83, alin. (1) din noua lege a educației Deca-Iohannis, le asigură elevilor aflați în situația Loredanei, transportul gratuit spre școală, în scopul asigurării dreptului la educație: “Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar.”
La începutul săptămânii, în cea de-a treia săptămână de școlaă deja, elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și au transport în zonă încă nu beneficiau încă de transport gratuit, așa cum prevede noua lege a Educației Deca-Iohannis. Acest beneficiu este doar pe hârtie deocamdată. Sistemul prin care elevii primesc gratuitate nu este finalizat pentru că a început foarte târziu. Guvernul a aprobat metodologia de transport gratuit târziu, cu doar 2 zile înainte de a începe școala, vineri seara, pe 8 septembrie, iar normele și procedurile sunt birocratice.
Potrivit HG. 810/ 2023, pentru transportul județean, în fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, consiliile județene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public județean și rutele pe care aceștia operează. Apoi, inspectoratele școlare județene transmit către toate unitățile de învățământ din județ lista menționată anterior. Apoi, părintele solicită unității de învățământ, în scris sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Vezi aici ce trebuie să conțină dosarul. Mai departe școlile trimit înapoi tabele nominale cu numele elevilor către toți operatorii pentru a putea să îi identifice pe elevi când se urcă în microbuze.
Potrivit art. 3, alin 8 din metodologie, în baza solicitărilor, unitățile de învățământ realizează: a) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport județean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare conform anexei nr. 2a). Tabelele nominale sunt însoțite de centralizarea numerică realizată pe fiecare operator de transport;
b) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport interjudețean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare, conform anexei nr. 2b);
c) tabele nominale cu elevii navetiști care nu sunt școlarizați în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public și nici de transport asigurat de unitatea de învățământ sau autoritatea locală. Tabelele conțin obligatoriu numărul de km dintre localitatea de domiciliu a elevului până la localitatea în care se află unitatea de învățământ, conform anexei nr. 2c).
Alin. (9) Unitățile de învățământ preuniversitar completează/ modifică, după caz, tabelele nominale cu elevii navetiști ori de câte ori este nevoie, în caz de transfer, schimbare a domiciliului elevului sau alte situații legale.
Alin (10) Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.
Alin (11) Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre.
Alin (12) Elevii primesc acces în mijloacele de transport pe baza documentului de transport menționat la alin. (8) și a unuia dintre următoarele documente școlare:
a) cardul național de elev valabil;
b) carnetul sau legitimația de elev emis/emisă de unitatea de învățământ de apartenență; carnetul/legitimația de elev conține minimum următoarele elemente: numele și prenumele elevului, CNP-ul elevului, nr. matricol, viza pentru anul școlar în curs;
c) adeverința emisă de unitatea de învățământ de apartenență.
Cum recuperează înapoi banii operatorul de transport
Alin. (13) – După încheierea fiecărei luni, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare, fiecare operator de transport emite către ISJ/ISMB o factură unică la nivelul județului/municipiului București, însoțită de o anexă care va conține tabelele nominale prevăzute la alin. (8), structurate pe fiecare unitate de învățământ, precum și decontul conform anexei nr. 2d).
Alin (14) – Pentru efectuarea plății, unitățile de învățământ transmit lunar către ISJ/ISMB copii după documentele de transport eliberate elevilor, conform alin. (8).
Alin (15) – ISJ/ISMB solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise.(16) Ministerul Educației deschide creditele bugetare până la data de 20 a fiecărei luni.(17) ISJ/ISMB efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.
Foto: © Ragne Kabanova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Minciună!