De la „staycation” la „deepfake”: cuvinte englezești care definesc ultimele nouă decenii de istorie / Colecția de cuvinte care surprind schimbările sociale, lansată de British Council la 90 de ani de la înființare

382 de vizualizări
Foto: British Council
English Language Evolutioncolecția de 90 de cuvinte influente care au definit ultimele nouă decenii, a fost prezentată de British Council, organizația britanică pentru relații culturale și oportunități educaționale în cadrul celei de-a 90-a aniversări de la înființarea sa. Selecția evidențiază evoluțiile sociale, culturale, tehnologice, politice și de mediu care au modelat limba engleză din 1934 (anul înființării) până în 2024, potrivit unui comunicat de presă.
  • British Council sărbătorește cea de-a 90-a aniversare cu o colecție de 90 de cuvinte care surprind schimbările sociale, culturale și tehnologice.
  • Proiectul English Language Evolution subliniază limba engleză ca un puternic conector între oameni și culturi.

Colecția de 90 de cuvinte a fost realizată printr-un proces care a combinat metode computaționale și analiza Dr. Barbara McGillivray, un expert în lingvistică computațională și științe umaniste digitale și lector la King’s College London.

Nu, nu doar tehnologia conduce evoluția limbii. Schimbările sociale și culturale sunt la fel de fascinante. Cuvinte precum deepfake sau situationship modelează schimbarea la fel de mult cum o descriu.

De la argou și termeni noi, la schimbări în sensul cuvintelor, limba reflectă lumea noastră în evoluție. Lista de la British Council reflectă teme precum ascensiunea englezei globale; influența științei și tehnologiei asupra limbii; intersecția dintre divertisment și limbă; egalitate, diversitate și incluziune; impactul COVID-19 asupra limbii engleze, sau limba pe care o vorbim, limba pe care o învățăm.
 

Exemple din lista celor 90 de cuvinte alese de British Council:

Deepfake: Termenul „deepfake” a fost folosit pentru prima dată într-o postare pe Reddit în 2017, referindu-se la imagini sau videoclipuri manipulate, concepute pentru a induce în eroare privitorii, făcându-i să creadă că sunt reale. Originar din progresele în Inteligența Artificială, a devenit rapid unul dintre primii termeni legați de AI care au intrat în domeniul public, câștigând o atenție semnificativă chiar înainte de recentul boom al AI. Pe măsură ce instrumentele AI au devenit mai avansate, termenul „deepfake” a evidențiat preocupări urgente legate de dezinformare și etica media digitală, devenind un cuvânt la modă în discuțiile despre manipularea media și autenticitatea în era digitală.
 

Situationship: Popularizat în 2017, „situationship” descrie o relație care este mai mult decât o prietenie, dar nu chiar un cuplu angajat, reflectând tendințele moderne de dating influențate de aplicații. Inventat de jurnalista Carina Hsieh în Cosmopolitan, termenul a câștigat tracțiune pe măsură ce aplicațiile de dating au crescut în importanță. Selecționat pentru Cuvântul Anului 2023 al OED, „situationship” a fost validat ca un statut relațional de Tinder în 2022 și a înregistrat o creștere a utilizării pe TikTok, subliniind relevanța și controversa sa în cultura dating-ului de astăzi.
 

Woke: Un nou sens apărut în 2014, „woke” inițial descria o conștientizare sporită a nedreptăților sociale și rasiale. A început ca un termen pozitiv, marcând conștientizarea unui individ asupra problemelor precum rasa și discriminarea. Cu polarizarea politică în creștere, totuși, „woke” a căpătat o conotație negativă și este acum adesea folosit peiorativ pentru a descrie viziuni considerate prea liberale.
 

Artificial Intelligence: Folosit pentru prima dată în 1955, termenul de „inteligență artificială” reflecta ambițiile timpurii pentru inteligența mașinilor, inspirate de munca lui Alan Turing. Inițial un produs al cercetării din anii 1950, AI a evoluat de atunci, modelând tehnologia globală și viața de zi cu zi. Dezvoltarea sa a fost parțial o extensie a muncii pionierale a lui Turing în deceniul precedent.
 

Staycation: Un amestec de „stay” (a rămâne) și „vacation” (vacanță), „staycation” a fost folosit pentru prima dată în 1944 pentru a descrie vacanțele acasă. Reînvierea sa reflectă schimbările obiceiurilor de călătorie și o apreciere crescândă pentru timpul liber local. Termenul este format prin combinarea verbului „stay” și substantivului „vacation”, cu cele mai vechi dovezi găsite în Cincinnati Post din 1944.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Pentru încadrarea și menținerea în funcție, profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală – ROFUIP 2024

Profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că sunt apți pentru prestarea activităţii în învățământ, precum și cazierul judiciar și…
Vezi articolul

Angajări la Agenția care acreditează școlile. ARACIP scoate la concurs 20 de posturi de consilieri juridici, experți și șefi de serviciu / În paralel, Guvernul caută să reducă numărul de bugetari

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) anunță că scoate la concurs 20 de posturi de consilieri juridici, experți și șefi de serviciu, potrivit unei adrese obținute…
Vezi articolul

INFOGRAFIC Cum arată şcoala în “viziunea Andronescu”. Redenumirea claselor şi eliminarea Evaluării Naţionale de la clasa a IV-a, singura care monitoriza sistemul de educaţie

Renunţarea la denumirea “clasa pregătitoare”, dar şi noua structură a învăţământului primar, învăţământului gimnazial sau a celui liceal, anunţate de Ecaterina Andronescu şi susţinute de documentele puse în dezbatere publică,…
Vezi articolul