De la îngrijitoare, la nota 10 la Titularizare / Daniela Pop: Trebuie să fii autodidact în primul rând

23.420 de vizualizări
Foto: © Anatolii Savitskii | Dreamstime.com
Una dintre cele 74 de note de 10 la concursul național de angajare în învățământ, cunoscut drept Titularizare, a fost obținută de Daniela Pop din localitatea Seini, județul Maramureș, potrivit rezultatelor publicate marți de Ministerul Educației. În vârstă de 50 de ani, aceasta poate fi un exemplu pentru felul în care s-a adaptat și a decis să-și schimbe cariera printr-un efort de învățare permanent.

A fost contabilă, meserie pe care a dobândit-o după prima facultate, absolvită la 22 de ani. În urmă cu câțiva ani s-a angajat îngrijitoare cu o jumătate de normă la grădinița din Seini, iar acum 3 ani s-a apucat de a doua facultate. A făcut Științele educației la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad – extensia Baia Mare, și a obținut specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar pe care a terminat-o cu media de absolvire 10.

În ultimii doi ani de facultate a făcut și practică, a lucrat și ca profesor suplinitor, adică pe perioadă determinată, în învățământ. După ce a susținut licența, pe care a luat-o cu nota maximă, a urmat proba scrisă de la titularizare. Nota 10 luată acum, cea mai mare din județul Maramureș pe acest tip de post, îi asigură, teoretic, un post de titular, adică un post care are viabilitate mai mare de 4 ani, pentru învățământul preșcolar.

Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, Daniela Pop spune că va trebui să facă naveta zi de zi, la Baia Mare, 25 de kilometri de la Seini, pentru că acolo este un post titularizabil.

Prin dedicare, muncă și autodisciplină, spune Daniela că a reușit să facă posibilă obținerea unei note de 10 la un examen atât de important cum este cel de titularizare. 

Redăm discuția cu Daniela Pop:

Edupedu.ro: Cum ați început? Ce implicare aveți dumneavoastră în zona de educație, cum v-ați decis să intrați în învățământ, să mergeți la examen?

Daniela Pop: Am lucrat ca îngrijitor copii. Lucrând între copii, m-am gândit că pot să fac mai mult. Oricum am o facultate făcută înainte. La 18 ani am făcut-o. Deci și așa m-am gândit că mă duc și fac încă 3 ani de școală și mă calific.

Edupedu.ro: Deci ați avut mai demult gândul acesta sau acum, în timp ce erați îngrijitoare v-ați dat seama că puteți să fiți profesor titular? 

Daniela Pop: Da numai pe parcurs. Nu m-am gândit să intru în învățământ, dar intrând, văzând ce se întâmplă…

Edupedu.ro: Cât timp v-ați pregătit? 

Daniela Pop: Am învățat tot timpul, deci în ăștia 3 ani de facultate pe care i-am făcut am învățat tot timpul. Aceasta este a doua facultate a mea, la Universitatea Vasile Goldiș. Prima facultate a fost economică. 

Edupedu.ro: Cum vi s-a părut facultatea? Ați învățat lucruri interesante, a fost mai multă teorie, ați avut și practică? Credeți că ar fi trebuit mai multă practică?

Daniela Pop: Da, practică am făcut tot aici, la Seini, unde locuiesc. Eu sunt din Seini. Eu zic că ar trebui mai multă practică, deci clar mai multă practică. Dacă s-ar putea anul trei să fie numai practică, ar fi excelent. 

Edupedu.ro: Cum vi s-a părut examenul de titularizare?

Daniela Pop: Examenul – subiectele, vă dați seama, dacă le-am știut, nu mi s-au părut grele, dar na, căldura, condițiile, stat în sală, până se scanează. Asta a fost un pic mai dificil și am zis că nu mai vreau să trec prin asta, să stau acolo pe scaun atâtea ore. Dar în rest a fost ok, am scris, am scris timp de 4 ore non-stop și uitați, acesta este rezultatul. 

Edupedu.ro: Cum a fost experiența dumneavoastră ca îngrijitor? 

Daniela Pop: Să știți că a fost numai cu o jumătate de normă. Deci nu am fost cu normă întreagă. Lucram 4 ore pe zi, pentru că din cauza anumitor probleme am vrut să fiu lângă casă. Deci grădinița la care am fost eu, e la trei pași de casa mea. În rest a fost bine, că nu vreau să critic absolut pe nimeni și nimic. 

Edupedu.ro: Mă gândesc că poate sunt lucruri care pot fi îmbunătățite.

Daniela Pop: Nu toate sunt roz într-adevăr, dar dacă ești un om dedicat și vrei să depui mult efort… Trebuie să fii un autodidact în primul rând. 

Edupedu.ro: Aveți post titularizabil în localitate? 

Daniela Pop: Nu, aici la mine în localitate nu este titularizabil niciun post, ci la 25 de km, la Baia Mare. Normal eu sunt din Baia Mare, dar de 20 de ani locuiesc aici, în Seini. Mi-ar plăcea aici în localitate un post, să nu trebuiască să mă duc și să facă naveta, dar voi face naveta. 

Edupedu.ro: Pe ce posturi ați mai lucrat în învățământ, în afară de îngrijitor copii?

Daniela Pop: Am fost îngrijitoare până acum doi ani, apoi am mai lucrat ca suplinitor în ultimii doi ani de zile. Deci am lucrat – m-am dus la examenul județean, unde am luat și acolo o notă destul de mare și am avut post aici la mine acasă. 

Edupedu.ro: Ce vă așteaptă acum, că intrați pe contract pe perioadă nedeterminată?

Daniela Pop: O să văd la momentul respectiv în ce colectiv intru, cum va fi, dar mergem înainte, că am ajuns aici, clar înainte merg. Dar întotdeauna există emoții. 

Edupedu.ro: Ce presupune propriu-zis proba scrisă de la Titularizare pentru specializarea învățământ preșcolar?  

Daniela Pop: Testul are o durată de 4 ore, are parte de gramatică, are parte de literatură, sunt anumiți autori care trebuie să-i știm. Da, și liric, și epic. Are parte de pedagogie și subiectul trei are parte de metodologie și chiar compus din două subiecte. Deci metodologie practică. Normal cum aplici, ce faci anul ăsta? Au fost jocuri? Da, normal cam jocuri se dau tot timpul. No evaluări. Ce ține de noi de. 

Edupedu.ro: În facultate v-a pregătit cineva pentru titularizare? 

Daniela Pop: Nu te pregătește nimeni pentru titularizare. La facultate înveți la modul general, dar da, au fost și materii în care sunt elemente pentru titularizare. 

Edupedu.ro: Vedeți utilă introducerea, pentru studenții care vor să intre în învățământ, a unor cursuri de pregătire pentru Titularizare, în facultăți?

Daniela Pop: Da, da. Inițial m-am uitat să văd dacă se pot lua ore pe undeva, dar nu am reușit pe nicăieri. Se face eventual online, sunt cursuri din acestea unde poate intră și 300 de persoane în același timp. Deci nu am găsit să mă pregătesc, așa că am fost un autodidact”.

Foto: © Anatolii Savitskii | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Ei, lăsați!
    La 50 de ani dă definitivatul, după 10 ani de stat acasă fără serviciu!
    De la vânzătoare în.piață la educatoare!
    De la gardian la profesor metodist!
    Sunt multe exemple de “ambiție”, știm toți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, ministrul care acceptă o alocare de 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, spune că s-a întors în România, după studii în străinătate, pentru a se “dedica construirii unui buget echitabil, care să susțină un învățământ mai bun, incluziv, de calitate” 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus luni, într-un discurs susținut la Parlament pe tema proiectului de buget pe 2023, că ea s-a întors în țară, după studii “la o universitate…
Vezi articolul

Lăsați profesorii să fie profesori - campanie Edupedu.ro pentru debirocratizarea muncii cadrului didactic

Post nou în școli care să preia funcțiile administrative și birocratice – propunerea unei directoare de școală: Aceste misiuni birocratice date de Minister fac ca între director, secretară și profesori să se paseze sarcini nedorite

O directoare de școală a trimis adresa redactie@edupedu.ro o propunere ce vizează „nevoia unui post în plus in cadrul direcțiunii”. Reacția vine după ce Edupedu.ro a scris că învățătorii sunt îngropați…
Vezi articolul