De la diamantul colosal și cel mai vechi ruj din lume, la valsul pierdut al lui Chopin: descoperirile uluitoare ale anului 2024 care au rescris pagini din istorie

693 de vizualizări
Foto: Norton Disney History and Archaeology Group
Poate că meseria unui arheolog este să dezgroape descoperiri uluitoare, dar în fiecare an unii oameni obişnuiţi au o zi extraordinar de norocoasă – sau ciudată. 2024 n-a făcut excepţie: un muncitor în construcţii a descoperit o zeitate nud din marmură ascunsă de circa 1.600 de ani, un istoric de artă a observat că în feedul său de social media apare o pictură dispărută, iar un amator a dezgropat cu un excavator un obiect antic roman surprinzător, scrie G4Media.ro, care citează News.ro.

Experţii au făcut, de asemenea, multe titluri în presa din 2024, localizând cele mai vechi picturi rupestre cunoscute în America de Sud, precum şi ceea ce ar putea fi cel mai vechi ruj documentat ştiinţific (un roşu îndrăzneţ). CNN prezintă câteva dintre cele mai importante descoperiri arheologice şi istorice ale anului 2024.

O enigmă cu 12 feţe

Unul dintre cele mai fascinante mistere ale arheologiei a început un nou capitol atunci când arheologii amatori din Anglia au găsit un mare dodecaedru roman – unul dintre cele 130 de obiecte antice cu 12 laturi cunoscute în lume, dar ale căror funcţii s-au pierdut în timp. Măsurând 5 centimetri în diametru, este unul dintre cele mai mari exemple de până acum şi „complet unic”, potrivit lui Richard Parker, secretar al Norton Disney History and Archaeology Group, care a localizat obiectul.

„Este complet, nedeteriorat şi este clar că a fost considerat de mare valoare de cel care l-a făcut şi de cei care l-au folosit”. Lipsite de reprezentări în artă sau descrieri în literatură, dodecaedrele romane rămân enigme, dar Parker crede că a fost un obiect religios. „Este o poveste destul de complexă pe care abia începem să o desluşim”, a spus el.

Un nou vals de la Chopin

Toamna anului 2024 a sosit cu o întoarcere în timp muzicală neaşteptată: Frédéric Chopin. Compozitorului polonez, care a murit în urmă cu 175 de ani la vârsta de 39 de ani, i se atribuie un nou vals descoperit de un curator de la Morgan Library & Museum din New York; este prima sa lucrare necunoscută descoperită în aproape un secol.

Chopin avea douăzeci şi ceva de ani când a compus acest vals scurt, dar complet, pe un manuscris de mărimea unei cărţi poştale. Este posibil să fi fost destinat iniţial ca un cadou, dar, spre deosebire de alte valsuri cunoscute, Chopin nu l-a semnat, ceea ce sugerează că s-ar fi răzgândit. Ascultându-l pentru prima dată, „este un moment emoţionant pentru toţi cei din lumea pianului clasic”, a declarat Robinson McClellan, curatorul care l-a descoperit, într-o declaraţie făcută în octombrie.

Camere cu graffiti vrăjitoreşti

Chiar înainte de Halloween, organizaţia caritabilă English Heritage, care administrează o serie de situri istorice din Regatul Unit, a anunţat o descoperire înfricoşătoare: o „gamă uluitoare” de semne vrăjitoreşti a fost descoperită pe pereţii unui conac Tudor din Lincolnshire.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu, despre oferirea de mărțișoare cu mănuși sugerată de ministrul Sănătății: Școlile sunt în subordinea Ministerului Educației. Este o exagerare și Ministerul nu susține niciun fel de exagerare

“Școlile sunt în subordinea Ministerului Educației”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, întrebat dacă elevii vor putea oferi flori sau mărțișoare doar cu mănuși, așa cum a sugerat ministrul Sănătății, Vlad…
Vezi articolul