De la ce vârstă pot fi amendați copiii sau pedepsiți de judecător? Lecția de educație juridică în școală

7.204 vizualizări
Foto: Pexels.com
Anul trecut, au fost arestați aproape 1.000 de minori care aveau vârste peste 14 ani. Potrivit legii, până la 18 ani elevii sunt minori, dar între 14 și 35 de ani sunt tineri. Care sunt responsabilitățile pe care copiii le câștigă odată cu vârsta și până la ce vârstă plătesc părinții pentru pagubele produse de copil, aflăm din manualul de Educație juridică realizat de judecătorul Cristi Danileț.
Vârsta deciziilor împreună cu părinții / Foto: www.educatiejuridica.ro
Cand incep amenzile / Foto: www.educatiejuridica.ro
Când încep amenzile / Foto: www.educatiejuridica.ro
Justitia a decis / Foto: www.educatiejuridica.ro
Justiția a decis / Foto: www.educatiejuridica.ro
Ce trebuie să facă părinții sau profesorii pentru ca elevii lor să facă Educație juridică?

Directorii și diriginții contactează, fie prin intermediul Inspectoratelor Județene Școlare, fie direct, instanțele și parchetele din localitate sau din apropiere, pentru a cere prezența unui magistrat în rândul elevilor sau pentru a organiza o vizită la instanța judecătorească, a declarat pentru Edupedu.ro judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj.

Și părinții îi pot cere direct dirigintelui de la clasă Educație juridică pentru copii, iar profesorul se adresează instanței celei mai apropiate, care are un magistrat desemnat deja pentru a ține astfel de cursuri.

Copiii și tinerii află de la magistrați cum este organizat statul, cum funcționează justiția, care sunt drepturile și îndatoririle elevilor. La cererea profesorilor, elevii vor fi primiți în vizite la instanțe și parchete.

În urma unui protocol semnat între Ministerul Educației și Ministerul Justiției, există magistrați formați pentru predarea la clasă, care le pot explica oricând copiilor și tinerilor elemente juridice de bază.

Mai multe informații despre Educația juridică în școli și licee, pe pagina facebook.com/eduiuris și pe site-ul www.educatiejuridica.ro

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cristian Litan, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, propus de PLUS pentru funcția de secretar de stat pentru cercetare în noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării

Cristian Litan, conferențiar universitar, cercetător și unul dintre prorectorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj, este persoana propusă de PLUS pentru postul de secretar de stat pentru cercetare în noul Minister al…
Vezi articolul

Principalele schimbări din legile Educației, adoptate parlamentari și care s-ar aplica începând cu generația de elevi care intră la toamnă în clasa a V-a: examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, posibilitatea exmatriculării temporare, religia ca disciplină opțională la Bac

Cele mai controversate schimbări aduse prin noile legi ale Educației, votate de Senat luni, sunt legate de admiterea la liceu, printr-un examen suplimentar, pe lângă Evaluarea Națională, pentru 50% dintre…
Vezi articolul