De la 1 aprilie, persoanele cu tulburări din spectrul autist beneficiază de servicii de medicină dentară și tratamente stomatologice gratuite, după publicarea în Monitorul Oficial a ordinului privind normele metodologice pentru serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist.
- Doar 23.9% dintre medicii stomatologi din România au contract cu CNAS și pot oferi servicii decontate, potrivit datelor transmise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
Tratamentele stomatologice gratuite au fost adăugate pe lista serviciilor de sănătate de care beneficiază persoanele cu tulburări din spectrul autist prin Legea nr. 405/2023, care a modificat Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA).
Însă, în lipsa normelor metodologice, care ar fi trebuit publicate în termen de 45 de zile, persoanele cu tulburări din spectrul autist nu puteau beneficia de tratamente stomatologice gratuite.
Astfel, prin acest nou ordin au fost modificate Normele metodologice din 25 august 2016 de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate
Modificările aprobate prin noul ordin de ministrul sănătății, ministrul educației și cercetării, ministrul muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:
În anexă, la articolul 1 alineatul (1), litera f) se modifică și va avea următorul cuprins:
„f) serviciile specializate integrate de sănătate, respectiv serviciile medicale și serviciile conexe actului medical, sociale și de educație:
1. serviciile medicale constau în depistarea activă precoce prin screening, evaluare și diagnostic clinic psihiatric, investigațiile paraclinice efectuate la recomandarea medicului specialist, servicii de medicină dentară și tratamente stomatologice, tratament psihofarmacologic, intervenții specializate precoce. Acestea sunt furnizate de către profesioniști acreditați de către Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, respectiv Colegiul Farmaciștilor din România, în cadrul unităților sanitare publice sau private, conform legislației în vigoare;
2. serviciile de sănătate conexe actului medical sunt:
(i) serviciile furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, evaluare clinică psihologică, consiliere psihologică a părinților și a familiei, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
(ii) serviciile furnizate de psiholog acreditat în specialitatea psihopedagogie specială — consiliere/ intervenție de psihopedagogie specială — logoped, psihoterapie cognitiv-comportamentală, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, servicii educaționale;
(iii) serviciile furnizate de fizioterapeuți, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Serviciile publice conexe actului medical de psihologie sunt furnizate de către profesioniști acreditați de către Colegiul Psihologilor din România, conform prevederilor legale în vigoare, în cadrul instituțiilor publice sau private.
Serviciile publice conexe actului medical de fizioterapie sunt furnizate de către profesioniști acreditați de către Colegiul Fizioterapeuților din România, conform prevederilor legale în vigoare, în cadrul instituțiilor publice sau private;
3. servicii sociale furnizate de asistent social, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”
5. În anexă, la articolul 1, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Echipa multidisciplinară de profesioniști care furnizează servicii specializate integrate pentru persoane cu tulburări de spectru autist trebuie să aibă în componență, în funcție de fiecare caz în parte, următorul personal specializat: medici de familie, medici specialiști, medici stomatologi, asistenți sociali, psihologi acreditați în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezi, analiști comportamentali, fizioterapeuți, psihopedagogi speciali, terapeuți ocupaționali, psihologi atestați în terapii bazate pe evidențe științifice care și-au dovedit eficacitatea în evaluarea și intervențiile în TSA, consilieri psihologici, psihopedagogi, cadre didactice, manager de caz, alți specialiști cu atribuții în domeniul intervenției specializate în tulburări din spectrul autist.”
6. În anexă, articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 2. — Serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări de spectru autist vor putea fi acordate în cadrul structurilor de psihiatrie/psihiatrie pediatrică/de psihiatrie a copilului și adolescentului din cadrul spitalelor de psihiatrie, de pediatrie sau al spitalelor generale, centrelor de sănătate mintală pentru copii/adulți, cabinetelor de medicină de familie, furnizorilor de servicii medicale stomatologice, cabinetelor individuale de psihiatrie/psihiatrie pediatrică/de psihiatrie a copilului și adolescentului, unităților medico-sanitare private precum cabinete private de psihiatrie/psihiatrie pediatrică, psihologie, asociații și fundații acreditate conform legii, instituții educaționale, instituții care furnizează servicii sociale conform Legii asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”
7. În anexă, la articolul 54, după litera b) se introduce o nouă literă, lit. b1), cu următorul cuprins:
„b1) medicul stomatolog;”.
Doar 23.9% dintre medicii stomatologi au contract cu CNAS și pot oferi servicii decontate
În România, dintr-un total de aproximativ 25.000 de medici stomatologi, doar 5.976 au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă că mai puțin de 30% dintre aceștia oferă servicii decontate, a transmis, miercuri, Colegiul Medicilor Stomatologi din România cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale – 20 martie, citat de Agerpres.
Situația este și mai ‘dificilă’ în mediul rural, unde doar aproximativ 1.500 de medici stomatologi au contracte cu CNAS, deservind o populație de peste 9,6 milioane de locuitori. Acest lucru înseamnă că, în medie, un medic stomatolog în contract CNAS trebuie să acopere nevoile a peste 6.400 pacienți, potrivit sursei citate.
DOCUMENT Ordin comun ministrul sănătății, ministrul educației și cercetării, ministrul muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, privind modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății, al ministrului educației naționale și cercetării științifice, al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 968/5.194/1.945/714/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate
Foto: Edhardream | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.