LISTA Echipele și elevii care vor reprezenta România la Campionatul Mondial FIRST Tech Challenge din Houston, SUA, 2024. Etapa națională de la Iași a strâns 60 de echipe de tineri pasionați de educație STEM și antreprenoriat în robotică – VIDEO (P)

3.251 de vizualizări
Foto: FTC
UPDATE Weekendul 22-24 martie, la centrul Agora din Iași a avut loc etapa națională a campionatului de robotică FIRST Tech Challenge Romania, ce are ca partener fondator BRD – un program de educație STEM și antreprenoriat în robotică pentru liceeni. Patru dintre echipele participante și patru elevi calificați în Dean’s List Finalists vor merge la Houston, Statele Unite ale Americii și vor reprezenta România la competiția mondială, potrivit organizatorilor.

Echipele și elevii care vor reprezenta România la Campionatul Mondial din Houston 17-20 Aprilie 2024 sunt:

1. Inspire loc I – @ro2d2team Ploiești

2. Winning Alliance Captain – @aicitizens.cnaic Focșani

3. Inspire loc II – @ro.sophia21455 Galați

4. Winning Alliance 1st pick – @ftcwattsup Campulung Argeș

Concurenții Dean’s List Finalists:

#17962 Daria Ștefania Istrate – @ro2d2team Ploiești

#19099 Rareș Tudor Palasan – @h.tech_ București

#19121 Andra-Gabriela Cîrstoiu – @tea_borgs – Târgu Jiu

#17860 Eva Pacea – @helixro105 – Brăila

Cele trei zile de concurs, transmise LIVE, pot fi urmărite/revăzute în video de la finalul articolului.

Comunicatul inițial: Pentru cei care fac parte din competiție de cel puțin un an va fi o atmosferă cel puțin familiară. Însă pentru cineva care vede pentru prima dată marea de tineri angrenați în ceea ce poate părea o joacă, s-ar putea ca până la finalul primei zile să aibă surpriza să descopere că viitorul nu mai pare atât de greu de prezis.

Când pășești pentru prima data în clădirea în care au loc meciurile naționale FTC, probabil că te aștepți să vezi o mână de elevi așezați liniștiți pe scaune, așteptând să le vină rândul ca să susțină o prezentare școlărească cu un robot. Și în niciun caz nu ești pregătit să vezi galerii asistate de tobe mai ceva ca la un meci de fotbal, standuri de prezentare ale fiecărei echipe (și sunt 60 de echipe calificate, din cele aproape 200 înscrise la începutului campionatului, din toate colțurile țării), concursuri, mascote și roboți de toate formele, dimensiunile și culorile. Pentru că nu este doar despre competiția dintre roboții care au fost construiți și programați în multele luni dedicate doar pregătirilor. Echipele de liceeni iau parte la o experiență de învățare prin colaborare, care presupune meciuri, dar și demonstrații în care se vede că au trecut prin etape de construcție, proiectare, testare, echipe care formează alianțe, spectacole ale galeriilor, mentorat, pitching, marketing, premii diverse precum cel mai bun design sau cea mai fair-play echipă.

Totul a început în 2016, din inițiativa Asociației Nație prin Educație, alături de BRD Groupe Société Générale, ca partener fondator și „instigator” al proiectelor de educație non-formală din zona de STEM (Science, technology, engineering, and mathematics – „Științe, tehnologie, inginerie și matematică). Până în prezent, programul, care aderă la valorile și tematicile organizației mondiale FIRST, a facilitat participarea și educarea a peste 13.000 de elevi și peste 2.000 de profesori în educația STEM & antreprenoriat în robotică.

Să inspiri tinerii să-și atingă potențialul cât mai devreme și să creeze în jurul lor comunități nu e simplu. Mai ales cu „gălăgia” informațională din zilele noastre. Dar pentru că FIRST Tech Challenge este o intersecție dintre educație, tehnologie și inovație, putem vedea de ce este nevoie de o investiție constantă pentru a ne bucura de un viitor mai sustenabil, care poate fi atins prin puterile tinerei generații. Una dintre valorile pe care FIRST le promovează este „gracious professionalism”, prin care se încurajează munca de calitate și se pune în evidență importanța colaborării cu ceilalți și a respectului pentru fiecare om în parte și pentru comunitate.

Inițiative care pun în prim plan educația digitală, tehnologiile viitorului și inovația timpurie

Investiția cea mai mare pentru viitor trebuie să fie în aceste comunități de tineri. De multe ori ne uităm la lipsurile din sistem sau neajunsurile unei industrii precum cea de tech, care pare că și-a atins deja vârful. Dar acum avem oportunitatea să pregătim profesioniștii de mâine și să îi învățăm că „investește în tine” înseamnă și resurse financiare, dar mai ales să își pună timpul, pasiunea și dedicarea la bătaie. Sau pur și simplu să fie dispuși să se joace. Pentru că așa începe, de cele mai multe ori: dintr-o joacă. De aici și până la tehnologii inventate chiar de acești tineri e un drum mai scurt ca oricând. Și coincidența fericită e că partenerul principal al First Tech Challenge, BRD, și-a propus de ceva vreme să fie un catalizator pentru inițiative care pun în prim plan educația digitală, tehnologiile viitorului și inovația timpurie. Și pentru care „investește în viitor” înseamnă să ofere resursele care să-i motiveze pe cei mai tineri să schimbe lumea, de la idee, la șurub, și până la invenția finală, utilă pentru multe generații de acolo înainte.

Și cu fiecare nouă ediție FIRST Tech Challenge din România se vede că participanții lucrează deja la soluțiile pentru viitorul nostru. De altfel, România a fost campioană mondială en-titre în anii trecuți, o echipă din Arad fiind prima din afara SUA care a câștigat acest titlu. La finalul competiției din acest weekend, 4 echipe din România se vor califica pentru etapa mondială de la Houston.

Tematica la nivel global FTC al sezonului de anul acesta este cum pot impacta domeniile STEM arta și creativitatea și cum pot fi încurajați tinerii să proiecteze o lume a posibilităților neîntrerupte. „Joaca” tinerilor ingineri, designeri și programatori ai lumii de mâine a putut fi urmărită chiar LIVE pe canalul de YouTube al competiției.

Ziua 1 FIRST Tech Challenge România
Ziua 2 FIRST Tech Challenge România
Ziua 3 FIRST Tech Challenge România

2 comments
  1. Foarte interesant ! Felicitări elevilor ! Mă bucur că elevii au posibilitatea să lucreze cu roboții ! Robotica este un domeniu frumos , interesant și este un domeniu cu mare potențial pentru viitor ! Robotica este o știință îmbinată cu arta și creativitatea. Succes în continuare !

  2. Bună ziua! Să nu uităm ca prima echipă care a primit nu mai puțin de 5 medalii de aur în SUA la acest campionat mondial în 2018 a fost ROBOTX Hunedoara mentorata de dnu profesor Mircea Nistor!, căruia îi mulțumim !De atunci alte generații de elevi au venit în echipă ducând mai departe acest frumos succes cu alte premii!Mult succes tuturor!Viitorul este pe mâini bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Gabriela Toșa, directoarea Școlii Gimnaziale din comuna Căiuți cu abandon școlar zero anul trecut: Atunci când copiii au o educație de calitate, categoric, se vor întoarce în comunitate / Avem foști elevi care s-au întors în cancelarie alături de noi, educatori sau profesori de matematică

„Cel mai greu este să conștientizezi și să faci comunitatea locală să înțeleagă cât de importantă este educația. Atunci când copiii au o educație de calitate, categoric, se vor întoarce…
Vezi articolul

Un absolvent de liceu pedagogic care vrea să fie învățător și un tânăr cu studii superioare care vrea să se facă profesor pentru învățământ primar – ce trasee de angajare și profesionale vor avea, potrivit noii legi a Educației

Din anul școlar 2028-2029, absolvenții de liceu pedagogic vor da concursul național de ocupare a posturilor didactice, adică titularizarea, doar că vor putea fi angajați pe o perioadă determinată de…
Vezi articolul

Cinci „categorii de profesori” identificate de președinta ARACIP, agenția care evaluează, acreditează și autorizează școlile / Mariana Dogaru: În momentul în care gândim generalități ce duc mai degrabă la etichetare, nu avem cum să obținem rezultate

Într-un mesaj publicat pe Facebook, președinta ARACIP, Mariana Dogaru, susține că dacă „gândim generalități ce duc mai degrabă la etichetare, nu avem cum să obținem rezultate”, în contextul dezbaterii create…
Vezi articolul