De ce trebuie să meargă copiii la şcoală? / Flavian Georgescu: Degeaba ne dorim să aibă rezultate bune la şcoală, dacă noi, acasă, nu facem decât să blamăm şcoala, profesorul, inspectorul şi aşa mai departe

5.429 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Școala nu trebuie să fie doar un loc pentru pregătirea examenelor, ci o sursă esențială de dezvoltare personală și gândire liberă, spune profesorul de Matematică Flavian Georgescu în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, preluat de educațieprivată.ro.

„La școală nu învățăm doar pentru Evaluarea Națională sau Bacalaureat, ci pentru a ne educa, pentru a deveni oameni liberi, capabili să găsim soluții în orice situație”, spune profesorul în comentariul său.

Acesta a răspuns, printre altele, la întrebările „Cu ce ne ajută școala?” și „De ce trebuie să mergem la școală?”. Mesajul său poate fi de ajutor părinților care se confruntă cu o astfel de problemă. Implicarea părinților în educația copiilor, atitudinea și discuția pe care aceștia le au în fața copiilor pe subiectul școală sunt esențiale pentru valorizarea educației.

“Degeaba ne dorim să aibă rezultate bune la şcoală dacă noi acasă nu facem decât să blamăm şcoala, profesorul, inspectorul şi aşa mai departe”, spune profesorul, care a mai adăugat că parinții trebuie să fie modele de urmat, să încurajeze învățătura si să creeze un mediu familial echilibrat.

„Ne-am pus vreodată întrebarea dacă proprii noştri copii ştiu de ce trebuie să meargă la şcoală? Noi, părinţii, ştim de ce copiii noştri trebuie să meargă la şcoală?

Oare dacă nu ar exista o lege a şcolarizării şi dacă şcoala ar fi opţională, ce le-am mai spune copiilor noştri? I-am îndemna să mai meargă la şcoală? Această întrebare este esenţa tuturor problemelor pe care le întâmpinăm ca elevi şi ca părinţi. Societatea din zilele noastre, media, personajele clasate ca fiind oameni realizaţi, viaţa virtuală de pe reţelele de socializare creează în mintea copiilor noştri ideea că a fi un om împlinit nu are nimic de-a face cu mersul la şcoală. Ba mai mult, auzim în jurul nostru mulţi adulţi care spun că au reuşit să se realizeze, să deschidă business-uri, să se îmbogăţească fără a fi nişte oameni şcoliţi şi cu nu ştiu ce studii superioare. Total greşit pusă această problemă. Să ne punem pentru câteva momente în situaţia copiilor noştri care trăiesc în mediul ce tocmai l-am exprimat. Nu este perfect normal că dacă tot timpul petrecut de ei neapărat în şcoli le este total neprielnic şi tot ce aud în jur creează impresia că şcoala nu ne face oameni realizaţi, să nu simtă nicio atracţie faţă de şcoală.

Repet, trăim într-o societate cu valori total greşite şi este extrem de important să conştientizăm asta şi să le arătăm şi copiilor noştri realitatea. Bun şi acum să răspundem la întrebare de ce este important să mergem la şcoală? De ce este important să fim educaţi? M-aş bucura să aud aceste cuvinte de la cât mai mulţi copii şi cât mai mulţi părinţi de actuali elevi. Educaţia este unul dintre cele mai de preţ lucruri pe care le putem oferi copiilor noştri.

Ea ne ajută să devenim oameni împliniţi şi realizaţi. Educaţia ne dă libertatea de a ne alege viitorul. Educaţia este cea care dărâmă orice barieră profesională şi doboară orice obstacol care ne stă în cale în viaţă. Dacă vrem să fim fericiţi şi dacă vrem să fim oameni împliniţi, trebuie să fim educaţi. Este obligatoriu ca în copilărie şi în adolescenţă să punem bazele unei educaţii solide şi a unor principii pe care doar la această vârstă le putem dobândi”, mai spune Flavian Georgescu, al cărui comentariu integral poate fi citit pe educațieprivată.ro.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orice schimbare riscă să eșueze dacă decidenții nu se asigură că profesorii o înțeleg, au cum să o pună în aplicare și sunt motivați să o facă – raport al Băncii Mondiale despre când și cum funcționează politicile care privesc munca profesorilor

Se adună în programul de școală săptămâni „altfel” și „verzi”, programe de educație financiară sau sanitară, opționale noi sau discipline extra care trebuie integrate într-un fel sau altul? Promite guvernul…
Vezi articolul

BREAKING Proiectul legii Cîmpeanu deschide ușa mătușilor, unchilor și verilor care vor să-și promoveze rudele pe posturi în universități: ministrul a înaintat legalizarea în comisiile de examene a rudelor de gradul III și IV ale candidaților

Proiectul legii Cîmpeanu privind învățământul superior coboară ștacheta condițiilor de examinare a angajaților din universități care vor să promoveze în carieră didactică. Dacă legea educației 1/2011, în vigoare astăzi, prevede…
Vezi articolul

ANALIZĂ Media pentru admiterea la liceu devine irelevantă, în București, pentru majoritatea candidaților. Elevi cu note mari vor ajunge la licee la care anii trecuți s-a intrat cu medii mici / Oficialii din Ministerul Educației au transferat problema părinților și le-au dat „un sfat”

Ierarhia mediilor generale de admitere la liceu 2022, pe baza căreia se face repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a, a fost anunțată vineri, 1 iulie. În București, numărul…
Vezi articolul

Ce conține cu adevărat proiectul de lege Plx145/2023, contestat de AUR pe motiv că se vor fura copiii: Mecanismul prin care statul va ajuta familiile în situații vulnerabile să nu instituționalizeze copiii este asemănător celui de sprijin pentru persoanele cu dizabilități

Proiectul de lege Plx145/2023 privind prevenirea separării copilului de familie, care a provocat protestul AUR de la Parlament din această dimineață a fost adoptat cu 222 de voturi pentru, 48…
Vezi articolul

Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020

România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în…
Vezi articolul