”Tinerii sunt viitorul”, dar niciodată ”prezentul”, remarcă Maria Francesca Cristea, Head of Policy and Programs Europlus. Anul 2022 a fost declarat „al Tineretului European”, într-o declarație a Ursulei von der Leyen din discursul anual privind starea UE, declarație prin care președinta Comisiei Europene a vrut să transmită recunoștința blocului comunitar pentru implicarea voluntară a tinerilor în depășirea pandemiei.
Deși pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (ianuarie – iunie 2019), România a fost prima țară care și-a asumat un obiectiv din Strategia de Tineret a Uniunii Europene 2019 – 2027 (Locuri de muncă de calitate pentru toți/ Objective 7: Quality employment for all), țara noastră nu excelează astăzi la plata efectivă a tinerilor din internship, deși o lege obligatorie în acest sens există din 2018.
Într-o opinie semnată de Maria Francesca Cristea, Head of Policy and Programs Europlus, este remarcată o adresare care, deși este clișeică și repetată aproape tot timpul la evenimente cu și despre tineri (cu precădere de către politicieni), arată exact excluderea tinerilor din factorul decident: ”Tinerii sunt viitorul”, dar niciodată ”prezentul”. Cu alte cuvinte, tinerii nu sunt parteneri egali de dialog acum, ci vor fi, ”în viitor”, adică atunci când vor fi implicați în luarea deciziilor ca adulți, nicidecum ca tineri.
Citește articolul integral pe G4Media.ro.
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.