De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic, ci să rămână online? Psihologul Daniel David: Copiii se simt mai siguri pe ei la examinare poate fiindcă examenele sunt mai simple. Un alt factor se leagă de rutina pe care au dezvoltat-o copiii în acest timp

34.730 de vizualizări
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic
Daniel David / Foto: Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
După mai bine de un an de stat acasă, întoarcerea la cursuri în format fizic îi neliniștește pe unii dintre elevii care până acum spuneau că ar vrea să revină la școală pentru a-și revedea colegii și profesorii. Ce s-a schimbat brusc? Este frica de adaptare, de schimbare peste noapte și stresul care vine cu învățarea unei noi rutine, a explicat pentru Edupedu.ro psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Mai mult, așa cum arată și rezultatele de la testele PISA, nivelul de fericire al copiilor români atunci când sunt la școală nu este foarte ridicat, motiv pentru care mulți dintre ei nu vor să se întoarcă.

De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic

Edupedu.ro: De ce părinții aud tot mai des zilele astea de la copiii lor: „nu mai vreau la școală fizic, era ok online, m-am obișnuit așa”? Ce mecanism s-a schimbat din punct de vedere psihologic, astfel încât copiii de vârstele 11-13 și 15-17 au trecut de la „vreau sa-mi văd colegii, gașca, sufăr de lipsa profesorului” – la „nu vreau mâine la școală, m-am obișnuit acasă”?

Daniel David: Sunt multe explicații, în primul rând, oamenii se comportă într-un fel sau altul fiindcă le aduce un beneficiu. Aici, beneficiul este de două tipuri: s-ar putea să fie implicată o recompensă, adică așa cum am mai spus copiii se simt confortabil făcând orele de acasă, se simt mai siguri pe ei la examinare poate fiindcă examenele sunt mai simple, și așa mai departe. Alte recompense sunt legate de faptul că evităm ceva neplăcut, de multe ori școala nu este un cadru în care copiii merg cu plăcere.

Dacă ne uităm pe rezultatele de la testele PISA observăm că nivelul de fericire al copiilor români atunci când sunt la școală nu este foarte ridicat.

Al treilea factor se leagă de rutina pe care au dezvoltat-o copiii în acest timp, o rutină de a accesa educația online. Rutina ne dă sens și semnificație și ori de câte ori vrem să o schimbăm, întâi apare un element de dezechilibru pe care în mod normal un copil nu este dispus să-l tolereze, deoarece îl vede ca pe o împiedicare, un stres suplimentar. Combinând acești trei factori, avem o explicație pentru comportamentul copiilor care declară aceste lucruri și care nu se bucură că au oportunitatea de a merge din nou la școală.

Edupedu.ro: Ce sfat aveți în cazul acesta pentru părinți, pentru profesori, cum îi pot ajuta să se adapteze din nou la învățământul în format fizic?

Daniel David: Părinții trebuie să îi susțină, iar școala trebuie să-i primească într-un mediu în care copiii să se simtă în siguranță și să meargă cu plăcere și cu bucurie, deci profesorii trebuie să fie mai prietenoși și mai susținători decât sunt în mod normal.

Edupedu.ro: O parte dintre copiii care de miercuri se întorc fizic la clase nu au mai fost în săli de 1 an, unii dintre ei au mai trecut fizic pe la școală în jur de două săptămâni. O astfel de perioadă de școală exclusiv online poate modifica profilul etic și moral al elevilor români (copiatul pe care unii copii l-au practicat ca mesajele pe whatsapp în timpul testelor, copiuțele lipite pe marginea laptopului etc.)?

Daniel David: Nu este timp suficient pentru a modifica profilul lor moral, eu cred că dacă profesorii îi vor susține, dacă examenele vor fi riguroase, corecte, până la urmă nu e o problemă de schimbare a profilului etic al copiilor din România. Speram astfel ca am raspuns la intrebarea de ce spun elevii că nu vor la școală, fizic.

Edupedu.ro: Ce profil al absolventului de gimnaziu și liceu credeți că s-a format în școală în acest an și două luni de învățământ online?

Daniel David: Cel mai bun profil pe care l-am putut forma în condiție de pandemie, alternativa ar fi fost dezastruoasă. Este cel mai bun profil pe care am putut să-l facem într-o situație de pandemie, nu cred că diferența este atât de mare și de nerecuperat față de perioada de dinainte de pandemie, dimpotrivă, pe alocuri avem și dezvoltări – copiii au învățat mai bine tehnologia, au înțeles că digitalizarea nu înseamnă numai entertainment și plăcere, uneori înseamnă și efort și stres, învățătura la fel. Profesorii s-au dezvoltat tehnologic, conținuturile și modalitățile de predare s-au schimbat, altfel spus avem și bune și rele, dar ține de noi să promovăm lucrurile bune mai departe și cele rele cred că pot fi recuperate.

Foto: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Citește și:
BREAKING Toți elevii din București, indiferent de clasă, revin de miercuri la școală – Alin Stoica, prefectul de București
OFICIAL Școlile și grădinițele pot intra de pe o zi pe alta într-un scenariu de funcționare. Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății a intrat în vigoare
Predarea online cu camera deschisă ar putea intra în contractul de școlarizare. Cîmpeanu: Să avem proceduri mai clare. Sute de mii de elevi au avut pierderi în acest an și jumătate

35 comments
  1. Da, in scoala fizica e mai greu cu discord,WOL,WOW,LOL si netflix.. aceste discutii nesfirsite de obicei nu-si au rostul, toată lumea are deptatea sa… Daca o gândim cu buna credinta

  2. Toata lumea scrie despre profesori frustrati. Elevii si parintii lor nu sunt frustrati?
    Oare de ce vor profesorii ca macar finalul sa fie cu prezenta? Pentru a da note de 2 sau pentru a reusi macar in final sa colaboreze cu elevul? Intre orele 8 si 12 elevul nu doreste sa fie vazut pe camera in pijama. Cand se va angaja, va sta tot in pijama la servici?
    Cu asemenea conceptii sa nu ne miram ca in 2025 Romania va fi la coada statelor africane.

    1. La ce servici se face cu școala din România pot sa facă online liniștiți. Romania e la nivelul statelor africane din cauza “educației” românești.

  3. Citind comentariile iti dai seama ca unora chiar nu le foloseste scoala.
    Altii vor strange suruburi si vor lucra la strung online.

      1. @ constatarea constatarilor,
        Ai comentat fara sa intelegi postarea, dar iti voi explica pe intelesul tau. Cand elevii vor finaliza un liceu online, vor lucra tot online cu tractorul, strungul, masina de cusut? Acum poate intelegi comentariul.
        Il vei intelege si mai bine cand vei avea nevoie de un chirurg care a operat online.

  4. Nu credeți că sunt hiper protejați adolescenții de care vorbiți dvs? Acum am copil la facultate,dar și eu la vremea mea și copilul meu ne trezeam dimineața la 6 ptr că trafic și orele începeau la 8 ,și am făcut muzică și desen in gimnaziu și le am detestat din tot sufletul ( eu am făcut liceul real și facultate la fel ) dar mi-au făcut o minimă cultură generală ! Și viața cate ii așteaptă nu e tocmai roz ( ptr. majoritatea ! ) așa că o minimă ” călire ” prinde bine pentru a nu claca/depresie,etc la primele încercări care-i așteaptă in viață !

    1. Și, ți-a plăcut?!? Pariu ca nu. Dar de, dacă ți-a fost ție greu, de ce sa ii fie la altul mai ușor? Erau alte timpuri.Accepta asta! Dacă acum le poate fi mai ușor, de ce sa nu le fie, la copii? Și iată cum apare și răspunsul la întrebarea voastră sosoceasca” de ce nu iasă oamenii în strada” întărâtati de voi ăștia bătrânii și invidioșii pana și pe proprii copii : ca nu meritați! Iar noua, tinerilor viata ușoară ne place, ne convine, chiar dacă asta înseamna ca voua nu. Cum era vorba celebra… ? Aaaa: Ghinion!

  5. In primul rând,acest an trebuie terminat online.Ce s a intamplat acum este bataie de joc.Pentru o luna de zile,care mai e rostul sa i chemați la scoala pe acești copii?!Se putea termina cu scoala online!!!
    In al doilea rând,profesorii o sa i ciuruiască cu teste peste teste.Si nu e normal.Eu zic ca inca o luna de scoala online nu strica cu nimic,adica s a făcut online aproape tot anul si nu a murit nimeni,iar acum vă zgârciți pentru o luna de scoala online?MĂ,O LUNA, ATÂT.SI SE TERMINA ANUL SI GATA!
    Parerea mea este ca nu sunteți sănătoși la cap.))))Si ca nu prea aveți ce căuta în funcțiile alea🤣
    Concluzia este ca,mai bine sa se termine scoala in online anul acesta si gata.Cam toti spun asta si voi vă faceți ca nu vedeți si auziți aceste știri si comentarii.Le dați cu seen oamenilor si nu e normal!
    Faceți ce trebuie, măcar acum.Ca de asta sunteți acolo,sa le faceți pe plac cetățenilor ce plătesc taxe si impozite ani de zile.Macar puțină înțelegere arătați si voi!
    Ce s a intamplat după vacanța de iarnă?!Ati dat iar drumul scolilor cand abia au scăzut infectările si ne am infectat iar.Si acum se întâmplă aceeași poveste.In ritmul ăsta,nu mai scapam de Covid in veci.Bine ca vine vacanța de vară pentru copii.Oricum,asta vreți.Sa ne infectăm iar😮🤣👏🏼Bravoooooo pentru această decizie.Eu zic si nu sunt singurul care o spune;ANUL SCOLAR SA SE INCHEIE ONLINE.

    1. Doamne ajuta! In sfarsit cineva cu mintea limpede 👏👏👏 .asta sustin si eu ,sa se termine tot on line. Efectiv este o bătaie de joc .un an on line si ultimele săpt fizic .Păi ce naibii inteleg si ei săracii??? Materie veche,sistem preistoric ,profesori …Nu mai zic ,ca imi vine sa plâng, care vor salarii mari si atat ,restu figuri .Efectiv imi vine sa imi retrag copilul de la scoala .pun presiune pe ei degeaba ca tot șomeri ajung .Sa va fie rusine domnilor miniștrii, va bate ti joc de copii nostri!!!!!!!

  6. Ce pot sa zic înafara de aceste motive ar mai fii chestia asta cu testarea și vaccinarea copiilor,și pentru cei la care profii va dau evaluări va recomand așa:
    Gramatica limbii române site oficial,gimnaziu.info manuale digitale edu,fițuici, pentru mate photomath și symbolab, și un ambalaj de creioane in care sa vă puneți telefonul.

    1. Bravo, baiete! Cu absolventi ca tine, nici hartia igienica n-o sa mai fie ce a fost.

  7. Anul acesta școlar ar fi trebuit sa se termine în online. Nu ajuta cu absolut nimic în plus sa se facă școala în clasa și în nici un caz cu anunțuri de pe o zi pe alta.
    Doar bulversează copiii, părinții și, probabil și profesorii. În ultimele 3 săptămâni, orarul s-a schimbat de 4 ori! .
    Normal ca își doresc online. Profesorii i-au anunțat deja ca, imediat ce se întorc la școală, urmează teste. Și asa, testele acestea sunt prea multe. Cel puțin 3 sau 4 pe săptămâna. Copiii din generațiile astea nu fixează aproape deloc materia, ce sa mai vorbim de consolidare. Multa, prea multa, materie pe repede înainte, multe teste bazate pe acumulare de informatii, multe ore, multe teme, meditații ca să înțeleagă ce nu se explica bine la ore…. Materii care nu mai au ce cauta de la gimnaziu încolo decât pentru cei care vor sa le studieze sau au aptitudini specifice cum sunt desen, muzica, latina, educație tehnologica, etc. și care pot fi un chin și timp pierdut pentru cei care nu au aceste aptitudini. Înainte de vacanta de primăvară, la muzica, o clasa întreaga a trecut prin ‘rusinea’ încercărilor obligatorii ale fiecărui elev de a ‘canta’ (a se citi ‘falsa teribil’) câte un cântec de cap la coada, ce-i drept la alegere. Doar un exemplu de ce nu ar trebui sa facă anumite materii. Cu siguranță, spre ex, copiii mei ar fi apreciat sa facă în loc o ora de robotica sau o ora în plus de sport la clubul lor. De ce credite nu pot fi în învățământul nostru?
    Stau câte 7, 8 sau 9 ore la școală, cu masca, la toaleta nu se duc pentru ca baile sunt pline de urina pe jos și săpunul lipsește de multe ori, în pauza nu au timp sa mănânce sau sa iasă afara pentru ca pauza a fost anunțată de doar 5 minute. Profesorii nu stau zilnic în școală câte 8 ore iar un salariat care merge la job are timp sa își pauza de cafea și sa ia prânzul, dar acesti copii mănâncă prânzul la 15,00 sau chiar 16,00, în funcție de cum ajung acasă.
    În plus, cati adolescenți își doresc sa se trezească la 6,30, ca să petreacă 30, 40 minute în trafic, când se știe ca, la vârsta asta, au nevoie de mai mult somn?
    Și, bineînțeles, mai sunt multe alte motive pentru care mulți adolescenți nu își doresc școală în format fizic dar, enumerarea și explicarea lor ar însemna un eseu întreg și nu este locul aici.
    Bine spus în articol, dacă le-ar plăcea la școală, ar fi alta poveste. Dar sistemul acesta, asa cum este acum nu ii va determina niciodată sa le placa școala, sa le placa sa învețe, sa știe, sa afle, sa asocieze ce învață cu lumea din jurul lor, cu realitatea în care trăiesc.

    1. Nu credeți că sunt hiper protejați adolescenții de care vorbiți dvs? Acum am copil la facultate,dar și eu la vremea mea și copilul meu ne trezeam dimineața la 6 ptr că trafic și orele începeau la 8 ,și am făcut muzică și desen in gimnaziu și le am detestat din tot sufletul ( eu am făcut liceul real și facultate la fel ) dar mi-au făcut o minimă cultură generală ! Și viața cate ii așteaptă nu e tocmai roz ( ptr. majoritatea ! ) așa că o minimă ” călire ” prinde bine pentru a nu claca/depresie,etc la primele încercări care-i așteaptă in viață !

      1. Progresul societatii inseamna sa nu repetam greselile din trecut si, daca putem sa imbunatatim ceva, sa o facem. Daca ati detestat muzica si desenul, de ce doriti ca si elevii de acum sa le deteste? Pentru ca asta e traditia? Scopul e sa evoluam. Pe acest principiu, ca “asa am facut si noi”, ar trebui sa-i trimitem pe jos la scoala, ca bunicii lor asa mergeau si, daca ei au putut, putem si noi. “Calirea” e necesara pentru in viata dam peste multi oameni frustrati, nesimtiti, egoisti etc. Sa ii “calim” pe copii inseamna sa-i facem si pe ei egoisti si nesimtiti, altfel nu se poate. Asa vom perpetua acest cerc. Poate, daca vom avea o generatie intreaga de copii educati altfel decat noi, ne vom schimba in vreun fel. Pentru ca, asa cum suntem acum, numai bine nu suntem, cu toata “calirea” noastra…

  8. Pentru o luna de scoala care a mai ramas, aceasta trebuia terminata online sau macar hibrid, la alegere, daca sunt parinti care nu au incredere in copii ca sunt atenti la ore, sa i duca la scoala. 30 suflete intr o clasa si cu masti..alta problema. Nu toti profesorii sunt vaccinati nu toti parintii sunt vaccinati, abea scapam putin de cazuri, probabil in 2 sapt.iar vine valul X. Populism ieftin pe ultima 100m inainte de vacanta. Unii copii erau la bunici la tara poate deja… iar oras, drumuri aglomerate, colcaiala in fata scolilor.
    Ca sa nu mai spunem de “bullingul”care i face pe multi copii sa se teama de intoarcerea la scoala. Din ce in ce mai multi copii, needucati, cu parinti cu 4 clase si fara cei 7 ani de acasa, abuzeaza alti copii mai timizi, interiorizati. S-au desfiintat scolile de corectie, rar se scade nota la purtare (daca ar pocni vreun profesor probabil ca da, daca i da sangele unui elev si se bat in clasa sau pe holuri..oha)..specimenele astea tb scoase din scolile normale sau regulamentul scolar innasprit pana la exmatriculare cu nota scazuta la purtare. Tb lasat la alegere aceasta ultima luna, eventual prezenta fizica pt ora de sport (afara ca e vreme frumoasa nu in sali inchise), pt teste (pt incheierea mediilor).

  9. Skiluri neaoș, să o arzi în motive ieftine pentru a-ti justifica IQ sub limită. Școala pe tabletă e frecție cu Diana, normal că elevii vor acasă unde este no stress. Ce să caute la școală?

  10. Cum aș putea să fiu fericit că mă întorc la liceu? Școala online era raiul introvertiților, acum iar trebuie sa aud replici precum “dar de ce ești atât de liniștit”. Sa nu mai spun ca naveta e un chin. Trei ore pierdute în fiecare zi, iar profesorii se mai întreabă de ce nu suntem în stare să învățăm la timp. Păi poate învățam la timp dacă rămâneam în online și nu mă mai plimbam ca nebunul prin tot Bucureștiul.
    Nimic nu se compară cu comfortul propriei locuințe și cu programul flexibil pe care îl poți face. Acum să vezi ce drăguț o să fie fizic 🙂 Ora de 50 minute, pauza de 5 minute. Nu am timp nici să beau apă.
    Și nu înțeleg ce elev avea mintea întreagă când a spus că vrea să-și revadă profesorii. Mai ales având in vedere ca noi chiar urmeaza să fim evaluați la caiete. Da, lor nu prea le pasă că nu au voie. Așa cum nu le-a păsat în primul semestru cand nu aveau voie sa dea teze. Teoretic nu am primit “teză”, dar era tot aia doar că numită evaluare sumativă.
    Prin urmare ce încerc să spun e asta: toți elevii urăsc școala pentru că ne trateaza ca pe niște sclavi și era mai bine dacă terminam anul ăsta în online. Sincer să fiu nu văd care e logica să deschizi școlile ÎN MIJLOCUL SĂPTĂMÂNII și mai ales cand mai e doar o luna de școală.

    1. Nu e chiar așa cum spui tu, e drept școala are și ea problemele ei și nimănui nu îi place naveta dar că să îți dau un exemplu liceul meu pentru care școala online e practic frecție la picior de lemn, nimeni nu învață aproape nimic, sunt doar vreo 2-3 materii la care înțelegem la fel de bine că la clasă, în plus eu nu sunt obișnuită să învăț acasă, mereu când eram la școală prindeam tot din clasă așa că nu asociam casa cu învățatul prin urmare îmi este extrem de dificil să o fac acum. Acum mie chiar îmi este dor de anumiți profesori și cred că am mintea relativ întreagă, în plus nu toți profesorii verifică caiete sau dau teze când știu că nu au voie la liceul meu nu s-a întâmplat așa ceva în plus părinți mei sunt profesori și nici ei nu au făcut-o.
      Deci că să termin nu e corect să spui că toți elevi urăsc școală, de fapt sunt sigură că poți să îi numeri pe degete pe cei care o fac, poate uni o disprețuiesc poate o apreciază sau poate îi recunosc problemele dar se străduiesc să le îndrepte, iar acea lună de școală în plus poate face o diferență semnificativă. Atât am avut de zis

    2. Normal ca va place acasa! Ca dormiti in loc sa învățați.Copii nu invata nimic nici cand sunt prezenți la scoala ,la ce scoruri trebuie să ne așteptăm dupa învățătură online? Daca susțineti scoala online si credeti ca e eficace atunci nu ar trebuii sa fiti speriați de testele care urmeaza ! Daca scoala online e buna inseamna ca sunteti pregatiti Dar pentru ca sunteti speriati arată clar cat de pregătiți sunteti. Ca sa stiti si voi,pandemia a facut sa pierdeți 2 ani de educație, cu consecințe grave! Dar hai sa inchidem toti ochii la ce se intampla,sa ne ascundem dupa un computer si sa ne prefacem ca facem scoala !Așteptați si o sa vedeti la timpul potrivit care sunt consecintele scolii online.toate la timpul lor…
      Indiferent de circumstanțe viața trebuie să continue ca altfel o dereglare strica tot sistemul. Bolnavii nu mai pot fi tratati din cauza celor bolnavi de covid, copii pierd scoala din cauza unui virus si viata ..viata dupa cine așteaptă? Anii trec si cu consecințe din cauza unor sarcini neindeplinite .Nu poti sa pui viața pe pauza si sa amani chestii vitale! Voi creșteti si o sa fiti la 20 de ani cu pregătire de clasa a treia

  11. Unii profesori isi revarsă infinitele frustrări pe elevi. Sunt licee in care elevii sunt pur si simplu terorizati de aceste comportamente. Profesorii respectivi isi cunosc doar materia, dar nu si elevii.

  12. …are perfecta dreptate dl psiholog: inainte de pandemie scoala era un adevarat cosmar pentru multi copii si nu pentru ca ar fi fost lenesi sau rai. Metodele invechite, profesorii care nu voiau sa le explice mai clar decat la meditatii, mediul adesea frustrant si violent din scoala si curtea scolii erau subiecte la ordinea zilei in acea perioada.

    Copiii s-au saturat sa stea in casa , dar asta nu inseamna ca vor iar sa stea cate 6 ore pe zi intepeniti pe un scaun, 5 zile pe saptamana, sa-i asculte pe d-nii profesori atotstiutori. Macar online-ul ii obliga pe profesori sa mai diversifice metodele, mai postau un filmulet, un ppt…unii invatasera chiar sa lucreze frumos cu copiii online.

    Doar cei care erau de obicei certati cu tactul pedagogic n-au fost in stare sa se adapteze la online…In sfarsit, poate ca onlineul ar putea fi in continuare o varianta, alaturi de formula clasica, in masura in care unii parinti si unii copii ar opta pt astfel de clase.

  13. Elevii vor online din motive întemeiate.
    Câștiga cel puțin doua ore pe zi (somn, sau învățat, sau alte preocupări).
    Nu stau cu masca 8-9 ore zilnic (drum dus-întors plus orele de curs).
    Stau comod în casa lor, la biroul lor de lucru, iar în pauze merg la toaleta de acasă, sau iau o gustare mai hrănitoare, acasă la ei.
    Asa ca nu mai căutați motive psihologice, sau dați vina pe profesori.
    Trebuia ca acest am scolar sa se termine în online.

  14. Unii profesori se răzbună pe elevi pentru lipsa notarii și îi așteaptă cu teste și așteptări peste măsură. Materia predată online nu este asimilată la fel ca cea din clasă.

  15. E normal sa nu vrea sa vina pe ultima suta de metri. Toti profii au promis ca la prima intalnire fizica ii ard. Nu trebuie nici o analiza psihologica. Oricum nu pot recupera golurile. Nu vor reusi decat sa-si faca praf mediile. Si sa-si enerveze profesorii si parintii.

    1. Dacă aveam intenția să-i ardem, cum spuneți, o puteam face și online.
      Ce înseamnă să își “facă praf” mediile? Când se consideră că o medie e făcută praf?

      1. Am auzit cu urechile mele (de parinte) cum profesorul de matematica le-a promis ca ii va umple de 2-uri dupa ce vin la scoala. Doriti sa comentati?

        1. Nu se poate!!
          Ce legătură are 2 cu lipsa de învățat?!
          Ce nemernic?Îndrăznește să îi pună cu burta pe carte?
          Dar si părinții ii vor niste moluste,drăguțe, fără creier si viitor.Viitori asistați social care or sa voteze pe cine le plătește întreținerea.
          Si cand te gândești că nemernicul de profesor vrea sa ii faca oameni educați,independenți și capabili sa isi castige existența!Huo,prof rau!!

        2. @vlad
          Da.
          Sa dea cate unul , sa ajunga pentru toata lumea.
          Groaznic pericol pandeste revenirea la scoala. Un profesor frustrat care timp de un an a strans doi-uri si acu sta dupa usa, pandind revenirea clientilor lui in banci. Cum intra unul, cum ”pac, la razboiu”, l-a si lovit cu doi-ul din dotare. Violent, dom’le, si fara ”manere”. ”Care va sa zica, nu le are”
          Faceti repede o petitie online, faceti-l de rusine pe doiarul asta de prof.

        3. Nu e chiar așa cum spui tu, e drept școala are și ea problemele ei și nimănui nu îi place naveta dar că să îți dau un exemplu liceul meu pentru care școala online e practic frecție la picior de lemn, nimeni nu învață aproape nimic, sunt doar vreo 2-3 materii la care înțelegem la fel de bine că la clasă, în plus eu nu sunt obișnuită să învăț acasă, mereu când eram la școală prindeam tot din clasă așa că nu asociam casa cu învățatul prin urmare îmi este extrem de dificil să o fac acum. Acum mie chiar îmi este dor de anumiți profesori și cred că am mintea relativ întreagă, în plus nu toți profesorii verifică caiete sau dau teze când știu că nu au voie la liceul meu nu s-a întâmplat așa ceva în plus părinți mei sunt profesori și nici ei nu au făcut-o.
          Deci că să termin nu e corect să spui că toți elevi urăsc școală, de fapt sunt sigură că poți să îi numeri pe degete pe cei care o fac, poate uni o disprețuiesc poate o apreciază sau poate îi recunosc problemele dar se străduiesc să le îndrepte, iar acea lună de școală în plus poate face o diferență semnificativă. Atât am avut de zis

        4. Bună ziua!
          Este aiurea…pentru că sunt convins putea sa le dea si online…destule 2-uri ….dacă voia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Biblioteca școlară virtuală nu va fi gata nici în acest an. Tudor Oprea, subsecretar de stat la Educație, responsabil cu digitalizarea: Câștigătorul va fi anunțat într-o lună-două. 600 de profesori vor realiza conținuturi / Care sunt firmele care au depus oferte

Biblioteca școlară virtuală, cel mai ambițios proiect de digitalizare a lecțiilor și conținuturilor educaționale al Ministerului Educației, finanțat cu peste 40 de milioane de euro din bani europeni și prevăzut…
Vezi articolul

„E un șoc binevenit” rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, spune sociologul Sebastian Lăzăroiu: „Grecii și-au măturat vechea clasă politică abia după ce au intrat în colaps economic. Noi avem șansa să o facem înainte” / S-ar putea ca duminica viitoare să aflăm că, numeric, nu e posibilă decât o majoritate între PSD, USR și PNL, dacă vrem să izolăm curentele excentrice

Alegerea a doi candidați anti-sistem în primul tur al alegerilor prezidențiale, dintre care unul pro-rus cu poziții ultra-naționaliste și anti-europene, în condițiile în care niciunul dintre exit-poll-urile publicate după închiderea…
Vezi articolul