De ce s-au jucat Orban și liberalii cu închiderea școlilor. Cinismul politicianului rupt de realitate

Dan Tăpălagă / Foto: Arhiva personală

Cu 15 cazuri deja confirmate în România (17 între timp), dintre care primele două în București, cu un sistem medical praf, cu paturi insuficiente în caz de epidemie, cu o populație speriată și cu valuri de români terifiați gata să fugă din Italia, epicentrul coronavirusului în Europa, înapoi acasă, premierul interimar Ludovic Orban și-a permis totuși să se joace cu închiderea școlilor.

Am văzut pe parcursul zilei de luni una dintre cele mai iresponsabile și revoltătoare atitudini de politician din ultimii ani. Din toate informațiile obținute de G4Media.ro, guvernului i s-a propus soluția de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar încă de duminică seară, însă Ludovic Orban ar fi refuzat categoric.

Drept dovadă, ministrul educației, Monica Anisie, declara luni dimineață că nu sunt motive pentru închiderea școlilor iar președintele PNL susținea că elevii trebuie să vină la școală pentru că lăsați acasă fără supraveghere sunt mai expuși la coronavirus decât în clasă, plus că absența le va provoca un gol informațional.

Alți lideri PNL au minimalizat în prima parte a zilei la televizor gravitatea situației. Abia spre după amiază Ludovic Orban pare să fi revenit cu picioarele pe pământ, când specialiștii i-au mai explicat o dată riscurile multiplicării virusului în progresie geometrică cu fiecare aglomerație umana care nu este evitată.

În fine, seara târziu Ludovic Orban a anunțat oficial că școlile vor fi închise timp de o săptămână, cu posibilitatea prelungirii, o decizie luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Inițial, secretarul de stat Raed Arafat propusese CNSSU ca școlile să fie închise timp de șase săptămâni, o măsură exagerată în extrema cealaltă.

Cum se explică însă refuzul premierului Orban de a accepta în prima fază o măsură preventivă normală, adoptată deja în toate țările lovite de coronaviurs? Cine  i-a întunecat mintea? Ce anume i-a alterat bunul simț elementar? De ce s-a jucat liderul PNL cu o decizie atât de importantă, cu sănătatea oamenilor?

Există o singură explicație posibilă: calcule cinice de politician, pentru care puterea și politica sunt mai importante decât viața cetățenilor. Ele, socotelile cu miză mică, l-au rupt pe liderul PNL de noua realitate sumbră generată de coronavirus.

Pe scurt, Ludovic Orban s-a temut în prima fază că dacă acceptă decizia de a închide școlile, atunci trebuie să admită că situația este gravă și că România nu mai poate continua cu guverne interimare. Or, din moment ce recunoaște singur că s-a îngroșat gluma, riscă să-l vadă pe Florin Cîțu instalat ca premier plin la Palatul Victoria în locul lui. Prin urmare, a negat realitatea.

Adăugați la cele de mai sus convingerea liberalilor că încă se mai pot organiza anticipate și veți avea tabloul complet al orbirii care i-a cuprins în aceste zile pe unii politicieni, în frunte cu Orban.

Am văzut o mulțime de iresponsabili în ultimele zile, unii simpatici și inofensivi, convinși că virusul trece cu puțin alcool, alții optimiști că boala nu poate fi mai rea decât o banală răceală. Ați văzut apoi în acțiune categoria iresponsabililor periculoși, care fug din spitale sau mint încercând să se fofileze afară din zonele de risc chiar dacă periclitează grav prin gestul lor sănătatea altora.

Cunosc oameni altfel inteligenți care neagă și azi realitatea dură de ochii lor, bravează și se comportă complet irațional. De fiecare dată când visul se termină abrupt, orice mare pasiune concediază mintea limpede și livrează cu judecata tulburată cele mai proaste decizii. Se cheamă refuzul trezirii la realitate.

Dar toți aceștia nu pot săvârși împreună mai mult rău decât poate face un politician rupt de realitate, plutind în lumea lui, gata să calce oricând peste cadavre pentru a-și păstra puterea și pentru a-și întreține mai departe iluzia grandorii. Din fericire, încă nu avem cadavre în România lăsate în urmă de coronavirus, în schimb nu ducem lipsă de politicieni, de la putere sau din opoziție, dispuși să calce sau să se cațere pe ele.

Prin modul cum gestionează criza coronavirusului, premierul interimar Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis decid în aceste zile, în plan politic, soarta liberalilor la următoarele alegeri,  anticipate sau la termen. Gestionarea responsabilă a situației de maxima urgență provocată de coronavirus trebuie să reprezinte acum singurul lor proiect politic. Își amintește președintele Iohannis cum certa PSD când era la guvernare să termine cu țopăiala fiscală? E cazul să atenționeze acum liberalii să înceteze bâlbâiala pe sănătate.

Cu toții trebuie să fie conștienți că, înainte de toate, decid asupra vieții și sănătății oamenilor. Cu cele două lucruri este interzis să te joci ca om politic. O nație cu instincte minime de supraviețuire ar trebui să-i sancționeze drastic pe cei care o fac.

 

 

Exit mobile version