De ce nu sunt făcute publice grilele cu întrebări de la concursul național de Rezidențiat? Ministerul Sănătății spune că subiectele pot rămâne la candidați și propriul regulament nu prevede „expres” afișarea lor

Foto: © Kinomaster | Dreamstime.com

Ministerul Sănătății susține, într-un răspuns transmis Edupedu.ro, că subiectele tip grilă de la concursul național de Rezidențiat din perioada 2019-2024 nu sunt publicate pe site-ul oficial al concursului sau în alte medii deoarece regulamentul în vigoare nu prevede în mod expres acest lucru. Totuși, ministerul precizează că întrebările din caietul de concurs sunt considerate publice, deoarece rămân la candidați, cu excepția celor care părăsesc sala în primele trei ore de concurs.

Potrivit răspunsului oficial, metodologia concursurilor poate fi consultată pe site-ul oficial al Rezidențiatului și în Monitorul Oficial. Aceasta stabilește că grila corectă este publicată online în ziua concursului, la ora 16:00, astfel încât candidații să poată verifica răspunsurile și să depună contestații, dacă este cazul.

Cu toate acestea, subiectele propriu-zise, elaborate în cadrul unui concurs public și cu bani publici, nu sunt centralizate într-o bază de date accesibilă publicului larg.

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Sănătății pe 17 noiembrie, în ziua susținerii concursului național de intrare în Rezidențiat 2024 pentru absolvenții facultăților de medicină, farmacie sau medicină dentară, publicarea ori indicarea locul unde sunt publicate subiectele tip grilă date la concursul național de rezidențiat în perioada 2019-2024, în toate sesiunile acestui concurs.

Iată răspunsul integral al Ministerului Sănătății la solicitarea Edupedu.ro:

Către,
Edupedu.ro
În atenția domnului Ștefan Lefter

Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătăţii, referitoare la publicarea subiectelor tip grilă date la concursul național de rezidențiat în perioada 2019-2024, vă comunicăm următoarele:

Metodologiile concursurilor de rezidențiat din perioada 2019-2024 pot fi consultate atât pe site-ul oficial al concursului de rezidențiat, cât și în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Potrivit acestora «Caietul cu întrebări rămâne în posesia candidaților, cu excepția celor care, indiferent de motiv, părăsesc sala în primele 3 ore de concurs», fapt care conduce la caracterul public al acestora, motiv pentru care nu este necesară o prevedere expresă potrivit căreia întrebările să fie postate pe site-ul oficial al concursului sau sub o altă formă de afișare.

Precizăm că, pe site-ul oficial al rezidențiatului și pe site-urile universităților de medicină și farmacie organizatoare, în ziua concursului, începând cu ora 16,00 este afișată grila corectă, astfel încât toți candidații au posibilitatea de a contesta răspunsul la una sau mai multe dintre întrebările de concurs”.

Informații de context. Ce este rezidențiatul

Concursul de rezidențiat reprezintă modalitatea de intrare la rezidențiat, forma de educație postuniversitară, cu durata între 3 și 7 ani în funcție de specializare, pentru absolvenții ciclului de licență de la facultățile de medicină, medicină dentară şi farmacie. Rezidențiatul este reglementat de Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012.

Rezidențiat 2024 s-a desfășurat duminică, 17 noiembrie, în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara. La acesta s-au înscris 10.575 de candidați pentru 4.961 de locuri și 237 de posturi.

Contestațiile s-au putut depune până luni, 18 noiembrie 2024, ora 16:00. Acestea pot viza întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestațiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora, prevede metodologia de organizare.

Pe 29 noiembrie, la finalul repartizărilor candidaților pe loc și post, doar 15 locuri au rămas neocupate pe domeniul Medicină, cel mai mic număr din ultimii 5 ani.

Foto: © Kinomaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Doar 15 locuri au rămas neocupate la Rezidențiat 2024 pe domeniul Medicină, cel mai mic număr din ultimii 5 ani. Urmează angajarea medicilor rezidenți
Repartiția la Rezidențiat 2024: Lista celor 3.045 de locuri și posturi neocupate pe domeniul Medicină, după prima zi de repartiție, publicată de Ministerul Sănătății
Rezultate Rezidențiat 2024. Ministerul Sănătății a publicat clasificarea finală a candidaților pentru domeniile medicină, medicină dentară și farmacie
Grilele corecte de la Rezidențiat 2024 au fost publicate de Ministerul Sănătății / Contestațiile se depun până luni la ora 16:00, față de întrebările de concurs, corectarea lucrărilor sau organizare
Exit mobile version